Теми статей
Обрати теми

Виправляємо помилку у звіті за ф. № 1-ПП

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Виправляємо помилку у звіті за ф. № 1-ПП

 

Як виправити помилки, допущені у звіті за ф. № 1-ПП? Назвіть найхарактерніші помилки, що допускаються платниками податків при заповненні цього звіту.

(м. Харків)

 

На сьогодні чинними нормативно-правовими актами не передбачено порядку виправлення помилок у цьому звіті. Механізму подання уточненого звіту за формою № 1-ПП немає. Водночас податківці у своїх консультаціях (див., наприклад,

журнал «Вісник податкової служби України», 2007, № 37, с. 32) рекомендують помилку, допущену у ф. № 1-ПП у межах звітного року, виправляти в черговому звіті, оскільки зазначений звіт складається наростаючим підсумком з початку року. Наприклад, якщо помилку було допущено в піврічному звіті, а ви її виявили лише тепер, то її можна виправити в річному звіті, зазначивши в ньому правильні дані. Виходить, що протягом звітного року платник податків може самовиправитися шляхом проведення коригувань у наступному звіті. У зв’язку з цим виникає слушне запитання: як виправити помилку, якщо її було допущено, наприклад, у минулому році?

Виправляти таку помилку в черговому звіті за поточний рік не рекомендуємо, оскільки торішня помилка може призвести до «перекручення» даних про суму отриманих пільг звітного року. У цьому випадку можна подати нову форму річного звіту за той рік, в якому було допущено помилку. У новому звіті потрібно вказати правильні дані.

Відповідь на другу частину запитання ми знайшли в консультації податківців, опублікованій у

журналі «Вісник податкової служби України» (див. на с. 33 «Найхарактерніші помилки при заповненні звіту за ф. № 1-ПП»).

 

Найхарактерніші помилки при заповненні звіту за ф. № 1-ПП

Витяг із журналу «Вісник податкової служби України», 2007, № 37, с. 32

 

«Найхарактернішими помилками, які допускаються при заповненні звіту за формою № 1-ПП, є:

— незастосування алгоритмів розрахунку суми пільг і, як наслідок, завищення суми втрат бюджету;

— неправильне заповнення графи 1 звіту за формою № 1-ПП «Код податку, збору, іншого обов’язкового платежу». Для правильного заповнення цієї графи необхідно користуватися бюджетною класифікацією. Так, зокрема, при ввезенні товарів у пільговому режимі коду податку у поданому звіті за формою № 1-ПП відповідає 14010300;

— неправильне заповнення графи 3 звіту за формою № 1-ПП «Код пільги згідно з Довідником пільг». Так, наприклад, є випадки, коли в графі 3 зазначають код податку замість коду пільги чи пільгу з експорту товарів (супутніх послуг) — код пільги 14010115 замість пільг з поставки за нульовою ставкою ПДВ: транспортних послуг за межами державного кордону України (код 14010118), послуг з робіт з рухомим майном (код 14010340), поставки для заправки або постачання повітряних суден (код 14010342) тощо».

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі