Теми статей
Обрати теми

Реєстрація платником ПДВ підприємця, який переходить на загальну систему оподаткування

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Реєстрація платником ПДВ підприємця, який переходить на загальну систему оподаткування

 

Фізична особа — приватний підприємець планує перейти зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування з 1 січня 2010 року. В якому випадку потрібно реєструватися платником ПДВ?

(м. Луганськ)

Для фізичної особи — підприємця (ФОП), яка відмовляється від спрощеної системи оподаткування необхідність реєстрації платником ПДВ буде залежати від причин переходу на загальну систему оподаткування.

Так, якщо ФОП відмовилася від застосування спрощеної системи оподаткування добровільно

, то реєстрація платником ПДВ буде залежати від того, чи перевищує розмір виручки за попередні 12 календарних місяців 300 тис. грн. (без урахування ПДВ).

Якщо 300-тисячну межу не перевищено, то ПДВ-реєстрація не обов’язкова

. Але ФОП має повне право добровільно зареєструватися платником ПДВ. Для цього потрібно подати до органів державної податкової служби Реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою № 1-ПДВ (далі — Реєстраційна заява) не пізніше 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого така особа вважатиметься платником ПДВ (п.п. «в» п. 13 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79; далі — Положення № 79).

Тобто при бажанні стати платником ПДВ з 1 січня 2010 року

Реєстраційну заяву потрібно подати не пізніше 11 грудня 2009 року.

При цьому особа, яка добровільно реєструється, може вказати у цій заяві дату, з якої вона бажає бути зареєстрованою платником ПДВ та яка настає не раніше ніж через 20 календарних днів після її подання до органу державної податкової служби. Якщо бажаний день у

Реєстраційній заяві не вказано, то ним вважатиметься 1 число кварталу переходу на загальну систему оподаткування, навіть якщо останній день 10-денного строку видачі Свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (з дня подання заяви) закінчується до 1-го числа кварталу (другий абзац п. 13.2 Положення № 79).

Якщо 300-тисячну межу було перевищено,

то зареєструватися платником ПДВ доведеться. Для цього необхідно подати до органу податкової служби Реєстраційну заяву не пізніше 20 календарного дня з моменту перевищення (п.п. «а» п. 13 Положення № 79), тобто не пізніше 20 січня 2010 року.

У випадку ж коли ФОП відмовляється від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з перевищенням 500-тисячної межі

(ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99), то така особа згідно з п.п. «а» п.п. 12.1 Положення № 79 зобов’язана зареєструватися платником ПДВ. Для цього необхідно подати до органу державної податкової служби Реєстраційну заяву не пізніше 20 календарного дня з моменту перевищення. При цьому потрібно враховувати те, що для ФОП звітним періодом є квартал.

Отже, якщо ФОП перевищила 500-тисячну межу в IV кварталі 2009 року, то перейти на загальну систему оподаткування необхідно з 1 січня 2010 року і з цього дня розпочнеться відлік 20 днів протягом яких

потрібно подати Реєстраційну заяву (тобто її необхідно подати не пізніше 20 січня 2010 року).

При цьому слід звернути увагу, що ФОП, яка перевищила встановлену межу (500 тис.) у першому або у другому місяці кварталу також

має право подати Реєстраційну заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу переходу на загальну систему оподаткування та зазначити в ній дату бажаної реєстрації (п. 13.1 Положення № 79). Наприклад, якщо перевищення відбулося у листопаді 2009 року, то подати Реєстраційну заяву ФОП може не пізніше 16 грудня 2009 року та вказати в ній бажану дату реєстрації платником ПДВ — 01.01.2010 р. (перше число роботи на загальній системі оподаткування).

Слід нагадати також про те, що ФОП повинна

додавати до Реєстраційної заяви оригінал платіжного документа про внесення плати за видачу Свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість. Якщо такий додаток відсутній, то податковий орган не приймає до розгляду Реєстраційну заяву та повертає її заявнику з відповідними відмітками не пізніш як через 10 календарних днів від дня її надходження.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі