Теми статей
Обрати теми

Які реквізити мають зазначатися у грифі «Затверджено» податкової декларації

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Які реквізити мають зазначатися у грифі «Затверджено» податкової декларації

 

Податковий інспектор відмовляється приймати декларацію з ПДВ (загальну) за січень 2009 року, якщо у грифі «Затверджено» не зазначено реквізити наказу ДПАУ від 21.01.2009 р. № 8, яким уносилися останні зміни до форми цієї податкової декларації. Чи правомірні вимоги податкового інспектора до нової форми декларації з ПДВ?

(м. Харків)

 

Ні

, вимоги податкового інспектора до форми оновленої декларації з ПДВ неправомірні. Справа в тому, що в шапках офіційно затверджених форм наводяться реквізити наказів, якими ці форми затверджено, а також наказів, якими ці форми викладено в новій редакції. Реквізити проміжних наказів «про внесення змін» зазначати у формах не прийнято. Варте уваги, що аналогічної думки дотримується і ДПАУ (див. «У шапці декларацій реквізити проміжних наказів не зазначаються»).

 

У шапці декларацій реквізити проміжних наказів не зазначаються

Витяг із листа ДПАУ від 20.04.2006 р. № 7570/7/15-0117*

«

Пунктом 2.7 Порядку подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та проведення їх державної реєстрації, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2005 р. № 34/5, <...> визначено, якщо додаток до розпорядчого документа викладається в новій редакції, у грифі затвердження або відмітці до додатка зазначаються вид, дата та номер основного розпорядчого документа, а в дужках зазначаються вид, дата та номер розпорядчого документа, відповідно до якого цей додаток викладено в новій редакції.

З урахуванням викладеного,

у випадках коли у форму податкової звітності вносяться лише окремі зміни (без викладення її у новій редакції), то у грифі «Затверджено» форми декларації (розрахунку) посилання на накази Державної податкової адміністрації України, якими було затверджено такі зміни, не є обов’язковими».

* Див. ком. «У грифі «Затверджено» податкової декларації не зазначаються реквізити наказів, якими внесено лише окремі зміни» // «БТ», 2006, № 19, с. 6.

 

ДПАУ своїм

наказом від 21.01.2009 р. № 8 (далі — наказ № 8) унесла тільки окремі зміни до форми декларації з ПДВ (без викладення її в новій редакції). Тому в грифі «Затверджено» оновленої загальної декларації з ПДВ наказ № 8 не повинен згадуватися.

Зверніть увагу, що саме цим наказом

у новій редакції було викладено декларацію з ПДВ (скорочену). Нагадаємо, що її подають сільгосппідприємства, які застосовують спецрежим з ПДВ. Тому в грифі «Затверджено» такої декларації зазначено наказ № 8.

Також нагадаємо, що згідно з

п.п. 4.1.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-ІІІ відмова службової (посадової) особи контролюючого органу прийняти податкову декларацію з будь-якої причини або висунення нею будь-яких умов щодо її прийняття забороняється та розцінюється як перевищення службових повноважень такою особою, що тягне за собою її дисциплінарну та матеріальну відповідальність у порядку, встановленому законом.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі