Теми статей
Обрати теми

Облік запчастин, які використовуються у двох видах діяльності, що патентуються

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Облік запчастин, які використовуються у двох видах діяльності, що патентуються

 

Наше підприємство (СТО) надає послуги з ремонту і обслуговування автомобілів, а також продає запчастини для автомобілів як за безготівковий, так і за готівковий розрахунок. Маємо два торгові патенти: на здійснення торговельної діяльності та діяльності з надання побутових послуг. Підкажіть, як правильно вести податковий облік запчастин? На якому рахунку їх слід відображати в бухгалтерському обліку? Як обліковувати витрати за авансовими платежами за запчастини, якщо наперед не відомо, в якому виді діяльності їх буде використано?

(м. Одеса)

 

Як відомо, платник податку на прибуток, який здійснює діяльність, що підлягає патентуванню, відповідно до

п. 16.3 Закону про податок на прибуток зобов’язаний окремо визначати податок на прибуток від кожного виду такої діяльності. З цією метою, крім усього іншого, необхідно вести окремий облік балансової вартості запасів, що використовуються для здійснення діяльності, яка підлягає патентуванню. При цьому балансова вартість таких запасів не повинна брати участі в розрахунку приросту (убутку) запасів для визначення об’єкта оподаткування від іншої діяльності.

У ситуації, описаній у запитанні, доцільно вести аналітичний облік запчастин за трьома групами:

1) запчастини, які можна віднести до торговельної діяльності, що патентується (рахунок аналітичного обліку 281/П «Товари на складі, що використовуються в патентованій торговельній діяльності»);

2) запчастини, які можна віднести до діяльності, що патентується, з надання послуг (рахунок аналітичного обліку 207/П «Запасні частини, що використовуються в патентованій діяльності з надання послуг»);

3) запчастини, які можна віднести до діяльності, що не патентується, наприклад до такої, як торгівля за безготівковий розрахунок (рахунок аналітичного обліку 281/НП «Товари на складі, що використовуються в непатентованій діяльності»).

Результати такого окремого обліку знайдуть відображення в додатку К6 до декларації з податку на прибуток. А от у табл. 1 «Розрахунок приросту (убутку) балансової вартості запасів»

додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток відображається загальний облік запасів за всіма видами діяльності одночасно.

Вважаємо: придбаваючи запаси, підприємство має оцінити, де використання запасів буде найімовірнішим, та відобразити їх на відповідному рахунку аналітичного обліку.

Що ж стосується податкового

обліку авансів за запчастини, то за аналогією із запасами відносити їх вартість можна до діяльності, в якій їх використання є найімовірнішим. Якщо ж надалі їх буде використано в іншій діяльності, то необхідно буде вартість таких запчастин видалити з витрат тієї діяльності, щодо якої їх було відображено первісно, і віднести до витрат діяльності, в якій вони фактично використовуватимуться.

Приклад

. Запчастини вартістю 250 грн. при оприбуткуванні віднесено до валових витрат торговельної діяльності, що відповідно збільшило балансову вартість запасів за цим видом діяльності, але надалі такі запаси було використано в діяльності з надання побутових послуг.

Якщо оприбуткування запасів та їх використання відбулися протягом одного звітного року, то в таблиці розрахунку приросту/убутку запасів в торговельній діяльності, що патентується*, вартість запчастин необхідно відобразити як використання в негосподарській діяльності. У результаті їх вартість потрапить до приросту запасів у торговельній діяльності, що патентується. Одночасно на суму 250 грн. потрібно збільшити валові витрати діяльності з надання послуг.

* Таку таблицю доцільно заповнювати на підприємстві для кожного окремого виду діяльності, що патентується, за формою табл. 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток.

Якщо ж використання запасів відбулося не в році оприбуткування, то в наступному році буде відображено лише валові витрати діяльності з надання послуг. У таблиці приросту/убутку запасів в торговельній діяльності, що патентується, вартість запасів також буде відображено як використання в негосподарській діяльності, однак оскільки така ж сума буде в залишках на початок періоду, на приріст/убуток запасів це ніяк не вплине.

Відображення цих операцій у додатку К6 до декларації з податку на прибуток підприємств наведено нижче.

 

Показники

Код рядка

Сума

протягом одного року

у різних роках

1 квартал

півріччя

рік 2008

1 квартал 2009

<...>

Валові доходи, отримані від здійснення торговельної діяльності, у тому числі:

А1

250

250

250

приріст балансової вартості запасів

А1.1

250

250

250

Валові витрати, понесені у зв’язку з отриманням валових доходів, зазначених у рядку А1, у тому числі:

А2

250

250

250

убуток балансової вартості запасів

А2.1

<...>

Валові доходи, отримані від здійснення діяльності з надання побутових послуг, у тому числі:

Б1

приріст балансової вартості запасів

Б1.1

Валові витрати, понесені у зв’язку з отриманням валових доходів, зазначених у рядку Б1, у тому числі:

Б2

250

250

убуток балансової вартості запасів

Б2.1

<...>

 

Ольга КУЛІГІНА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі