Теми статей
Обрати теми

Про поновлення звільненого працівника

Редакція БТ
Лист від 08.01.2009 р. № 1/06/186-09

НЕЗАКОННЕ ЗВІЛЬНЕННЯ:

наслідки поновлення працівника

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 08.01.2009 р. № 1/06/186-09

«Про поновлення звільненого працівника»

 

Одним із наслідків кризи, яку ми переживаємо, стали масові скорочення працівників. Однак роботодавці зовсім не завжди дотримуються при звільненні працівників вимог чинного законодавства, що, у свою чергу, дає працівникам можливість оспорити таке звільнення. А оскільки, за статистикою, трудові спори частіше вирішуються на користь саме працівників, роботодавець, який програв, може зіткнутися з необхідністю поновити звільненого працівника. Про нюанси такого поновлення і йтиметься в

листі, що коментується.

Так, при звільненні працівнику можуть виплачувати, зокрема:

— компенсацію за не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей (

частина перша ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР);

— вихідну допомогу (у випадках, передбачених

ст. 44 Кодексу законів про працю України, далі — КЗпП).

Питання в тому, що робити з такими компенсацією та вихідною допомогою, якщо працівника поновили на колишній роботі згідно зі

ст. 235 КЗпП.

Вихідна допомога.

Виносячи постанови про поновлення на роботі, суд згідно з частиною другою ст. 235 КЗпП одночасно приймає рішення про виплату працівнику середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більше як за один рік.

При цьому, як справедливо зазначено в

листі , що коментується, суд, виносячи таке рішення, має враховувати факт виплати працівнику при звільненні вихідної допомоги. Це підтверджує і п. 32 постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9.

Інакше кажучи,

безпосередньо повертати суму отриманої допомоги працівник не повинен, однак суд, визначаючи суму відшкодування, має зменшити його на суму отриманої працівником вихідної допомоги.

Компенсація за невикористану відпустку.

Отриману при звільненні компенсацію за невикористану відпустку працівник при поновленні його на роботі також не повертатиме. Але при цьому слід ураховувати, що згідно з п. 2 частини першої ст. 82 КЗпП час, коли працівник фактично не працював, але за ним відповідно до законодавства зберігалися місце роботи (посада) і заробітна плата повністю або частково (у тому числі час оплачуваного вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу), зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

Таким чином, стаж для надання чергової щорічної основної відпустки обчислюватиметься з моменту незаконного звільнення

.

Трудова книжка.

У листі, що коментується, питання заповнення трудової книжки в разі поновлення працівника за рішенням органу, який визнав звільнення незаконним, не порушено, однак вважаємо за необхідне приділити йому увагу. У цьому випадку п. 2.10 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58 (далі — Інструкція № 58), приписує визнавати недійсним запис про незаконне звільнення за аналогією з виправленнями інших записів. Так, якщо звільнення визнане незаконним і працівника поновили на роботі, то:

— до гр. 1 уноситься порядковий номер запису, до гр. 2 — дата внесення запису;

— у гр. 3 зазначається:

«Запис №... недійсний, поновлений на попередній роботі»;

— у гр. 4 робиться посилання на наказ про поновлення на роботі, що видається на підставі рішення органу, який визнав звільнення незаконним.

Крім того, за наявності у трудовій книжці запису про звільнення або переведення на іншу роботу, надалі визнаного недійсним, на прохання працівника видається «дублікат» трудової книжки без внесення до неї запису, визнаного недійсного (п. 2.10 Інструкції № 58).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі