Теми статей
Обрати теми

Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2000 р. № 507

Редакція БТ
Постанова від 20.12.2008 р. № 1118

Приватні підприємці — єдиноподатники

тепер не можуть бути платниками ПДВ

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 20.12.2008 р. № 1118

«Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2000 р. № 507»

 

Постановою

, що коментується, Кабмін уніс зміни до п. 4 постанови від 16.03.2000 р. № 507 (далі — постанова № 507). Нагадаємо, що постановою № 507 Кабмін роз’яснює порядок застосування норм Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.07.99 р. № 746/99 (далі — Указ про єдиний податок).

Унесені зміни стосуються суб’єктів малого підприємництва — фізичних осіб, які до переходу на спрощену систему оподаткування були платниками ПДВ. Згідно з оновленим

п. 4 постанови № 507 при переході на єдиний податок такі суб’єкти мають подати заяву про анулювання їх ПДВ-реєстрації та здати свідоцтво платника ПДВ. Інакше кажучи, приватний підприємець — платник єдиного податку тепер не зможе бути платником ПДВ.

А от раніше

(до внесених змін) п. 4 постанови № 507 дозволяв приватним підприємцям — єдиноподатникам за власним бажанням реєструватися (залишатися після переходу на єдиний податок) платниками ПДВ (див. «Підприємці-єдиноподатники не можуть бути платниками ПДВ»).

 

Підприємці-єдиноподатники не можуть бути платниками ПДВ

Витяг із постанови № 507

 

Було

Стало

«4) крім суб’єктів малого підприємництва — юридичних осіб, визначених абзацом другим частини першої статті 6, платниками податку на додану вартість мають право бути також суб’єкти малого підприємництва — фізичні особи. У разі коли суб’єкт малого підприємництва — фізична особа приймає рішення бути платником податку на додану вартість, на нього поширюється дія Закону України «Про податок на додану вартість». Суб’єкти малого підприємництва — фізичні особи, які до переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності були платниками податку на додану вартість і після переходу до неї прийняли рішення про те, що вони згідно з абзацом другим частини першої статті 6 не є платниками податку на додану вартість, подають до відповідного органу державної податкової служби заяву про скасування реєстрації їх як платників податку на додану вартість і здають відповідне свідоцтво»

«4) суб’єкти малого підприємництва — фізичні особи, які до переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності були платниками податку на додану вартість, повинні подати до відповідного органу державної податкової служби заяву про анулювання реєстрації їх як платників податку на додану вартість і здати відповідне свідоцтво»

 

 

Виникає слушне запитання: з чим пов’язані такі зміни? Спробуємо розібратися. Чітко кажучи, згідно з вимогами

Указу про єдиний податок приватні підприємці — єдиноподатники і раніше не були платниками ПДВ. Досить пригадати п. 6 цього Указу. Відповідно до цього пункту суб’єкти малого підприємництва — єдиноподатники не є платниками ПДВ, крім випадку, коли юридична особа сплачує єдиний податок за ставкою 6 %. Як бачимо, приватні підприємці — єдиноподатники сюди не потрапляють. Отже, платниками ПДВ вони бути не можуть. Але, незважаючи на це, досі ДПАУ не відмовляла приватним підприємцям — єдиноподатникам у їх реєстрації платниками ПДВ, а Кабмін роз’яснював вимоги Указу про спрощену систему вельми ліберально. І ось тепер, здається, Кабмін вирішив виправити свою помилку.

Що ж тепер робити приватним підприємцям — єдиноподатникам, зареєстрованим платникам ПДВ? Ми б порадили дочекатися офіційних роз’яснень ДПАУ із цього приводу чи отримати роз’яснення в податковій інспекції за своїм місцезнаходженням. Але в будь-якому випадку слід пам’ятати про податкові наслідки при анулюванні реєстрації платниками ПДВ. Про це ми писали у статті

«Анулювання ПДВ-реєстрації, або Як правильно розпрощатися зі статусом платника ПДВ» // «БТ», 2008, № 42, с. 31.

Постанова, що коментується, набула чинності 30 грудня 2008 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі