Теми статей
Обрати теми

Виписана, але не занесена продавцем до Реєстру податкова накладна дає покупцю право на податковий кредит

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Виписана, але не занесена продавцем до Реєстру податкова накладна дає покупцю право на податковий кредит

 

Підприємство при продажу товарів виписало покупцеві податкову накладну. Але на дату виписування вона помилково не була включена до Реєстру отриманих і виданих податкових накладних. Чи матиме право покупець на податковий кредит за такою податковою накладною?

(м. Харків)

 

Так, підприємство матиме право на податковий кредит

. Але звертаємо вашу увагу на те, що податківці мають з цього приводу іншу точку зору. Вони вважають, що податкова накладна, виписана та не включена до Реєстру отриманих і виданих податкових накладних (далі — Реєстр), не буде вважатися правильно оформленою, оскільки зазначене порушення призводить до заниження податкових зобов’язань звітного періоду як продавця, так і покупця. А це, у свою чергу, стає підставою для проведення позапланової виїзної перевірки та накладання адміністративного штрафу і штрафних санкцій (див. «Податкова накладна, виписана і не включена до Реєстру, не вважається правильно оформленою — думка податкового органу»).

 

Податкова накладна, виписана і не включена до Реєстру, не вважається правильно оформленою — думка податкового органу

Витяг із консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 35, с. 34

«<...>

Згідно з

п. 3 Порядку № 165 порядковий номер податкової накладної відповідає порядковому номеру в Реєстрі отриманих і виданих податкових накладних.

Ураховуючи вказане, а також те, що виписка податкової накладної та її включення до Реєстру повинні проходити одночасно,

податкова накладна, виписана та не включена до Реєстру на дату її виписки, не може вважатися оформленою відповідно до затвердженого порядку.

Указане порушення призводить

до заниження податкових зобов’язань звітного періоду як продавця, так і покупця, викликає необхідність проведення позапланової виїзної перевірки (абзац другий п.п. 7.2.6 <...> Закону [про ПДВ. — Прим. ред.]) і накладання адміністративного штрафу (ст. 1632 КУпАП) і штрафних санкцій».

 

Але з такою думкою податкових органів погодитися складно, оскільки

платник ПДВ, виписавши податкову накладну в момент виникнення податкових зобов’язань та належно заповнивши її, виконав умови п. 7.2 Закону про ПДВ. А отже, здійснив передбачений набір дій, щоб податкова накладна вважалася дійсною.

Невнесення податкової накладної до

Реєстру може бути розцінено тільки як порушення порядку ведення податкового обліку, за що на керівника та інших посадових осіб підприємства може бути накладено адміністративний штраф відповідно до ст. 1631 КУпАП у розмірі від 85 до 170 грн.

Вимоги податківців до того, щоб порядковий номер податкової накладної відповідав порядковому номеру в

Реєстрі, є практично нездійсненними. Причина в тому, що, крім податкових накладних, відповідно до п. 11.1 Порядку № 244 до Реєстру заносяться також розрахунки коригування кількісних і вартісних показників. У результаті чого нумерація буде порушена.

Виправити таку помилку в різних випадках можна по-різному. У тому разі, якщо помилку виявлено вчасно (

до подачі податкової декларації) її виправлення не складе ніяких труднощів, бо для цього необхідно просто включити податкову накладну до II розділу Реєстру. При цьому необхідно керуватися загальними правилами виправлення помилок, описаними в Положенні № 88, оскільки Порядок № 244 не містить жодних спеціальних норм, що стосуються виправлення помилок у Реєстрі.

Якщо ж помилку виявлено

після подачі декларації, то вона може вплинути на податкові зобов’язання. У такому випадку, щоб виправити помилку, потрібно або подати уточнюючий розрахунок, або виправити помилку у складі декларації з цього податку, що подається за наступний податковий період. Необхідно тільки пам’ятати про доплату зобов’язань і сплату 5 % штрафу (п. 17.2 Закону № 2181). Виправляти помилку необхідно не тільки в декларації, а й у Реєстрі. Для цього можна відкоригувати дані Реєстру за попередній період (унести накладну до Реєстру шляхом застосування загальних правил виправлення помилок) або включити не внесену накладну до Реєстру в поточному періоді.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі