Теми статей
Обрати теми

Про відновлення податкового кредиту з ПДВ при продажу легкового автомобіля

Редакція БТ
Лист від 05.11.2008 р. № 22622/7/16-1517-21

Легковий автомобіль:

доля податкового кредиту з ПДВ при його продажу

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 05.11.2008 р. № 22622/7/16-1517-21

«Про відновлення податкового кредиту з ПДВ при продажу легкового автомобіля»

 

Згідно з

абзацом другим п.п. 7.4.2 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) не включається до складу податкового кредиту і відноситься до складу валових витрат сума податку, сплачена платником податку під час придбання легкового автомобіля (крім таксомоторів), що включається до складу основних фондів. Виникає слушне запитання: чи можна відновити податковий кредит щодо придбаного та включеного до складу основних фондів легкового автомобіля в разі його продажу?

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила, що в разі виключення легкового автомобіля зі складу основних фондів та продажу його як товару до складу податкового кредиту може бути віднесено частину суми ПДВ, нараховану (сплачену) під час придбання такого автомобіля. При цьому таку частину суми ПДВ слід розрахувати самостійно: вона має дорівнювати незамортизованій вартості легкового автомобіля, але не вище рівня звичайної ціни на момент такого продажу.

Погодьтеся, досить ліберальне податкове роз’яснення. Хоча, чітко кажучи, у

Законі про ПДВ нічого не йдеться про відновлення податкового кредиту в цьому випадку. До того ж, як відомо, автомобілі належать до групи 2 основних фондів, облік яких у податковому обліку ведеться за сукупною балансовою вартістю всієї групи. Окремий облік об’єктів не ведеться. А це означає, що розрахувати частину суми ПДВ незамортизованої вартості легкового автомобіля буде важко. Та й у своєму листі від 14.06.2008 р. № 5977/6/16-1515-20* ДПАУ наполягала на абсолютно протилежній точці зору. Зокрема, вона зазначала: при продажу легкового автомобіля (який первісно включався до складу основних фондів) доведеться нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ, а ось відновити податковий кредит (навіть частково) не можна.

* Див. ком. «Експорт за договором комісії; ПДВ при анулюванні реєстрації платника ПДВ — роз’яснює ДПАУ» // «БТ», 2008, № 28, с. 9, а також статтю «Легковий автомобіль: вирішуємо долю «вхідного» ПДВ» // «БТ», 2008, № 41, с. 28.

У зв’язку з цим платникам податків, які при продажу легкового автомобіля бажають відновити податковий кредит з ПДВ, рекомендуємо отримати в місцевій податковій інспекції індивідуальне податкове роз’яснення. До запиту можна додати текст листа, що коментується

(див. на с. 11 «При продажу легкового автомобіля можна відновити податковий кредит з ПДВ — ліберальна думка ДПАУ»).

 

При продажу легкового автомобіля можна відновити податковий кредит з ПДВ — ліберальна думка ДПАУ

Витяг із листа, що коментується

«Згідно з

п.п. 7.4.1 <…> Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон) податковий кредит звітного періоду визначається виходячи із договірної (контрактної) вартості товарів (послуг), але не вище від рівня звичайних цін та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 6.1 <…> та статтею 81 цього Закону, протягом такого звітного періоду у зв’язку з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку, придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій в необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання у виробництві та/або поставці товарів (послуг) для оподатковуваних операцій у межах господарської діяльності платника податку.

Відповідно до

другого абзацу п.п. 7.4.2 <…>Закону сума податку, сплачена платником податку при придбанні легкового автомобіля (крім таксомоторів), що включається до складу основних фондів, до податкового кредиту не включається.

Враховуючи зазначене, у разі виключення легкового автомобіля зі складу основних фондів і продажу його як товару, на дату такого продажу до складу податкового кредиту може бути віднесено частину суми податку на додану вартість, нараховану (сплачену) при придбанні такого автомобіля, яка відповідає незамортизованій частині вартості, але не вище від рівня звичайної ціни, що склалася на момент такого продажу».

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі