Теми статей
Обрати теми

Виплати за договором оренди: чи є внески до Фонду безробіття?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Виплати за договором оренди: чи є внески до Фонду безробіття?

 

Підприємство орендує у фізичної особи автомобіль. Чи потрібно нараховувати на суми орендної плати страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що з 13.01.2009 р. набрав чинності

Закон № 799*.Ним змінено розмір внесків до Фонду безробіття (ФБ) та строки їх сплати, а також визначено, що страхові внески до цього Фонду з 13 січня 2009 року нараховують також фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності та інші особи (уключаючи юридичних осіб), які використовують працю фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру, на суми винагороди за виконані роботи (надані послуги) фізичними особами за такими договорами цивільно-правового характеру (ЦП-договори; ч. 1 ст. 19 Закону № 1533).

* Див. ком. «Нові ставки внесків до соцфондів і не лише...» // «БТ», 2009, № 3, с. 4; ст. «Зарплата та виплати за цивільно-правовими договорами у 2009 році» // «БТ», 2009, № 4, с. 36.

Що стосується договору оренди (найму), то він за своєю суттю відноситься також до ЦП-договорів. Однак договір оренди (найму) не відноситься ні до договору про виконання робіт, ні до договору про надання послуг. Так, договір найму (оренди) та договори про надання послуг та виконання робіт регулюються різними главами

ЦКУ та мають різний предмет договору. А саме:

договір найму (оренди) регулюється главами 58 і 59 ЦКУ, а предметом такого договору виступає річ , яка визначена індивідуальними ознаками і яка зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживна річ), або майнові права. (ст. 760 ЦКУ);

договір про надання послуг регулюється главою 63 ЦКУ, а предметом цього договору є послуга, яка споживається у процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності (ст. 901 ЦКУ);

виконання робіт передбачає договір підряду, який регулюється главою 61 ЦКУ. За ним одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Про те, що

договір найму (оренди) не може бути віднесений до договору про надання послуг зазначав також і Мін’юст у листі від 23.02.2004 р. № 8-11-19.

Отже,

на винагороди за договором оренди (найму) справляти внески до ФБ не потрібно, оскільки такий договір не відноситься ні до договорів на виконання робіт, ні до договорів на надання послуг.

Варто також зазначити і те, що до договорів виплати, щодо яких не обкладаються внесками до ФБ, крім договору найму (оренди), потрібно також відносити договори купівлі-продажу (

глава 54 ЦКУ), дарування (глава 55), позики (глава 71), доручення (глава 68), комісії (глава 69), зберігання (глава 66).

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі