Теми статей
Обрати теми

Про оскарження рішень контролюючих органів про нарахування податкових зобов’язань

Редакція БТ
Лист від 01.12.2009 р. № 1624/13/13-09

ВАдСУ ДАЄ ТРИ РОКИ

на оскарження в адмінсуді податкових рішень

 

Лист Вищого адміністративного суду України від 01.12.2009 р. № 1624/13/13-09

«Про оскарження рішень контролюючих органів про нарахування податкових зобов’язань»

 

У

листі, що коментується, ВАдСУ відповідає на запитання, протягом якого строку платник податків може оскаржити рішення про нарахування йому податкового зобов’язання:

одного року, як це передбачено ст. 99 Кодексу адміністративного судочинства України (далі — КАСУ)

або трьох років згідно зі ст. 15 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181).

ВАдСУ надав перевагу тривалішому строку в

три роки.

Нагадаємо: питання про строки судового оскарження рішень ДПІ уже розглядалося Мін’юстом. У своєму

листі від 06.06.2008 р. № 239-0-2-08-20* Міністерство дійшло висновку, що не збігається з думкою ВАдСУ. Як вважає Мін’юст, у ст. 15 Закону № 2181 установлено строки для самостійного визначення податковим органом суми податкових зобов’язань платника податків; стягнення податкового боргу; подання заяв на повернення надміру сплачених або невідшкодованих податків та зборів (обов’яз­кових платежів). До цього переліку можна також уключити подання уточнюючого розрахунку при самостійному виявленні помилок у показниках раніше поданої податкової декларації. Вказівки на те, що строк у 1095 днів застосовується так само, як строк для оскарження рішень ДПІ в адмінсуді, у ст. 15 Закону № 2181 немає. На підставі цього Мін’юст дійшов висновку, що подавати адміністративний позов з вимогою скасувати повністю або частково рішення податкового органу потрібно з дотриманням передбаченого в ч. 2 ст. 99 КАСУ річного строку з моменту, коли платник податків отримав можливість ознайомитися з цим рішенням.

* Див. ком. «Рішення податкових органів: на оскарження є один рік» // «БТ», 2008, № 29, с. 9.

ВАдСУ в

листі, що коментується, розмірковує інакше. Загальний строк звернення до адмінсуду становить один рік від дня, коли особа дізналася або мала дізнатися про порушення свого права. Водночас у ч. 3 ст. 99 КАСУ передбачено можливість установлення інших строків для оскарження рішень, дій чи бездіяльності держорганів в інших законах. До таких законів ВАдСУ відніс і Закон № 2181, що встановлює строк давності у 1095 днів.

Така позиція ВАдСУ не стала несподіваною. Вона вже висловлювалася ним при розгляді конкретних справ (див., наприклад,

ухвали ВАдСУ від 17.06.2008 р. у справі № 34/227, від 18.02.2009 р. № К-31416/06 тощо).

На нашу думку, обґрунтованішим у цьому питанні є висновок Мін’юсту. Потрібно визнати, що надання платнику податків можливості оскаржити рішення податкового органу протягом того ж строку, який надано податковому органу для визначення податкових зобов’язань платника податків і стягнення податкового боргу, було б важливою гарантією його прав та більше б відповідало принципу доступності правосуддя. Однак цю гарантію має бути прямо встановлено в законі. Чинне законодавство відповідної норми не містить, а тому на сьогодні

строк оскарження податкових рішень становить 1 рік. Тому ми б усе-таки рекомендували дотримуватися саме його, не кажучи вже про найоптимальніший варіант, коли адмінпозов на рішення подається до закінчення строку на узгодження податкового зобов’язання, у такий спосіб його перериваючи і не даючи перетворитися на податковий борг (див. статтю «Правила податкового контролю в оглядових листах ДПАУ» // «БТ», 2009, № 34, с. 15).

Що б там не було, висловлена в листі, що коментується, думка ВАдСУ — на користь платників податків, які зможуть неюм скористатися в разі пропуску річного строку на оскарження рішення ДПІ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі