Теми статей
Обрати теми

Податок на додану вартість. Додаток 5 подається на магнітних носіях тільки за бажанням платника податків

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Додаток 5 подається на магнітних носіях тільки за бажанням платника податків

 

Платник подає декларацію з ПДВ разом з додатками на паперовому носії. У податковому органі вимагають подавати додаток 5 як на паперовому носії, так і на компакт-диску. Обґрунтування такі: дані, наведені в додатку 5, значні за обсягом, і переносити їх до своєї бази важко. Тим більше, як відзначають податкові інспектори, при перенесенні даних до їх системи не виключені технічні помилки. Чи правомірні такі вимоги податківців?

(м. Харків)

Ні

. Вимоги податківців неправомірні.

Згідно з чинним законодавством платник податків може надсилати (направляти) звітність до органів податкової служби:

на паперових носіях;

— поштовими відправленнями;

на магнітних носіях з додаванням роздрукованих оригіналів податкової звітності на паперових носіях;

— на магнітних носіях з накладенням ЕЦП без додавання роздрукованих оригіналів податкової звітності на паперових носіях;

— засобами телекомунікаційного зв’язку з накладенням ЕЦП.

Як бачимо, подання податкової звітності на магнітних носіях з додаванням роздрукованих оригіналів податкової звітності на паперових носіях — справа добровільна. Про це, до речі, зазначає і сама ДПАУ

(див. «Додаток 5 подається на магнітних носіях тільки за бажанням платника податків»).

 

Додаток 5 подається на магнітних носіях тільки за бажанням платника податків

 

Витяг із листа ДПАУ від 26.11.2008 р. № 24417/7/16-1517-15

«Що стосується додатків до податкової декларації, то

підпунктом 4.2 <...> Порядку передбачено, що одночасно з декларацією повинні подаватися всі необхідні додатки до декларації, подання яких передбачено цим Порядком. При цьому розшифровки (в тому числі і розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток 5 до податкової декларації з податку на додану вартість) подаються:

— на паперових носіях з копією,

за бажанням платника, на магнітних носіях;

— або в електронному вигляді у форматі, затвердженому ДПА України, за допомогою телекомунікаційних мереж загального користування з використанням надійних засобів електронного цифрового підпису, що повинно бути підтверджено сертифікатом відповідності або позитивним висновком за результатами державної експертизи у сфері криптографічного захисту інформації, одержаним на ці засоби від Адміністрації Держспецзв’язку, та наявності посилених сертифікатів відкритих ключів, отриманих згідно із законодавством».

 

А от якщо податковий інспектор при перенесенні даних з паперового носія до електронної бази податкової звітності припуститься помилки, то він її і повинен виправляти (відповідно до

п. 2.19 Примірного порядку взаємодії органів державної податкової служби при опрацюванні розшифровок податкових зобов’язань та податкового кредиту з податку на додану вартість у розрізі контрагентів, затвердженого наказом ДПАУ від 18.04.2008 р. № 266). Про це, зокрема, ДПАУ повідомила у своєму листі від 05.08.2008 р. № 15742/7/16-1117. Платник податків відповідальності за таку «технічну» помилку не несе.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі