Теми статей
Обрати теми

Щодо виконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів

Редакція БТ
Лист від 03.08.2009 р. № 1/6-377/06

ФОНД СОЦЗАХИСТУ ІНВАЛІДІВ —

відповіді на деякі актуальні запитання

 

Лист Фонду соціального захисту інвалідів від 03.08.2009 р. № 1/6-377/06

«Щодо виконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального захисту інвалідів дав відповіді на запитання стосовно працевлаштування інвалідів. Розглянемо найактуальніші з них.

1. Чи нараховується штраф за невиконання нормативу робочих місць

для працевлаштування інвалідів, якщо центр зайнятості про наявність вакантних місць було проінформовано, а інваліди на підприємство не направлялись і самостійно не зверталися?

Фонд соцзахисту інвалідів з цього приводу у

листі, що коментується продовжує наполягати на тому, що державна служба зайнятості лише сприяє праце­влаштуванню інвалідів, які перебувають на обліку і зареєстровані як безробітні, а обов’язок із праце­влаштування інвалідів відповідно до встановленого нормативу згідно зі ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII покладається виключно на підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю. Тому, на думку Фонду, у випадку невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів роботодавець притягується до відповідальності, незалежно від причин, з яких інвалід не був працевлаштований .

Іншу думку з цього приводу мають суди. Так, ВАдСУ в

Довідці про судову практику в рекомендаціях від 14.04.2008 р. № 07.2-10/2 закликає суди при розгляді справ, що стосуються виконання нормативу робочих місць для праце­влаштування інвалідів, усебічно перевіряти всі обставини справи. Зокрема, слід ураховувати, що працевлаштуванню інваліда передує створення відповідачем робочих місць відповідно до встановленого нормативу та інформування органів працевлаштування про наявність вакантних місць. Якщо відповідачем ужито всіх передбачених чинним законодавством заходів щодо забезпечення працевлаштування інвалідів, на нього не може бути покладено відповідальність. Аналогічної точки зору дотримується також ВАдСУ у Довідці про результати вивчення та узагальнення судової практики застосування статей 19, 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 23.08.2007 р., Верховний Суд України в постанові від 26.08.2008 р. у справі № 08/159, Окружний адміністративний суд м. Києва у постанові від 11.09.2008 р. № 4/407 , ВАдСУ в ухвалі від 20.01.2009 р. у справі № К-15389/08.

Усе це свідчить про те, що для підтвердження вживання всіх заходів щодо забезпечення праце­влаштування інвалідів роботодавцям не зашкодить періодично інформувати службу зайнятості про вакансії та бажання праце­влаштувати інваліда. І тоді, можливо, вдасться уникнути штрафів, навіть коли норматив не буде виконано.

2. Чи накладається штраф, якщо інвалід працює на неатестованому робочому місці?

Постановою КМУ «Про реалізацію статей 19 і 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 31.01.2007 р. № 70

визнано таким, що втратило чинність Положення про робоче місце інваліда і про порядок працевлаштування інвалідів, затверджене постановою КМУ від 03.05.95 р. № 314, в якому містилася норма про те, що робоче місце інваліда обов’язково повин­не бути атестоване. У зв’язку з цим на виконання нормативу буде зараховуватися також інвалід, працевлаштований на неатестованому робочому місці.

У той же час Фонд звернув увагу на те, що приймання на роботу інваліда повинне проводитися з виконанням загальних вимог до робочого місця, установлених

Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою КМУ від 01.08.92 р. № 442 та Законом України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII.

3. Інші запитання.

Також у листі, що коментується Фонд соцзахисту інвалідів підтвердив раніше висловлювану ним думку (листи від 16.05.2008 р. № 1/6-155/06* та від 26.04.2007 р. № 1/5-375) про те, що підприємства (організації, установи), які пов­ністю утримуються за рахунок держаних або місцевих бюджетів, звільнено від сплати адміністративно-господарських санкцій. Але такі установи мають виконувати норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів, а в разі його невиконання на посадових осіб накладається адміністративний штраф за ст. 1881 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

* Див. ком. «Фонд соцзахисту інвалідів: реєстрація роботодавців у регіональних відділеннях» // «БТ», 2008, № 34, с. 10.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі