Теми статей
Обрати теми

Про витрати на відрядження

Редакція БТ
Лист від 09.12.2008 р. № 12119/6/17-0716

У ВІДРЯДЖЕННЯ НА АВТО:

чи можна вартість ПММ уключити до валових витрат

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 09.12.2008 р. № 12119/6/17-0716

«Про витрати на відрядження»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ виклала свою позицію щодо компенсації витрат на пально-мастильні матеріали (ПММ), яких зазнав працівник, направлений у відрядження на власному автомобілі.

На думку ДПАУ, такі витрати

не включаються до складу валових витрат, оскільки вичерпний перелік витрат на проїзд відрядженого працівника в межах України наведено в п. 1.7 розділу І Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом МФУ від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59). Цей перелік обмежується документально підтвердженими витратами на проїзд повітряним, залізничним, водним та автомобільним транспортом загального користування (крім таксі).

Щодо використання власного автомобіля при відрядженнях

за кордон ДПАУ також зауважила, що витрати на ПММ та інші витрати, пов’язані з технічним обслуговуванням автомобіля, можна включити до валових витрат лише в разі відряджання працівника за кордон на службовому автомобілі (п. 1.13 розділу ІІ Інструкції № 59). ДПАУ також згадала і свого «союзника» в цьому питанні — Мінфін, пославшись на його лист від 01.12.2003 р. № 31-03173-07-10/6477, в якому висловлювалася аналогічна точка зору**.

** Зауважимо, що Мінфін відстоював аналогічну позицію у свіжішому листі  від 20.06.2007 р. № 31-18030-07/23-4477/4527.

Таким чином, ДПАУ дала зрозуміти, що при використанні власного автомобіля працівника для поїздки у відрядження витрати на придбання ПММ для таких цілей

не можна включити до валових витрат. Крім того, якщо такі витрати все ж таки буде компенсовано працівнику, їх необхідно включити до його оподатковуваного доходу.

Якщо виходити з формального підходу, то, мабуть, доведеться погодитися, з тим що ДПАУ дала правильну відповідь. Хоча й цю позицію можна оспорити, наполягаючи на тому, що такі витрати слід розглядати як витрати на відрядження — певні підстави для цього є і в

п.п. 5.4.8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) та в Інструкції № 59. Та все-таки вважаємо, що валововитратність затрат на використані у відрядженні ПММ доцільніше доводити інакше.

Отже, погоджуємося з ДПАУ, що витрати на ПММ, витрачені автомобілем при відрядженні в межах України, не є витратами на відрядження

.

Якщо працівник вирушає у відрядження в межах України на

службовому автомобілі, проблем узагалі бути не повинно: такі витрати потрібно розглядати як витрати на господарські потреби. Однак слід пам’ятати, що до валових витрат можна включити лише 50 % витрат на придбання ПММ для легкових автомобілів (п.п. 5.4.10 Закону про податок на прибуток).

Справа дещо складніша, якщо працівник вирушає у відрядження на власному автомобілі. Тут перш ніж претендувати на валові витрати щодо ПММ, потрібно якось узаконити використання підприємством автомобіля працівника. Для цього існують різні способи, зокрема: договір оренди, договір позички, виплата працівнику компенсації на підставі ст. 125 Кодексу законів про працю України. Щоправда, варіанти оренди і компенсації за трудовим законодавством не дають можливості повністю уникнути податку з доходів фізичних осіб (тобто висновки ДПАУ в цій частині теж можна визнати справедливими), зате дозволять включити витрати до складу валових. Договір позички дає можливість уникнути податку з доходів, але змушує підприємство включати до валових доходів вартість безкоштовної послуги з користування автомобілем. Варіанти використання власного автомобіля працівника в діяльності підприємства було докладно проаналізовано нами у статті «Використання автомобіля працівника для потреб підприємства: як оформити відносини» // «БТ», 2008, № 30, с. 36. Крім того, рекомендуємо також ознайомитися зі статтею «У відрядження — на власному автомобілі» // «БТ», 2006, № 20, с. 37.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі