Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість

Редакція БТ
Наказ від 21.01.2009 р. № 8

НОВА ФОРМА ДЕКЛАРАЦІЇ З ПДВ:

унесено зміни до форми декларації та порядку її застосування

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 21.01.2009 р. № 8

«Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Наказом

, що коментується, ДПАУ внесла зміни до форми Податкової декларації з податку на додану вартість. У новій редакції викладено:

Податкову декларацію з податку на додану вартість (скорочену);

Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість (додаток 1 до податкової декларації з ПДВ (скороченої));

Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток 2 до податкової декларації з ПДВ (скороченої));

Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (до декларації з ПДВ (скороченої)) — додаток 4 до Порядку заповнення декларації;

Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість (додаток 1 до податкової декларації з ПДВ).

У результаті внесених змін

утратив чинність Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (додаток 3 до Порядку заповнення декларації) та з’явився Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів (послуг) до вартості всіх товарів (послуг)додаток 3 до декларації з ПДВ (скороченої).

У зв’язку зі зміною форм звітності з ПДВ було внесено зміни і до

Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

Зауважимо, що зміни, унесені до повної податкової декларації з ПДВ і

додатка 1, незначні. Зокрема, у декларації з ПДВ з’явилися два нові рядки (16.4 і 16.5). Точніше, у ряд. 16.3 слова «інші випадки» замінено словами «часткове використання в операціях сільськогосподарського виробництва (-)», і декларацію доповнено ряд. 16.4 «інші випадки» і ряд. 16.5 «для здійснення експортних операцій (переноситися з р. 16.5 скороченої декларації)». У додатку 1 до декларації з ПДВ розшифровуються показники ряд. 8 і ряд. 16 (крім ряд. 16.5). У зв’язку з цим у додатку змінено найменування підсумкових рядків розділів. Інших змін у додатку 1 немає.

Крім того, колишній ряд. 23.3

«значення рядка 8.2 додатка 3 (до Порядку заповнення та подання декларації) попереднього звітного (податкового) періоду» повної декларації з ПДВ вилучено. Насправді кажучи, він і не потрібен (цей рядок платники ПДВ уже деякий час не заповнювали). Справа в тому, що для його заповнення використовувався виключений Уточнюючий розрахунок за формою додатка 3, який, у свою чергу, пов’язаний зі «старою» формою декларації, за якою платники ПДВ востаннє звітували за підсумками травня (I кварталу) 2005 року. З того часу минуло понад три роки — строк, протягом якого дозволяється виправити помилку. Найімовірніше, саме це і стало причиною для скасування і власне Уточнюючого розрахунку за формою додатка 3.

Істотніші зміни вібдулися в декларації з ПДВ за скороченою формою. Її подають сільськогосподарські підприємства, що застосовують спецрежим з ПДВ*. На особливу увагу заслуговує новий

додаток 3 до скороченої декларації з ПДВ. У ньому сільгосппідприємства повинні навести щомісячний розрахунок питомої ваги сільгосптоварів (послуг). Докладніше про порядок заповнення декларації за скороченою формою та її застосування ми розповімо в найближчих номерах газети.

* Нагадаємо, що спецрежим для сільськогосподарських підприємств з 1 січня 2009 року регламентується ст. 81 Закону про ПДВ.

Наказ, що коментується, набув чинності 10 лютого 2009 року. Згідно з п. 5 розділу II Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 20.02.2003 № 550-IV до визначення нових форм декларацій (розрахунків), що наберуть чинності з податкового періоду, наступного за податковим періодом, в якому відбулося їх оприлюднення, діють форми декларацій (розрахунків), що були чинними до такого визначення. Отже, дотримуючись букви Закону, нову звітну форму слід застосовувати починаючи з березня 2009 року. Але, найімовірніше, податківці на місцях вимагатимуть подавати оновлену декларацію з ПДВ (повну та скорочену) та її змінені додатки починаючи зі звіту за січень 2009 року (за I квартал 2009 року — для квартальних платників ПДВ). Причина криється насамперед у скороченій декларації з ПДВ. Справа в тому, що у зв’язку зі змінами з 01.01.2009 р. правил спецрежиму з ПДВ стара форма скороченої декларації не дає змоги звітувати за січень 2009 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі