Теми статей
Обрати теми

Як відобразити в обліку заміну антифризу

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як відобразити в обліку заміну антифризу

 

Підприємство, проводячи сезонний технічний огляд, замінило антифриз. Як відобразити здійснення такої операції в податковому обліку?

(м. Керч)

 

Згідно з переліком операцій сезонного технічного обслуговування, який наведено у

Положенні про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженому наказом Мінтрансу від 30.03.98 р. № 102, заміну антифризу можна пов’язати із сезонним технічним обслуговуванням як роботи з промивання системи охолодження. Отже, витрати на таку процедуру можна з впевненістю віднести до складу валових витрат відповідно до п.п. 5.2.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток).

Але тут є певні обмеження, що стосуються легкових автомобілів.

Антифриз, на думку Держпідприємництва (лист від 21.06.20004 р. № 4123), вважається паливно-мастильним матеріалом (ПММ). Оскільки термін «антифриз»* тотожний поняттю «тосол», який відповідно до ГОСТ 21150-87 та 28084-89 відноситься до нафтопродуктів, то він є ПММ.

* Антифриз — це водний розчин певних речовин (етиленгліколю, гліцерину, неорганічних солей тощо), що не замерзає та використовується в системах охолодження.

А це означає, що при заміні антифризу потрібно враховувати вимоги

п.п. 5.4.10 Закону про податок на прибуток, згідно з яким до валових витрат можна віднести 50 % витрат на придбання ПММ, які використовуються для роботи легкових автомобілів (у перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток бере участь також тільки 50 % вартості такого палива). При цьому платник податку звільняється від обов’язків доведення зв’язку таких витрат з його господарською діяльністю.

Що стосується заміни антифризу у вантажних автомобілях, то жодних обмежень у законодавстві не передбачено, а тому до валових витрат можна віднести витрати із заміни антифризу в пов­ному обсязі.

Отже, у випадку, коли антифриз використовують для системи охолодження вантажних автомобілів його вартість можна в повному обсязі віднести на валові витрати

(п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток). А от якщо антифриз використовують для легкового автомобіля, на валові витрати можна віднести лише 50 % від вартості використаного антифризу (п.п. 5.4.10 Закону про податок на прибуток). У декларації з податку на прибуток такі суми відоб­ражаються в графі 04.1.

Звернемо увагу також і на те, що при заміні мастила (оливи) та масла виникає аналогічна ситуація із заміною антифризу, оскільки

мастило и масла також відносяться до ПММ (на це вказано, зокрема, у листі ДПАУ від 10.20.2005 р. № 819/Д/31-0015). Тому повністю до валових витрат можна відносити лише вартість мастила і масла, які використанні для заміни у вантажному автотранспорті.

Обійти обмеження щодо валових витрат при заміні антифризу (та інших ПММ, які змінюються при проведенні техогляду) можна шляхом проведення сезонного технічного обслуговування на станції технічного обслуговування. Але така можливість є тільки в тому випадку, коли в розрахунковому документі або іншому документі на надання послуг з технічного обслуговування не наведено переліку витрат та використаних матеріалів при наданні послуг. У випадку, коли такий розподіл є, ПММ будуть уключатися до валових витрат тільки в 50 % розмірі**.

** Що стосується ПДВ, то для нього такого обмеження, як для валових витрат не існує: до складу податкового кредиту можна включити усю суму сплаченого податку за умови використання ПММ у господарській діяльності в оподатковуваних операціях.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі