Теми статей
Обрати теми

Чи має право ломбард стати платником єдиного податку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи має право ломбард стати платником єдиного податку

 

Ломбард планує стати платником єдиного податку з 01.01.2010 р. Чи має він право перейти на сплату єдиного податку?

(м. Харків)

 

Ні, не має

.

Відповідно до

ст. 7 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99 (який регулює сплату єдиного податку) дія Указу не розповсюджується на довірчі товариства, страхові компанії, банки, інші фінансово-кредитні та небанківські фінансові установи.

Згідно зі

ст. 1 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» від 12.07.2001 р. № 2664-III встановлено, що ломбарди належать до фінансових установ. Ломбард — це фінансова установа, виключним видом діяльності якої є надання на власний ризик фінансових кредитів фізичним особам за рахунок власних або залучених коштів, під заставу майна на визначений строк і під процент та надання супутніх послуг ломбарду (п. 1.2 Положення про порядок надання фінансових послуг ломбардами, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 26.04.2005 р. № 3981).

Крім того, статус ломбарду як фінансової установи підтверджується і Свідоцтвом про реєстрацію фінансової установи*.

Отже, підсумовуючи вище сказане, робимо висновок, що ломбарди

не мають права перейти на сплату єдиного податку, тому що вони відносяться до фінансових установ. На це вказує і ДПАУ, зокрема в оглядовому листі від 10.07.2009 р. №14487/7/15-0417**.

* Таке Свідоцтво оформляється Держфінпослуг відповідно до Положення про Державний реєстр фінансових установ, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 28.08.2003 р. № 41, та Положення про порядок унесення інформації про ломбарди до Державного реєстру фінансових установ, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 18.12.2003 р. № 170.

* Див. ком. «Єдиний податок з юридичних осіб у світлі оглядового листа ДПАУ» // «БТ», 2009, № 34, с. 5.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі