Теми статей
Обрати теми

Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці

Редакція БТ
Наказ від 05.12.2008 р. № 489

Нові типові форми з обліку праці

від Держкомстату

 

Наказ Державного комітету статистики України від 05.12.2008 р. № 489

«Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці»

 

Наказом

, що коментується, Держкомстат затвердив нові типові форми з обліку розрахунків із працівниками щодо заробітної плати, особового складу і використання робочого часу, які набувають чинності з 1 січня 2009 року. У зв’язку з цим деякі діючі раніше форми первинних документів з цієї ж дати втратили чинність:

 

Нові форми

Старі форми

Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу (типова форма № П-1) Особова картка працівника (типова форма № П-2) Наказ (розпорядження) про надання відпустки (типова форма № П-3) Наказ (розпорядження) про припинення трудового договору (контракту) (типова форма № П-4) Табель обліку використання робочого часу (типова форма № П-5) Розрахунково-платіжна відомість працівника (типова форма № П-6) Розрахунково-платіжна відомість (зведена) (типова форма № П-7)

Затверджені наказом Мінстату від 22.05.96 р. № 144

: Розрахунково-платіжна відомість (типова форма № П-49) Розрахункова відомість (типова форма № П-50) Розрахункова відомість (типова форма № П-51) Розрахунок заробітної плати (типова форма № П-52) Платіжна відомість (типова форма № П-53) Особовий рахунок (типової форми № П-54 і П-54а) Накопичувальна картка виробітку і заробітної плати (типова форма № П-55) Накопичувальна картка обліку заробітної плати (типова форма № П-56)

Затверджені наказом Мінстату від 09.10.95 р. № 253

: Наказ (розпорядження) про прийом на роботу (типова форма № П-1) Алфавітна картка (типова форма № П-3) Особова картка спеціаліста з вищою освітою, який виконує науково-дослідні, проектно-конструкторські і технологічні роботи (типова форма № П-4) Наказ (розпорядження) про переведення на іншу роботу (типова форма № П-5) Наказ (розпорядження) про надання відпустки (типова форма № П-6) Список № __ про надання відпустки (типова форма № П-7) Наказ (розпорядження) про припинення трудового договору (контракту) (типова форма № П-8) Табель обліку використання робочого часу та розрахунку заробітної плати (типова форма № П-12) Табель обліку використання робочого часу (типова форма № П-13) Табель обліку використання робочого часу (типова форма № П-14) Список осіб, які працювали в наднормовий час (типова форма № П-15) Листок обліку простоїв (типова форма № П-16)

Затверджена наказом Мінстату від 27.10.95 р. № 277

: Особова картка (типова форма № П-2)

 

Із

п. 1 наказу, що коментується, випливає, що типові форми облікової документації затверджено для підприємств, установ, організацій. Однак ніщо не забороняє використовувати ці форми також фізичним особам — підприємцям.

Як бачимо, нові форми замінять раніше діючі приблизно за такою схемою:

№ П-1 замінює стару № П-1;

№ П-2

→ стару № П-2;

№ П-3

→ стару № П-6;

№ П-4

→ стару № П-8;

№ П-5

→ старі № П-12, № П-13, № П-14;

№ П-6

→ стару № П-52;

№ П-7

→ старі № П-49, № П-50, № П-51.

У розрахунково-платіжних відомостях

усі види нарахувань розподілено за складовими фонду оплати праці, що визначаються відповідно до Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

У

Табелі обліку використання робочого часу (типова форма № П-5) змінено окремі літерні символи, що використовуються при його заповненні, доповнено новими та виключено ті, що на сьогодні не діють. Наприклад, службове відрядження раніше позначалося кодом «К», а згідно з новими правилами — кодом «ВД» ; відпустка без збереження заробітної плати, що надається відповідно до ст. 25 Закону про відпустки*, позначається тепер кодом «ДБ», а така, що надається на підставі ст. 26, — кодом «НА» (раніше позначалися кодом «а»). Крім того, у примітці до Табеля зазначено, що форма має рекомендаційний характер і складається з мінімальною кількістю показників, необхідних для заповнення форм державних статичних спостережень.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Не призначено заміни для скасованих форм для обліку відпрацьованого наднормового часу (

типова форма № П-15), простоїв (типова форма № П-16), для узагальнення інформації про надання працівникам відпусток (типова форма № П-7). Наказ (розпорядження) про переведення на іншу роботу (типова форма № П-5) також доведеться тепер складати в довільній формі (приклад наведено нами у статті «Невідповідність займаній посаді — як правильно звільнити працівника» на с. 24 цього номера).

Скасовано

Алфавітну картку (типова форма № П-3), що загалом виправдано, оскільки раніше її застосовували великі підприємства для полегшення роботи з картотекою. На сьогодні на таких підприємствах, як правило, усе комп’ютеризовано і необхідність у цій формі практично відпала.

А от альтернативи скасованій

Платіжній відомості (типова форма № П-53) немає. Нові типові форми № П-6 і № П-7, у назві яких міститься слово «платіжна», насправді такими не є, оскільки не містять місця для підпису працівників, що підтверджує отримання належних їм сум (як це було у старій формі № П-49). У відомості типової форми № П-6, в якій, по суті, відображають розрахунки з кожним окремим працівником, показано тільки способи виплати нарахованого доходу: «Аванс у банк», «Каса (належить до видачі)». Виходить, що видавати готівковими грошовими коштами нараховану заробітну плату працівникам доведеться за видатковими касовими ордерами, форми яких, до речі, Держкомстат скасував ще раніше (з 09.06.2008 р.**).

** Див. ком. «Касові документи — Мінстат скасував усі типові форми щодо обліку касових операцій» // «БТ», 2008, № 27, с. 4.

Водночас Держкомстат розмістив на своєму сайті (www.ukrstat.gov.ua) коментар до цього

наказу, в якому допускає можливість підприємствам самостійно доповнювати зазначені вище форми іншими показниками. Вважаємо, що це дає змогу видозмінювати запропоновані форми первинних документів з урахуванням специфіки діяльності підприємства. На практиці й раніше багато які підприємства коригували подібні форми первинних документів, доповнюючи необхідною інформацією або виділяючи зайву виходячи з практичної доцільності.

Ті скасовані форми, замість яких у

наказі, що коментується. нічого не запропоновано, підприємства мають право для себе розробити самостійно***. При цьому ніщо не забороняє взяти за основу саме ті скасовані форми.

*** При розробленні форм первинних документів не забудьте про обов’язкові реквізити, передбачені для первинних документів у п. 2 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Найближчим часом ми опублікуємо заповнені форми нових документів, затверджені наказом, що коментується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі