Теми статей
Обрати теми

Про порядок визначення суми бюджетного відшкодування

Редакція БТ
Лист від 04.11.2008 р. № 22599/7/16-1517-26

БЮДЖЕТНОМУ ВІДШКОДУВАННЮ З ПДВ

підлягає сума від’ємного значення ПДВ попередніх звітних періодів, а не лише одного попереднього періоду

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 04.11.2008 р. № 22599/7/16-1517-26

«Про порядок визначення суми бюджетного відшкодування»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ розглянула порядок визначення суми бюджетного відшкодування з урахуванням від’ємних значень між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом, задекларованими протягом декількох звітних періодів.

Нагадаємо нашим читачам, що на місцях податківці відшкодовують не все сплачене від’ємне значення попередніх періодів, а тільки в межах суми податкового кредиту попереднього податкового періоду, та ще й за умови сплати її постачальникам у тому самому попередньому періоді*. Ми з такою фіскальною точкою зору не погоджувалися, оскільки від’ємне значення попереднього періоду може складатися з податкових кредитів і більш ранніх періодів.

* Див. листи ДПАУ від 12.10.2005 р. № 20296/7/16-1417, від 20.09.2006 р. № 17537/7/16-1517-07 і від 12.01.2007 р. № 329/7/16-1517-07,

від 11.04.2008 р. № 7627/7/16-0117.

І ось нарешті ДПАУ змінила свою точку зору. У

листі, що коментується, вона погодилася, що бюджетному відшкодуванню підлягає не лише від’ємне значення попереднього звітного періоду, а й накопичена частина суми від’ємного значення ПДВ попередніх звітних періодів, не погашена податковими зобов’язаннями наступних звітних періодів (див. «Бюджетному відшкодуванню підлягає вся накопичена сума від’ємного значення ПДВ»).

 

Бюджетному відшкодуванню підлягає вся накопичена сума від’ємного значення ПДВ

Витяг із листа, що коментується

«Залишок від’ємного значення (різниця між значеннями рядків 18.2 та 22.1) включається до рядка 22.2 розділу III «Розрахунки з бюджетом за звітний період» декларації.

Цей залишок від’ємного значення в наступному звітному періоді буде перенесено до рядка 23.1 декларації і разом з іншими складовими залишку від’ємного значення (значення рядка 23) в першу чергу погашатиме податкові зобов’язання поточного звітного періоду. Залишок такого від’ємного значення, який не буде погашений податковими зобов’язаннями (різниця між значеннями рядків 23 і 20), переноситься до рядка 24 декларації та може бути відшкодований платнику податку у разі виконання інших умов щодо відшкодування, встановлених Законом.

Частина значення рядка 24, яка може бути відшкодована, визначається в

Розрахунку суми бюджетного відшкодування (додаток 3 до податкової декларації з податку на додану вартість). Крім того, слід також враховувати норми Закону щодо обмеження права платника на отримання бюджетного відшкодування. Так, п.п. 7.7.11 ст. 7 Закону визначено, за яких саме умов платник податку на додану вартість не має права на отримання бюджетного відшкодування.

Частина рядка 23.1, яка не може бути відшкодована в цьому звітному періоді (відсутня оплата), разом з іншими складовими залишку від’ємного значення (різниця між значеннями рядків 24 і 25, яка переноситься до рядка 26) буде послідовно переноситися до податкового кредиту кожного наступного звітного періоду (відображається в рядку 23.2 наступної декларації) до моменту отримання платником права на бюджетне відшкодування (оплати) або погашення податковими зобов’язаннями.

Таким чином,

залишок від’ємного значення між податковими зобов’язаннями і податковим кредитом, з якого визначається сума бюджетного відшкодування, складається з від’ємного значення між податковими зобов’язаннями і податковим кредитом попереднього звітного періоду (рядок 23.1 декларації поточного звітного періоду) та залишків таких від’ємних значень попередніх звітних періодів (рядки 23.2 — 23.5 декларації поточного звітного періоду)».

 

Крім того, у листі, що коментується, ДПАУ порекомендувала для визначення періоду виникнення суми від’ємного значення (у кожному окремо взятому звітному періоді) розподілити значення ряд. 24 декларації поточного звітного періоду на складові частини, що відповідають такій від’ємній різниці за кожний окремо взятий період. Докладніше про порядок розрахунку суми бюджетного відшкодування з ПДВ можна дізнатися зі статті «Бюджетне відшкодування з ПДВ: у нових додатках 2 і 3 до декларації з ПДВ» // «БТ», 2008, № 18, с. 16.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі