Теми статей
Обрати теми

Про скасування постанови Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2008 р. № 1118

Редакція БТ
Постанова від 28.01.2009 р. № 45

УВАГА! ПП-ЄДИНОПОДАТНИКАМ

дозволили бути платниками ПДВ — Кабмін скасував постанову № 1118

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.01.2009 р. № 45

«Про скасування постанови Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2008 р. № 1118»

 

Постановою

, що коментується, Кабмін скасував свою торішню постанову від 20.12.2008 р. № 1118 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2000 р. № 507»* (далі — постанова № 1118). Нагадаємо, що внесені зміни стосувалися суб’єктів малого підприємництва — фізичних осіб, які до переходу на спрощену систему оподаткування були платниками ПДВ. Згідно з оновленим п. 4 постанови № 507 при переході на єдиний податок такі суб’єкти мали подати заяву про анулювання їх ПДВ-реєстрації та здати свідоцтво платника ПДВ.

* Див. ком. «Приватні підприємці — єдиноподатники тепер не можуть бути платниками ПДВ» // «БТ», 2009, № 1—2, с. 5.

Безумовно, скасування

постанови № 1118 порадує багатьох приватних підприємців. Адже тепер вони знову можуть бути платниками ПДВ. Тільки не зрозуміло, що робити тим приватним підприємцям, які під натиском місцевих податкових інспекцій здали у січні Свідоцтво платника ПДВ до податкового органу? За заявою голови Держкомпідприємництва О. Кужель: «права фізичних осіб — платників єдиного податку відновлено, за зверненням підприємця податкова адміністрація зобов’язана відновити його попередній статус без будь-яких адміністративних чи фінансових застережень» (http://dkrp.gov.ua). Однак процедури щодо повернення Свідоцтва платника ПДВ немає (принаймні у Положенні про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженому наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79, не йдеться нічого про процедуру відновлення анульованого Свідоцтва). Більше того, анулювання Свідоцтва платника ПДВ означає виключення відповідного номера з Реєстру платників ПДВ. Якщо таке сталося, то відновити Свідоцтво ПДВ з тим самим номером платника ПДВ практично неможливо**.

** Рекомендуємо заглянути на офіційний сайт ДПАУ http://www.sta.gov.ua і подивитися, чи виключено вас із Реєстру платників ПДВ.

У цій ситуації для ДПАУ було б логічніше піти шляхом перереєстрації платниками ПДВ. Нагадаємо, що при перереєстрації податковий орган за заявою платника податків видає нове Свідоцтво (з новим номером) замість старого в тому ж порядку, в якому відбувається реєстрація нових платників ПДВ. У період перереєстрації до початку дії нового Свідоцтва платник ПДВ використовує реквізити старого Свідоцтва. При цьому дата реєстрації платником ПДВ не змінюється. Ще раз зауважимо, що це лише наші припущення. Сподіваємося, що незабаром ДПАУ надасть офіційні роз’яснення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі