Теми статей
Обрати теми

Персоніфікація-2008: пам’ятка бухгалтеру

Редакція БТ
Стаття

ПЕРСОНІФІКАЦІЯ-2008:

пам’ятка бухгалтеру

 

Складання та подання звітності до системи персоніфікованого обліку, як правило, є завершальним етапом для бухгалтера при здаванні річної звітності. За останні кілька років правила заповнення звітності щодо персоніфікації практично не зазнали змін.

У сьогоднішній статті дамо докладні експрес-відповіді на основні запитання, пов’язані із заповненням і поданням персоніфікованої звітності.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 1058

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Порядок № 7-6 —

Порядок формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 10.06.2004 р. № 7-6.

Інструкція № 21-1

— Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

Інструкція № 16-6 —

Інструкція про порядок обчислення і сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління ПФУ від 19.10.2001 р. № 16-6.

 

Експрес-відповіді щодо складання і подання звітності з персоніфікації

Запитання

Відповідь

1

2

Хто подає звітність

Усі страхувальники, якими вважаються роботодавці та інші особи, які сплачують відповідно до Закону № 1058 страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування

Граничний термін подання звітності за 2008 рік

31 березня 2009 року згідно із затвердженим графіком (п. 1.3 Порядку № 7-6)

Які форми включає комплект звітності

Список осіб, які працюють або працювали в роботодавця у звітному році — СП (додаток 15 до Інструкції № 16-6)

Список підстав, що дають право на застосування пільг робітникам підприємства при визначенні пенсії — СПП (додаток 14 до Інструкції № 16-6)

Індивідуальні відомості про застраховану особу — ІНДАНІ (додаток 13 до Інструкції № 16-6)

Ярлик-розписка (додається до кожного виду документів)

Форми заповнюються українською мовою. Якщо у 2008 році страхувальник найману працю не використовував і не укладав цивільно-правові договори, то, як правило, замість комплекту персоніфікованої звітності, заповненого з прокресленнями, органи Пенсійного фонду (далі — ПФ) на місцях пропонують таким страхувальникам скласти довідку про відсутність діяльності та найманих працівників у звітному періоді

Вид подання звітності

Згідно з п.п. 6 п. 1.3 Порядку № 7- 6 страхувальники мають подавати звітність: — у паперовому вигляді — якщо кількість найманих працівників не перевищує 5 осіб; — в електронному вигляді (додають роздрукований варіант) — якщо кількість найманих працівників перевищує 5 осіб. У листі ПФУ від 19.04.2007 р. № 6675/05-10 зазначено, що відсутність електронного звіту у страхувальника з чисельністю працівників понад 5 осіб є порушенням вимог щодо форми документів первинної звітності, що може призвести до накладення штрафів (див. с. 20)

Відповідальність за порушення в поданні звітності

1) штраф на страхувальника10 % (20 %) суми страхових внесків, які були сплачені (підлягали сплаті) за відповідний звітний період, але не менше 170 грн. (340 грн.) (п. 5 ч. 9 ст. 106 Закону № 1058); 2) адміністративний штраф на посадових осіб від 136 до 255 грн. (від 170 до 340 грн.) (ч. 16 ст. 106 Закону № 1058, ст. 1651

КУпАП). Докладніше див. на с. 20

Нюанси заповнення звітних форм

Коли заповнюють форму СП

Складають на всіх працівників лише у випадку, якщо роботодавець за підсумками 2008 року уперше звітує до органів ПФ. Якщо звітність щодо персоніфікації подається не вперше, то до форми СП включаються тільки відомості про нових осіб у 2008 році, а також про тих, в яких протягом 2008 року змінилися прізвище, ім’я, по батькові чи ідентифікаційний номер

Як відображають перехідні лікарняні

В ІНДАНІ перехідні лікарняні відображають у місяці, за який їх нараховано додатку 23 перехідні лікарняні відображають у місяці, в якому їх нараховано)*

* Докладніше див. у статті «Персоніфікація-2007» // «БТ», 2008, № 6, с. 37.

Як відображають перехідні відпускні

В ІНДАНІ перехідні відпускні відображають у місяці, на який припадають дні відпустки (п. 8.3 Порядку № 7-6)

Зміна «статусу» роботи: сумісництво — основне місце

На працівника складають одну форму ІНДАНІ. У реквізиті «Ознака: «трудова книжка особи знаходиться у цього роботодавця»» проставляється позначка «Х». Одну ІНДАНІ також заповнюють, якщо працівника протягом року було звільнено і знову прийнято

Як заповнюють графу «Ураховується для пенсії»

У графі «Ураховується для пенсії» відображають суму нарахованої заробітної плати (доходу) у межах максимальної величини доходу, з якої справляються пенсійні внески (у 2008 році: з 01.01.2008 р. — 9495 грн.; з 01.04.2008 р. — 9705 грн.; з 01.07.2008 р. — 9735 грн.; з 01.10.2008 р. — 10035 грн.). У графі «Усього» зазначають загальні суми доходів працівника, з яких справляються внески до ПФ. Ці графи можуть відрізнятися на суму доходу, що перевищує максимальну межу. Лікарняні та відпускні в цих графах показують у місяці, за який їх нараховано

Особливості подання звітності фізичними особами — підприємцями (ФОП)

Як звітувати ФОП щодо персоніфікації

Усі ФОП незалежно від системи оподаткування зобов’язані подавати форму ІНДАНІ окремо: — на себе; — на кожного найманого працівника та на особу, яка виконувала для ФОП роботи (послуги) у межах цивільно-правових договорів; — на кожного члена сім’ї, який бере участь у здійсненні підприємницької діяльності, якщо за нього сплачувалися страхові внески до ПФ

Які форми ІНДАНІ заповнює на себе ФОП

Залежно від системи оподаткування, на якій працює ФОП, він заповнює на себе: 1) модифіковану форму ІНДАНІ-СПД для ФОП: — на єдиному податку (код типу ставки внесків «8»); — на фіксованому податку (код типу ставки внесків «6»); — на єдиному та фіксованому податку при добровільній доплаті за себе внеску до ПФ до рівня мінімального страхового внеску (до 33,2 % від мінімальної заробітної плати) (код типу ставки внесків «12»); 2)

звичайну форму ІНДАНІ — для ФОП на загальній системі (код типу ставки внесків «14»). Якщо протягом 2008 року ФОП працював на різних системах оподаткування (єдиний податок, фіксований податок, загальна система), йому потрібно подати «на себе» стільки форм ІНДАНІ, скільки систем він використовував (окремо для кожного коду типу ставки страхових внесків)

 

Заповнення форми ІНДАНІ на працівника, який підтвердив статус інваліда у 2008 році

У середині року працівник приніс нам копію документа, що підтверджує його інвалідність. Із цієї дати на його зарплату замість 33,2 % ми нараховуємо 4 %. Як заповнити на нього ІНДАНІ?

 

У цьому випадку на одного працівника

необхідно скласти дві форми ІНДАНІ: одну з кодом типу ставки страхового внеску «1» (для періоду нарахування 33,2 %), другу — з кодом «2» (для періоду нарахування 4 %).

Це пояснюється тим, що згідно зі

ст. 4 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/ 97-ВР на заробітну плату працюючих інвалідів підприємства нараховують внесок до ПФ у розмірі 4 %. Таку знижену ставку слід застосовувати з моменту встановлення працівнику групи інвалідності, але не раніше дня надання працівником на підприємство копії виписки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії (п. 4.2 Інструкції № 21-1; лист Головного управління ПФУ в м. Києві від 27.02.2007 р.).

Доти, доки працівник не підтвердить свою інвалідність копією виписки, підприємство має нараховувати на його зарплату внесок до ПФ за ставкою 33,2 %. Жодних перерахунків нарахованого внеску за попередні періоди при наданні цієї виписки провадити не потрібно (наприклад, якщо виписку датовано більш раннім терміном, ніж працівник її фактично надав).

Утримання із зарплати працівника-інваліда здійснюють на загальних підставах — за ставкою 2 %.

У разі коли працівник надав копію такої виписки не з початку 2008 року, то на заробітну плату до цього періоду підприємство нараховувало внесок у розмірі 33,2 %, а з дати отримання виписки — за ставкою 4 %. Причому відбутися це могло й із середини місяця, а не лише з початку будь-якого місяця.

При заповненні

форми ІНДАНІ слід виходити з того, що згідно з п.п. 8.1 Порядку № 7-6 значення реквізитів цієї форми визначаються виходячи з категорії застрахованої особи.

Перелік категорій застрахованих осіб та їх коди наведено в

Таблиці відповідності (додаток 2 до Порядку № 7-6). Код категорії застрахованої особи зазначають у реквізиті «Код типу ставки страхового збору».

При цьому відповідно до

Таблиці відповідності (додаток 2 до Порядку № 7-6) для працюючих інвалідів та звичайних працівників передбачено різні коди:

1

— для найманих працівників, які одержують виплати за трудовими договорами, а також для фізичних осіб, які одержують винагороду за договорами цивільно-правового характеру;

2

— для працюючих інвалідів.

Тому на працюючого інваліда

складають дві форми ІНДАНІ:

одну

— за період роботи, коли він не був інвалідом і внесок до ПФ на його зарплату підприємство нараховувало за ставкою 33,2 %. У реквізиті «Код типу ставки страхового збору» проставляють «1». Реквізит «Дані про трудові відносини в звітному році» заповнюють так:

«Початок» — 01.01.2008 р.;

«Кінець» — останній день нарахування внеску за ставкою 33,2 %;

другу

— за період роботи, коли працівник підтвердив свій статус інваліда, надавши підприємству копію виписки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії, і внесок до ПФ на його зарплату підприємство нараховувало за ставкою 4 %. У реквізиті «Код типу ставки страхового збору» проставляють «2». Реквізит «Дані про трудові відносини в звітному році» заповнюють так:

«Початок» — дата початку нарахування ставки в розмірі 4 %;

«Кінець» — 31.12.2008 р. (якщо працівник працював до кінця 2008 року).

 

Виправлення помилки, допущеної при складанні форми ІНДАНІ

Для працівника робота на нашому підприємстві є основним місцем роботи. У заповненій та поданій до ПФ формі ІНДАНІ на нього помилково не було проставлено позначку «Х» про те, що трудова книжка знаходиться у роботодавця. Виходить, що для працівника це місце роботи — сумісництво. Як виправити таку помилку? Яку відповідальність передбачено?

 

Проставлена позначка «Х» у полі реквізиту

«Ознака: «трудова книжка особи знаходиться у цього роботодавця» свідчить про те, що у страхувальника така застрахована особа працює на умовах трудового договору (контракту) за основним місцем роботи.

Перекручення цього реквізиту ІНДАНІ може бути підставою для притягнення страхувальника та винних посадових осіб до відповідальності, оскільки такі дії може бути класифіковано як надання недостовірних відомостей:

 

Штраф на роботодавця (п. 5 ч. 9 ст. 106 Закону № 1058)

Адміністративний штраф на посадових осіб, які вчинили правопорушення (ч. 16 ст. 106 Закону № 1058, ст. 1651

КУпАП)

порушення

розмір штрафу

порушення

розмір штрафу

Якщо страхувальник відомості, що використовуються в системі персоніфікованого обліку:

Якщо з вини посадових осіб звітність щодо персоніфікації:

— не надав

штраф у розмірі 10 % суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний чи неповний місяць затримки подання відомостей, але не менше 170 грн. (при повторному порушенні протягом року — 20 %, але не менше 340 грн.

 — не надано

136 — 255 грн. (повторне таке порушення протягом року — від 170 до 340 грн.)

— надав несвоєчасно

 — надано несвоєчасно

— надав не за встановленою формою

— надано не за встановленою формою

надав недостовірні відомості, що використовуються в системі персоніфікованого обліку

 — надано недостовірні відомості, що використовуються в системі персоніфікованого обліку

 

Таким чином, згідно з

п. 5 ч. 9 і ч. 16 ст. 106 Закону № 1058 і ст. 1651КУпАП непроставлена позначка в полі реквізиту «Ознака: «трудова книжка особи знаходиться у цього роботодавця» може стати підставою для накладення штрафних санкцій.

Щоб виправити таку помилку, згідно з

п.п. 5 п. 1.13 Порядку № 7-6 необхідно подати коригувальну форму ІНДАНІ, супроводивши її Ярликом-розпискою та заповнивши таким чином:

1. У полі реквізиту

«Тип форми» позначку «Х» проставляють напроти «коригувальна» .

2. У полі реквізиту

«Ознака: «трудова книжка особи знаходиться у цього роботодавця» проставляють позначку «Х».

3. Решта реквізитів переноситься з раніше поданої форми ІНДАНІ в незмінному вигляді.

Рекомендуємо також супроводити даний звіт письмовими поясненнями проведених коригувань.

На цьому завершуємо сьогоднішню статтю. Сподіваємося, що запропонована інформація стане у пригоді при заповненні звітності щодо персоніфікації за 2008 рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі