Теми статей
Обрати теми

Наслідки виправлення помилки з ПДВ у разі заниження суми податкового кредиту

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Наслідки виправлення помилки з ПДВ у разі заниження суми податкового кредиту

 

У декларації з ПДВ за липень 2009 року було допущено помилку: сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету, відображена в рядках 18.1 і 20, але не потрапила до рядка 27 (у ньому помилково було проставлено прокреслення). Як ми розуміємо, допущену помилку може бути розцінено податковими органами як заниження податкових зобов’язань, що загрожує штрафом. Було прийнято рішення подати уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ за липень та уточнити в ньому суму заниженого податкового кредиту (у підприємства був резерв за «відкладеними» податковими накладними). Після виправлення допущеної помилки у правильній декларації з ПДВ за липень 2009 року в результативних рядках декларації з ПДВ (рядках 18 — 28) стоїть прокреслення. Податковий інспектор за результатами камеральної перевірки погрожує скласти акт і нарахувати штраф за заниження податкових зобов’язань за первісною (помилковою) декларацією з ПДВ. Дані уточнюючого розрахунку він до уваги не бере. Чи правомірно це ?

(м. Харків)

 

Почнемо з того, що контролюючий орган, який під час камеральної перевірки виявляє арифметичні або методологічні

помилки в поданій платником податків декларації, що призвели до заниження сум податкових зобов’язань, має самостійно донарахувати суму податкових зобов’язань. При цьому платник податків повинен сплатити штраф у розмірі 5 % від суми донарахованого податкового зобов’язання, але не менше 17 грн. за весь строк недоплати, незалежно від кількості податкових періодів (п.п. 17.1.4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III). Під податковим зобов’язанням розуміється зобов’язання платника сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму грошових коштів у порядку і строки, визначені цим Законом та іншими законами України (п. 1.2 Закону № 2181).

У нашому випадку в первісній (помилковій) декларації з ПДВ у результативному рядку 27 підприємство помилково поставило прокреслення (припустилося арифметичної помилки). Формально цю помилку могло бути розцінено податковими органами як заниження податкового зобов’язання, що призвело б до нарахування штрафу в розмірі 5 %. Підстави для такого висновку податківцям дає порядок заповнення картки особового рахунка (по особовому рахунку платника податків проводять дані рядка 27). Хоча і з цим можна подискутувати, оскільки алгоритм ведення особових рахунків не повинен впливати на процедуру нарахування штрафу.

Але підприємство самовиправилося через уточнюючий розрахунок (УР). Було виправлено

помилку щодо заниження податкового кредиту в помилковій декларації з ПДВ. У результаті вийшло, що підприємство через УР виправило відразу кілька помилкових рядків: помилковими виявилися показники рядків 10.1 (припустимо, що саме цього рядка стосується «відкладений» податковий кредит), 17, 18.1 і 20, а показник рядка 27 задекларовано правильно. У рядку 9 «сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки» УР має стояти прокреслення, оскільки п.п. 17.1.4 Закону № 2181 указує на застосування штрафної санкції тільки в разі заниження суми податкового зобов’язання, а це не наш випадок.

Тепер кілька слів про камеральну перевірку та про її можливі наслідки для платника ПДВ:

1.

Акт про результати камеральної перевірки податкових декларацій (розрахунків) не складається в разі, якщо до початку проведення камеральної перевірки податкової декларації (розрахунку) платником податків подано нову звітну або уточнюючу декларацію (розрахунок) з виправленими показниками (п. 4 наказу ДПАУ від 17.07.2006 р. № 416).

2

. Камеральна перевірка проводиться у строки, установлені п. 3 наказу ДПАУ від 17.07.2006 р. № 416, а саме:

— протягом 30 календарних днів

, наступних за останнім днем граничного строку подання податкових декларацій (розрахунків), базовий податковий (звітний) період для яких дорівнює календарному місяцю;

— протягом 60 календарних днів

, наступних за останнім днем граничного строку подання податкових декларацій (розрахунків), базовий податковий (звітний) період для яких дорівнює календарному кварталу (півріччю, року).

У нашому випадку камеральну перевірку декларації з ПДВ за липень 2009 року має бути проведено протягом 30 календарних днів, наступних за 20 серпня 2009 року (за останнім днем граничного строку подання податкових декларацій), тобто з 21.08.2009 р. по 19.09.2009 р. (включно). Згідно з

п. 4.2 Порядку оформлення результатів невиїзних документальних, виїзних планових та позапланових перевірок з питань дотримання податкового, валютного та іншого законодавства, затвердженого наказом ДПАУ від 10.08.2005 р. № 327, на складання і підписання Акта відводиться 5 робочих днів після закінчення перевірки (для суб’єктів малого підприємництва — 3, а для підприємств, які мають філії та сплачують консолідований податок на прибуток, — 10).

Виходить, що в нашому випадку

строк для складання Акта камеральної перевірки та його підписання минув. Адже дзвінок від податкового інспектора, як ми розуміємо, був у листопаді, а Акт підприємство досі не отримало. Тому, коли Акт буде отримано, то рекомендуємо звернути увагу на дату його складання. Якщо строк проведення камеральної перевірки порушено, то рекомендуємо протягом 3-х робочих днів, наступних за днем його отримання, подати до податкового органу заперечення про те, що перевірку проведено з порушенням норм законодавства.

Сподіваємося, що зазначені вище аргументи допоможуть вам відстояти своє право на ненарахування штрафу в ситуації, що склалася.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі