Теми статей
Обрати теми

Про посилення захисту окремих категорій населення у зв’язку з епідемічною ситуацією

Редакція БТ
Постанова від 02.12.2009 р. № 1325

НА ПЕРІОД КАРАНТИНУ

вагітним жінкам видаватимуть лікарняний

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 02.12.2009 р. № 1325

«Про посилення захисту окремих категорій населення у зв’язку з епідемічною ситуацією»

 

Зовсім недавно* ми розглядали питання про права працюючих батьків на лікарняний у разі, якщо навчальну установу, яку відвідує їх дитина, закрито на карантин. Як з’ясувалося, такого права в них немає. Тоді ми дійшли висновку, що невиходи батьків на роботу слід оформляти одним із дозволених способів, а саме: неоплачувана відпустка (так звана відпустка «за свій рахунок»), використання днів щорічних відпусток, що залишилися, додаткової відпустки «на дітей», перехід на роботу в режим неповного робочого часу.

* Див. консультацію «Мати не має права на лікарняний при закритті на карантин дитсадка, який відвідує її дитина» // «БТ», 2009, № 45, с. 44.

На жаль, незважаючи на гучну назву,

постанова, що коментується, не вирішила цю проблему. Кабмін тільки рекомендував роботодавцям на період дії карантину надавати працівникам, які мають дітей віком до 14 років, і вагітним жінкам за їх бажанням невикористані щорічні та додаткові відпустки. Крім того, Кабмін пропонує роботодавцям за свій рахунок встановлювати додаткові порівняно із законодавством оплачувані відпустки, що дозволено ст. 91 Кодексу законів про працю України. В умовах фінансової кризи це, звичайно, дуже «цінні» рекомендації. На наш погляд, установлення права батьків, які мають малолітніх дітей (хоча б до 8 років), на лікарняний на період карантину є необхідністю, але, мабуть, Фонд** просто не «потягне» такі витрати.

** Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

А от для вагітних жінок, для яких чинним законодавством також не передбачено видачі листків непрацездатності на період карантину,

постановою, що коментується, запроваджено дійовий захід. Так, згідно з п. 1 цього документа КМУ встановлює видачу вагітним жінкам незалежно від строку вагітності листків непрацездатності на період дії карантину у зв’язку з епідемією грипу A/H1N1/Каліфорнія/04/09 і поширенням гострих респіраторних захворювань у 2009 — 2010 роках. Для виконання цього завдання Кабмін рекомендує Фонду використовувати кошти резерву і наявні кошти від економії за іншими статтями бюджету Фонду. Безумовно, установлення права вагітних жінок на лікарняний на період карантину (очікуються друга і третя хвилі епідемії) — правильне і необхідне рішення. Залишається тільки сподіватися, що у Фонду вистачить коштів, щоб профінансувати ці не заплановані в його бюджеті витрати.

Постанова, що коментується, набрала чинності з 12 грудня 2009 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі