Теми статей
Обрати теми

У 2008 році за понадлімітні скиди стягується 5-кратний розмір збору

Редакція БТ
Відповідь на запитання

У 2008 році за понадлімітні скиди стягується 5-кратний розмір збору

 

В якому розмірі обчислюється збір за забруднення навколишнього природного середовища за 2008 рік для підприємств, для яких не затверджено ліміти скидів та розміщення відходів чи які допустили понадлімітні обсяги скидів?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що правила розрахунку збору за забруднення навколишнього природного середовища (далі — екозбір), а також його стягнення визначені в

Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору, затвердженому постановою КМУ від 01.03.99 р. № 303.

Наприкінці 2008 року

постановою КМУ від 03.12.2008 р. № 1050* до цього Порядку були внесені зміни, якими змінено порядок подачі звітності та сплати збору, а також збільшено розмір коефіцієнта, який застосовується при розрахунку суми екозбору для підприємств для яких не затверджено ліміти скидів та розміщення відходів чи які допустили понадлімітні обсяги скидів та розміщення відходів.

* Детальніше див. ком. «Екозбір: подаємо розрахунок і сплачуємо по-новому» // «БТ», 2008, № 50, с. 5.

Зазначимо, що до внесення змін розмір екозбору за невстановлення лімітів і допущення понадлімітних скидів чи розміщення відходів стягувався у

п’ятикратному розмірі, а тепер він розраховуватиметься в установленому порядку в десятикратному розмірі, тобто із застосуванням коефіцієнта 10.

Але слід пам’ятати, що використовувати такий коефіцієнт при розрахунку екозбору потрібно буде починаючи з І кварталу 2009 року. Оскільки зміни, унесені

постановою № 1050, набули чинності лише 1 січня 2009 року. Таким чином, при визначенні розміру екозбору за період до дати набрання чинності змінами використовувати потрібно старий коефіцієнт.

Тобто,

для підприємств для яких не встановлено ліміти, чи які допустили понадлімітні скиди (розміщення відходів) розмір екозбору за 2008 рік, буде стягуватися у п’ятикратному розмірі.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі