Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість

Редакція БТ
Наказ від 24.01.2009 р. № 41

БУХОБЛІК ДЛЯ СІЛЬГОСППІДПРИЄМСТВ:

Мінфін запропонував дивні проводки для обліку розрахунків з ПДВ

 

Наказ Міністерства фінансів України від 24.01.2009 р. № 41

«Про внесення змін до Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість»

 

Наказом

, що коментується, Мінфін виклав у новій редакції п. 13 Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість, затвердженої наказом МФУ від 01.07.97 р. № 141. Зміни стосуються сільгосппідприємств, що застосовують спецрежим з ПДВ, передбачений ст. 81 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ): Мінфін запропонував своє бачення організації обліку сільгосп-ПДВ. Зокрема, для аналітичного обліку зобов’язань і кредиту за спецрежимними операціями сільгосппідприємствам слід відкрити аналітичний рахунок «Розрахунки з ПДВ за операціями із спеціальним режимом оподаткування» до субрахунку 641 «Розрахунки за податками». Крім того, запропоновано такі кореспонденції рахунків для відображення в обліку сільгосп-ПДВ:

 

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

дебет

кредит

1. Перевищення суми податкового зобов’язання (ПЗ) з ПДВ за спецрежимними операціями над сумою податкового кредиту (ПК) за такими операціями, що залишилося відповідно до законодавства в розпорядженні сільгосппідприємства

641 «Розрахунки за податками»

70 «Доходи від реалізації»

2. Перевищення суми ПК з ПДВ над сумою ПЗ за спецрежимними операціями

90 «Собівартість реалізації»

641 «Розрахунки за податками»

3. Відображення суми експортного сільгосп-ПДВ, що підлягає бюджетному відшкодуванню

641 «Розрахунки за податками»

70 «Доходи від реалізації»

 

Перш ніж розкритикувати запропоновані Мінфіном проводки, нагадаємо ключові моменти, пов’язані з обліком сільгосп-ПДВ.

Додатну різницю

(перевищення ПЗ над ПК з ПДВ) платник податків указує в ряд. 18.1 податкової декларації з ПДВ (скороченої) та відображає у складі валових доходів (п.п. 4.2.1 Закону про податок на прибуток). Цю суму сільгосппідприємство не перераховує до бюджету — вона залишається в його розпорядженні «для інших виробничих цілей» (п. 81.2 Закону про ПДВ).

При від’ємному значенні

(перевищення ПК над ПЗ з ПДВ), визначеному в ряд. 18.2 декларації з ПДВ, така різниця включається до складу валових витрат . Така сума податку не підлягає бюджетному відшкодуванню (ст. 81.3 Закону про ПДВ), тому сільгосппідприємство може включити її до валових витрат згідно з п.п. 5.3.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Сума експортного сільгосп-ПДВ, що підлягає бюджетному відшкодуванню, відображається зі знаком «-» у

ряд. 16.5 декларації з ПДВ (скороченій), цим зменшуючи ПК за такою декларацією. Одночасно саме ця сума переноситься до загальної декларації з ПДВ (до ряд. 16.5) і збільшує ПК. У результаті сума експортного сільгосп-ПДВ підлягає бюджетному відшкодуванню в загальному порядку.

Отже, що стосується перших двох операцій — відображення суми перевищення ПЗ над ПК або ПК над ПЗ, то

тут з Мінфіном можна погодитися лише в одному: дійсно такі суми потрібно відображати у складі доходів чи витрат відповідно. А ось що стосується вибраних рахунків доходів, то з ними ми погодитися не можемо.

Логіку Мінфіну можна зрозуміти, якщо розглядати ПДВ-облік сільгосппідприємств на прикладі однієї операції, завершеної в одному звітному періоді: придбали товари (роботи, послуги), негайно використали їх для виробництва сільгосппродукції, яку реалізували саме в цьому звітному періоді. У такій украй спрощеній ситуації можна було б говорити, що: (1) перевищення ПЗ над ПК — це сума, на яку потрібно зменшити вирахування з доходів від реалізації, що і зробив Мінфін зворотною проводкою; (2) перевищення ПК над ПЗ — це невідшкодовуваний непрямий податок, місце якого — у первісній вартості придбаних запасів і відповідно в собівартості їх реалізації. Інакше кажучи, запропоновані Мінфіном проводки за своєю сутністю є коригувальними.

Однак сільгоспдіяльність не зводиться до трьох примітивних операцій, більше того, має багато специфічних особливостей. На наш погляд, неможливість застосування запропонованих Мінфіном проводок пояснюється таким:

— ПЗ звітного періоду складаються не лише з ПДВ, нарахованих за операціями, доходи від яких у бухобліку відображаються на рахунку 70;

— ПК звітного періоду складається не лише з ПДВ, сплаченого під час придбання товарів (робіт, послуг), які буде продано саме в цьому періоді;

— стосовно дати виникнення ПЗ та ПК у нас, як і раніше, діє правило першої події;

— специфіка сільгоспвиробництва полягає в тому, що сільгосппідприємство може багато місяців підряд накопичувати ПК, не відображаючи жодної реалізації, отже, у цьому випадку кореспонденції з рахунком 90 суперечать принципу відповідності доходів і витрат.

Тому вважаємо, що

доречніше суму перевищення ПЗ над ПК або ПК над ПЗ відображати у складі інших операційних доходів (субрахунок 719) чи інших операційних витрат (субрахунок 949) відповідно.

Що стосується третьої запропонованої Мінфіном проводки, то вона взагалі не витримує жодної критики: про який дохід може йтися, якщо експортний ПДВ відображатиметься в загальній декларації (у ній він або «згорнеться» з ПЗ за загальною декларацією, або ж його сума формуватиме суму, що заявляється до бюджетного відшкодування)?

З урахуванням усього викладеного вважаємо за доцільне запропонувати свої варіанти проводок:

 

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

дебет

кредит

1. Перевищення суми ПЗ з ПДВ над сумою ПК:

— відкориговано суму ПЗ (методом «сторно»)

643

641*

— суму коригування включено до складу доходів

643

719

2. Перевищення суми ПК з ПДВ над сумою ПЗ:

— відкориговано суму ПК (методом «сторно»)

641

644*

— суму коригування включено до складу витрат

949

644

3. Відображення суми експортного сільгосп-ПДВ, що підлягає бюджетному відшкодуванню:

— відкориговано суму ПК в обліку сільгосп-ПДВ (методом «сторно»)

641/1**

644*

— суму коригування включено до ПК за загальною декларацією

641/2

644

* Тут можна було б обійтися і прямими проводками (Дт 641 — Кт 719, Дт 949 — Кт 641, Дт 641/2 — Кт 641/1 відповідно). Однак у цьому випадку завищуються обороти по субрахунку 641, чого, як правило, бухгалтери, намагаються уникнути.

** 641/1 «Розрахунки з ПДВ за операціями зі спеціальним режимом оподаткування»; 641/2 «Розрахунки за іншим ПДВ».

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі