Теми статей
Обрати теми

Фіксований сільськогосподарський податок. Нарахування внесків до Пенсійного фонду платниками ФСП у 2009 році

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Нарахування внесків до Пенсійного фонду платниками ФСП у 2009 році

 

За якою ставкою у 2009 році мають нараховувати внески до Пенсійного фонду підприємства — платники фіксованого сільськогосподарського податку? Як показувати нараховані внески у щомісячній звітності?

(м. Полтава)

 

Для платників фіксованого сільськогосподарського податку

(ФСП) ст. 4 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР на 2009 рік установлено спеціальну пільгову ставку внеску до Пенсійного фонду (ПФ) у розмірі 26,56 %* (80 % від «загальної» ставки — 33,2 х 80 %).

* У статті «Важливі цифри 2009 року» рубрики «Шпаргалка бухгалтера» («БТ», 2009, № 5, с. 23) на с. 25 є друкарська помилка: на 2009 рік замість правильного розміру ставки внеску до ПФ за найманих працівників платників ФСП (

26,56 %
) зазначено неправильну — 22,56 %.

За цією ставкою

роботодавці — платники ФСП мають нараховувати внесок до ПФ на суми фактичних витрат на оплату праці працівників, а також на суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Якщо платник ФСП виплачує винагороди фізичним особам за виконання робіт за договорами цивільно-правового характеру, то внесок до ПФ слід нараховувати за «загальною» ставкою — 33,2 %.

Що стосується утримання внеску до ПФ із доходу працівників платника ФСП, то його розмір однаковий для всіх найманих працівників, у тому числі і для тих, які працюють у платника ФСП, — 2 %.

При заповненні

Розрахунку суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (додаток 23 до п. 11.11 Інструкції № 21-1**) суму внесків до ПФ відображають так:

— нарахований внесок за ставкою

26,56 % — у рядку 3.2.2 (незважаючи на те що в назві рядка зазначено торішній розмір ставки внеску до ПФ — 19,92 %***);

— нарахований внесок за ставкою 33,2 % — у

рядку 3.2.1.1;

— утриманий внесок за ставкою 2 % — у

рядку 5.

** Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління фонду ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

*** Мабуть, незабаром ПФ має внести необхідні зміни до Інструкції № 21-1 і додатка 23 у частині нарахування внесків платниками ФСП, як це було в попередні роки.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі