Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Заповнення Уточнюючого розрахунку щодо податку на прибуток

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Заповнення Уточнюючого розрахунку щодо податку на прибуток

 

Підприємство 25 вересня 2008 року подало до ДПІ Уточнюючий розрахунок до декларації по податку на прибуток за 9 місяців 2005 року, в якому збільшило валові витрати на 17200 грн. Як правильно заповнити рядки 7 і 7.2 Уточнюючого розрахунку, якщо сума податкових зобов’язань за 9 місяців 2005 року склала 300 грн., а за 2005 рік — 20000 грн.? Чи може ДПІ накласти штраф за неправильне заповнення Уточнюючого розрахунку?

(м. Донецьк)

 

Для самостійного виправлення такої помилки платник податку на прибуток відповідно до

ст. 5 та 17 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181) може скористатися такими двома способами:

1) подати Уточнюючий розрахунок за період, за який виявлено помилку. За наявності недоплати податку сплатити суму такої недоплати та штраф у розмірі 5 % від суми недоплати до подання такого Уточнюючого розрахунку;

2)

відобразити уточнення показника у складі декларації з податку, що подається за будь-який податковий період. При цьому сума недоплати збільшується на суму штрафу у розмірі 5 % від суми недоплати, з відповідним збільшенням загальної суми податкового зобов’язання з цього податку.

Зазначимо також те, що при виправленні помилки, яка призвела до переплати податку, штрафу сплачувати не потрібно, оскільки штраф сплачується лише за заниження податкових зобов’язань.

У запитанні вказано, що підприємство для виправлення помилки щодо податку на прибуток за попередні звітні періоди подало до ДПІ

Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (далі — УР). Форма такого розрахунку затверджена наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143.

Помилка, що виправляється, призвела до завищення податкових зобов’язань, бо при визначенні суми прибутку, що підлягав оподаткуванню, не були враховані витрати. Таким чином 5 % штраф сплачувати не потрібно.

Для вірного заповнення

УР потрібно правильно відобразити дані в рядках такого розрахунку. Тому покажемо, в яких рядках УР відображати виправлення помилок.

 

Рядок УР

Рядки декларації, що уточнюються

Що відображають в УР

1

2

3

1

01 (01.1 — 01.6),

02 (02.1 — 02.3)

Доходи не враховані (+) чи зайво враховані (-) в обчисленні валового доходу декларації, що уточнюється

2

04 (04.1 — 04.13),

05 (05.1 — 05.3)

Витрати не враховані (+) чи зайво враховані (-) в обчисленні валових витрат декларації, що уточнюється

3

07

Амортизаційні відрахування не враховані (+) чи зайво враховані (-) в обчисленні амортизації декларації, що уточнюється

6

13

Сума зменшення нарахованого податку (вартість торгових патентів, авансових внесків), не врахованих (+) чи зайво врахованих (-) в декларації, що уточнюється

7.1

14

Сума податкового зобов’язання за даними декларації, в якій виявлена помилка (сума ще не виправленого податкового зобов’язання)

7.2

Сума податкового зобов’язання, що повинна була бути відображена в рядку 14 декларації, в якій виявлена помилка з урахуванням всіх коректив (зменшень/збільшень), тобто вірне значення податкового зобов’язання

9

19 — 23

Помилки, допущенні при заповненні додаткових показників декларації, що уточнюється

4, 7, 8

Відповідно до формул, зазначених в Уточнюючому розрахунку

 

Крім того, при виправленні помилок необхідно також враховувати строк давності, який установлено

ст. 15 Закону № 2181: 1095 днів після останнього дня граничного строку подання податкової декларації (а у разі, коли така податкова декларація була надана пізніше — після дня її фактичного подання).

Важливо також пам’ятати і про те, що у випадку, коли помилка виправляється за період до 01.01.2006 р., заповнювати

УР потрібно у тисячах гривень з одним десятковим знаком після коми. Виправлення помилок у декларації за період з 2006 року відповідно до п. 1.4 Порядок складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143 відбувається в гривнях без копійок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

Заповнимо УР за вашими даними:

 

img 1

 

 

Що стосується накладання штрафу за невірне заповнення

УР, то потрібно пам’ятати, що УР згідно із Законом № 2181 є податковою декларацією, адже податкова декларація (розрахунок) — це документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки, встановлені законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податку, збору (обов’язкового платежу). Тому невірне заповнення УР прирівнюється до невірно заповненої податкової декларації.

Отже, потрібно бути обережним при подачі

УР через те, що дані з такого розрахунку (а саме дані р. 7) проходять по особовому рахунку платника податку. А невірне їх заповнення може призвести до заниження податкових зобов’язань, внаслідок ДПІ має право накласти на підприємство штраф в розмірі 10 % суми недоплати (заниження) податкового зобов’язання за кожний із податкових періодів, на який приходиться така недоплата (п.п. 17.1.3 Закону № 2181).

Слід зазначити ще й те, що невірне заповнення

УР, як і податкової декларації, може розцінюватися податківцями як порушення порядку ведення податкового обліку. А за це згідно із ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення на керівника та інших посадових осіб підприємств, установ, організацій може бути накладено штраф у розмірі від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 85 до 170 грн.)

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі