Теми статей
Обрати теми

Щодо надання роз’яснень про практичне застосування постанови КМУ від 20.12.2008 р. № 1118

Редакція БТ
Лист від 12.01.2009 р. № 288/7/17-0417

Приватні підприємці — єдиноподатники:

ДПАУ про анулювання їх ПДВ-реєстрації

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.01.2009 р. № 288/7/17-0417

«Щодо надання роз’яснень про практичне застосування постанови КМУ від 20.12.2008 р. № 1118»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ надала роз’яснення щодо практичного застосування постанови КМУ від 20.12.2008 р. № 1118 (далі — постанова № 1118*). Нагадаємо, що цією постановою Кабмін уніс зміни до п. 4 постанови від 16.03.2000 р. № 507 (далі — постанова № 507). Постановою № 507 Кабмін роз’яснює порядок застосування норм Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.07.99 р. № 746/99. Згідно з унесеними змінами при переході на єдиний податок суб’єкти малого підприємництва — фізичні особи мають подати заяву про анулювання їх ПДВ-реєстрації та здати свідоцтво платника ПДВ.

* Див. ком. «Приватні підприємці — єдиноподатники тепер не можуть бути платниками ПДВ» // «БТ», 2009, № 1 — 2, с. 5.

На думку ДПАУ, унесені зміни слід розуміти і застосовувати таким чином.

Фізична особа, яка має свідоцтво про сплату єдиного податку, не може бути платником ПДВ. Реєстрація платниками ПДВ фізичних осіб — підприємців, які переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності або перебувають на такій системі, підлягають анулюванню. Підстава для анулювання ПДВ-реєстрації — п.п. «в» п. 9.8 Закону про ПДВ. Нагадаємо, що згідно з цим підпунктом анулювання ПДВ-реєстрації відбувається, якщо особа, зареєстрована як платник ПДВ, реєструється платником єдиного податку або стає суб’єктом інших спрощених систем оподаткування, які визначають особливий порядок нарахування чи сплати ПДВ, відмінний від установлених Законом про ПДВ, або звільняють таку особу від сплати цього податку за рішенням суду чи з будь-яких інших причин. У цьому випадку рішення про анулювання реєстрації платником ПДВ може бути прийнято як самим платником податків, так і податковим органом.

На підставі наданих вище роз’яснень

ДПАУ доручила органам державної податкової служби терміново забезпечити анулювання реєстрації платниками ПДВ фізичних осіб — підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування.

Більше того, у

листі, що коментується, ДПАУ зауважила, що анулювання ПДВ-реєстрації фізичних осіб — підприємців, які переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності чи перебувають на ній, здійснюється за правилами та у строки, визначені Положенням № 79 для суб’єктів малого підприємництва — юридичних осіб, які сплачують єдиний податок за ставкою 10 %. Як відомо, такі платники податків втрачають статус платника ПДВ з початку звітного кварталу (з кварталу застосування спрощеної системи оподаткування). А це наштовхує нас на думку, що податківці наполягатимуть на анулюванні ПДВ-реєстрації заднім числом, а саме з 1 січня 2009 року (оскільки постанова № 1118 набула чинності 30.12.2008 р.).

Також у

листі, що коментується, ДПАУ не забула нагадати фізичним особам — підприємцям про податкові наслідки, що на них чекають після скасування ПДВ-реєстрації. Зокрема, вона вказала на те, що при анулюванні ПДВ-реєстрації такі платники податків мають застосувати норму п. 9.8 Закону про ПДВ, а саме: визнати умовний продаж і нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ щодо товарних залишків чи основних фондів (що значаться в обліку на день анулювання), стосовно яких було нараховано податковий кредит у минулих чи поточному податкових періодах. При цьому такий платник позбавляється права на нарахування податкового кредиту і отримання бюджетного відшкодування. Докладніше про податкові наслідки анулювання ПДВ-реєстрації можна дізнатися зі статті «Анулювання ПДВ-реєстрації, або Як правильно попрощатися зі статусом платника ПДВ» // «БТ», 2008, № 42, с. 31.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі