Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснення

Редакція БТ
Лист від 19.01.2009 р. №

ВНЕСКИ ДО ФОНДУ БЕЗРОБІТТЯ З 13.01.2009 Р. —

роз’яснює Центр зайнятості

 

Лист Державного центру зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України від 19.01.2009 р. № ДЦ-03-227/0/6-09

«Про надання роз’яснення»

 

Листом

, що коментується, Центр зайнятості (далі — ЦЗ) роз’яснив порядок застосування окремих норм Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення» від 25.12.2008 р. № 799-VI стосовно зміни з 13 січня 2009 року нарахування внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі — ФБ).

ЦЗ пояснив такі моменти:

1) порядок сплати внесків до ФБ з виплат за договорами цивільно-правового характеру, із зарплати працюючих пенсіонерів та іноземців, строки сплати внесків, застосування різних ставок у січні 2009 року. Ці моменти ми докладно розглянули у

статті «Зарплата і виплати за цивільно-правовими договорами у 2009 році» на с. 36 цього номера;

2) порядок нарахування внесків до ФБ на виплати військовослужбовцям;

3) порядок нарахування внесків до ФБ добровільно застрахованими особами.

Щодо останніх двох роз’яснень зауважимо таке.

Нарахування внесків на виплати військовослужбовцям

. ЦЗ підтвердив нашу позицію* з приводу того, що внески до ФБ з виплат військовослужбовцям у частині утримань (0,6 %) нараховують уже з 13.01.2009 р., а в частині нарахувань (1,6 %) — тільки з 01.01.2010 р.

* Див. ком. «Нові ставки внесків до соцфондів і не лише...» // «БТ», 2009, № 3, с. 4.

Нарахування внесків до ФБ добровільно застрахованими особами

. З 13.01.2009 р. до 2,2 % підвищено ставку внеску до ФБ для осіб, застрахованих на добровільних засадах.

Крім того, ЦЗ у

листі, що коментується, роз’яснив, що з 13 січня фізичні особи, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами (далі — ЦП-договори), не належать до осіб, які беруть участь у страхуванні на випадок безробіття на добровільних засадах. І тому таких осіб необхідно зняти з обліку як добровільно застрахованих осіб.

Нарахування внеску до ФБ на виплати за такими договорами зобов’язані здійснювати юридичні або фізичні особи, для яких такі фізичні особи за договором виконують роботи або надають послуги. І саме цю сторону має бути зареєстровано в ЦЗ як платника страхових внесків. Якщо такої реєстрації у сторони, яка нараховує внески за ЦП-договорами, немає (наприклад фізичні особи — підприємці без найманих працівників, фізичні особи, які не є суб’єктами підприємництва), то їм необхідно зареєструватися з дня укладення договору ЦП-характеру.

Реєструватимуть таких платників у ЦЗ відповідно до заяви (до внесення змін до нормативно-правових актів застосовуватимуть форму заяви, зразок якої додано до листа, що коментується), копії свідоцтва про державну реєстрацію (за наявності), ЦП-договору і паспорта.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі