Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Методичних рекомендацій щодо повноти охоплення обліком платників окремих видів податків

Редакція БТ
Наказ від 26.11.2009 р. № 661

СПЛАТА ЕКОЗБОРУ:

ДПАУ внесла зміни до порядку реєстрації платників

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 26.11.2009 р. № 661

«Про внесення змін до Методичних рекомендацій щодо повноти охоплення обліком платників окремих видів податків»

 

У результаті змін, унесених

наказом, що коментується, до Методичних рекомендацій щодо повноти охоплення обліком платників окремих видів податків, затверджених наказом ДПАУ від 19.12.2008 р. № 784 (далі — Методрекомендації), збір за забруднення навколишнього природного середовища (екозбір) перенесено з категорії платежів, платники яких не зараховуються до категорії платників окремих податків за місцезнаходженням підрозділів та об’єктів (розділ 4), до категорії платежів, для сплати яких юридичні особи та фізичні особи — підприємці можуть бути зараховані до категорії платників окремих податків за місцезнаходженням їх підрозділів (розділ 3).

Передумовою цього стали зміни*, унесені до

Інструкції про порядок обчислення і сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, затвердженої наказом Мінекобезпеки і ДПАУ від 19.07.99 р. № 162/379 (далі — Інструкція № 162/379).

* Див. ком. «Екозбір — новий порядок стягнення збору та подання звітності тепер відображено і в Інструкції» // «БТ», 2009, № 31, с. 9.

Про те, що в

Методрекомендаціях екозбір віднесено до невластивої йому категорії, ми писали в редакційному коментарі до них (див. ком. «Облік платників окремих видів податків — з’явилися Методрекомендації» // «БТ», 2009, № 4, с. 6).

Слід звернути увагу ще на один важливий момент. Серед підстав для реєстрації платника екозбору як платника окремих видів податків у

Методрекомендаціях згадуються лише дві підстави (див. «Підстави для реєстрації»).

 

Підстави для реєстрації

Витяг із нового п. 3.9 Методрекомендацій

«3.9. Збір за забруднення навколишнього природного середовища

<...>

Враховуючи викладене та відповідно до

підпункту 8.4.1 <...> Інструкції № 162/379, за місцезнаходженням стаціонарних джерел забруднення та/або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об’єктів, розташованих на територіях інших, ніж відповідний платник збору, сільських, селищних або міських рад, такий платник збору зараховується відповідними органами державної податкової служби до категорії платників окремих видів податків».

 

Отже, платника екозбору може бути зареєстровано платником окремих податків (екозбору) за місцезнаходженням:

— стаціонарних джерел забруднення;

— спеціально відведених місць чи об’єктів для розміщення відходів.

Як бачите, про реєстрацію платника

за місцезнаходженням філій, на балансі яких перебувають пересувні джерела забруднення, не згадується.

Це дає підстави вважати, що ДПАУ відмовилася від своєї позиції, викладеної в листах від 22.10.2009 р. № 23120/7/15-0817* і від 24.09.2009 р. № 20856/7/15-0817**, щодо необхідності реєстрації підприємства платником окремих податків (екозбору) за місцезнаходженням філій, на балансі яких є пересувні джерела забруднення (автотранспорт), хоча зазначені листи ДПАУ не відкликані та продовжують дизорієнтувати сумлінних платників.

* Див. ком. «Екозбір за філії: як звітувати за 9 місяців 2009 року» // «БТ», 2009, № 44, с. 10.

** Див. ком. «Хто платить екозбір за філію? На думку ДПАУ — головне підприємство. Досить спірна позиція податківців» // «БТ», 2009, № 42, с. 8.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі