Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва»

Редакція БТ
Наказ від 12.11.2009 р. № 1315

ФОРМА № 2-М:

Мінфін вирішив проблему задвоєння

 

Наказ Міністерства фінансів України від 12.11.2009 р. № 1315

«Про внесення змін до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва»

 

Нагадаємо, що сільськогосподарські підприємства, які є суб’єктами малого підприємництва згідно з

П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва», подають до відповідних органів фінансову звітність в складі Балансу (форма № 1-м) і Звіту про фінансові результати (форма № 2-м). Але, заповнюючи форму № 2-м «Звіт про фінансові результати», у них виникають деякі проблеми з достовірністю відображення у ній кінцевого фінансового результату. Це пов’язано з тим, що методологія визначення загального фінансового результату від основної діяльності, яка застосовується при заповненні цієї форми звітності, дещо відрізняється від методології, яку використовують сільськогосподарські підприємства відповідно до П(С)БО 30 «Біологічні активи».

Суть проблеми при складанні форми № 2-м «Звіт про фінансові результати» до сьогодні зводилася до того, що

дохід та витрати від первісного визнання біологічних активів та сільськогосподарської продукції та дохід і витрати від зміни вартості біологічних активів відображається у формі № 2-м у статті «Інші операційні доходи» (рядок 040) та відповідно у статті «Інші операційні витрати» (рядок 130). Крім того, у разі отримання доходу від первісного визнання, або доходу від зміни вартості біологічних активів на цю суму відбувався приріст залишків незавершеного виробництва та готової продукції, у разі отримання витрат — зменшення залишків незавершеного виробництва та готової продукції, що впливало на дані статті «Збільшення (зменшення) залишків незавершеного виробництва і готової продукції» (рядок 080). Це призводило до того, що ці доходи та витрати два рази відображалися у формі № 2-м, тим самим викривляючи показники фінансової звітності (а саме значення рядка 190 «Чистий прибуток (збиток)».

Свого часу Мінфін намагався вирішити цю проблему у

Методичних рекомендаціях з перевірки порівнянності показників фінансової звітності, затверджених наказом МФУ від 22.12.2008 р. № 1524. Для уникнення задвоєння ним було запропоновано коригувати статтю «Чистий прибуток (збиток)» (рядок 190) на дані рядків 041 та 132 (де виділялися дохід від первісного визнання біологічних активів та сільськогосподарської продукції та витрати від первісного визнання біологічних активів та сільськогосподарської продукції, відповідно). Але цей варіант коригування всі питання не знімав. Про проблему і варіанти її вирішення ми розповідали у консультації «Форма № 2-м: особливості заповнення сільгосппідприємствами» // «БТ», 2009, № 15, с. 43.

І ось

наказом, що коментується, Мінфін вирішив проблему задвоєння, внісши зміни до пп. 38 та 39 П(С)БО 25 (див. «Нюанси заповнення форми № 2-м сільгосппідприємствами»). Відповідно до цих змін відтепер доходи та витрати від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції та доходи і витрати від зміни вартості таких біологічних активів не будуть відображатися за рядками 040 та 130. Вони будуть зазначатися лише у вписуваних рядках 201 (доходи від первісного визнання та зміни вартості) та 202 (витрати від первісного визнання та зміни вартості), але тільки у вигляді довідкової інформації, а тому не будуть ураховуватися при розрахунку кінцевого фінансового результату.

Крім цього, Мінфін уніс зміни і до

п. 44 П(С)БО 25, відповідно до яких підприємства, що здійснюють сільгоспдіяльність, до статті «Збільшення (зменшення) залишків незавершеного виробництва і готової продукції» (рядок 080) форми № 2-м, як і раніше, включатимуть збільшення або зменшення залишків поточних біологічних активів власного вирощування та відгодівлі. Однак з цього часу зменшення залишків поточних біологічних активів у результаті їх переведення до складу довгострокових біологічних активів до цієї статті не враховуватиметься. Ця вимога Мінфіну є цілком справедливою, оскільки переведення поточних біологічних активів до складу довгострокових біологічних активів не пов’язана з виникненням ні витрат, ні доходів.

Наказ, що коментується, набрав чинності 12.12.2009 р.

 

Нюанси заповнення форми № 2-м сільгосппідприємствами

Витяг із П(С)БО 25

«

38. У статті «Інші операційні доходи» відображаються суми інших доходів від операційної діяльності підприємства, крім доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг): дохід від операційної оренди активів; дохід від операційних курсових різниць; відшкодування раніше списаних активів; дохід від реалізації оборотних активів (крім фінансових інвестицій) тощо. [До цієї статті включається також дохід від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції та дохід від зміни вартості біологічних активів з виділенням у вписуваному рядку 041 доходу від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції, одержаних унаслідок сільськогосподарської діяльності]* Дохід від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції та дохід від зміни вартості поточних біологічних активів наводяться лише довідково у вписуваному рядку 201.

39. У статті «Інші операційні витрати» наводяться: собівартість реалізованих оборотних активів (крім готової продукції, товарів і фінансових інвестицій); відрахування на створення резерву сумнівних боргів і сума списаних безнадійних боргів; втрати від знецінення виробничих запасів; втрати від операційних курсових різниць; визнані економічні санкції; відрахування для забезпечення відшкодування наступних операційних витрат; інші витрати, що пов’язані з операційною діяльністю підприємства. У цій статті також відображається належна до сплати за звітний період відповідно до чинного законодавства сума єдиного податку, плата за спеціальний торговий патент і сума єдиного (фіксованого) податку для сільськогосподарських товаровиробників. Конкретна назва податку і відповідна сума наводяться у рядку 131.

[У цій статті наводяться також витрати від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції, від зміни вартості біологічних активів з виділенням у вписуваному рядку 132 витрат від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції, одержаних унаслідок сільськогосподарської діяльності]

Витрати від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції та витрати від зміни вартості поточних біологічних активів наводяться лише довідково у вписуваному рядку 202

.».

«44. У статті «Збільшення (зменшення) залишків незавершеного виробництва і готової продукції» показується збільшення або зменшення залишків незавершеного виробництва і готової продукції підприємства. Показник про зменшення залишків наводиться в дужках. Підприємства, що здійснюють сільськогосподарську діяльність, до статті також включають збільшення або зменшення залишків поточних біологічних активів власного вирощування та відгодівлі, однак зменшення залишків поточних біологічних активів в результаті їх переведення до складу довгострокових біологічних активів не враховується <...>».

 

* Нові положення виділено

напівжирним курсивом, виключені норми наводяться в квадратних дужках. — Прим. ред.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі