Теми статей
Обрати теми

Про порядок декларування бюджетного відшкодування

Редакція БТ
Лист від 01.04.2009 р. № 6810/7/16-1517

ЯКЩО БЮДЖЕТНЕ ВІДШКОДУВАННЯ З ПДВ

помилково не задеклароване в періоді його виникнення

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 01.04.2009 р. № 6810/7/16-1517

«Про порядок декларування бюджетного відшкодування»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила порядок декларування бюджетного відшкодування з ПДВ у разі, якщо таке бюджетне відшкодування помилково не було задеклароване в періоді його виникнення.

Нагадаємо, що сума бюджетного відшкодування з ПДВ зазначається в рядку 25 декларації з ПДВ. Допущену помилку в цьому рядку може виявити або платник податків самостійно, або податковий орган під час проведення перевірки. Від цього залежить порядок декларування помилкової суми бюджетного відшкодування з ПДВ. ДПАУ в

листі зазначає таке.

Якщо помилку в сумі заниження заявленого бюджетного відшкодування виявлять податківці

під час проведення перевірки (документальної невиїзної чи позапланової виїзної перевірки), то в цьому випадку вважається, що платник ПДВ добровільно відмовився від отримання такої суми заниження, як бюджетного відшкодування. Суму такого заниження буде зазначено в податковому повідомленні за формою «В2». Її можна врахувати лише у зменшення податкових зобов’язань з ПДВ наступних податкових періодів на підставі податкового повідомлення. Це означає, що за декларацією платник податків має право заплатити до бюджету менше, ніж показник рядка 27, на суму такої виявленої помилки. А от про участь у бюджетному відшкодуванні цієї суми можна забути (таку суму не може надалі бути відображено ні в рядку 25.1, ні в рядку 25.2).

Сума заниження бюджетного відшкодування (на підставі податкового повідомлення) виключається з показника рядка 26 декларації шляхом уключення її зі знаком «-» до рядка 23.4 декларації податкового (звітного) періоду, наступного після періоду перевірки. Зауважимо, що аналогічні рекомендації щодо відображення в декларації з ПДВ виявленої помилки в бюджетному відшкодуванні наведено в

п.п. 5.12.6 Порядку заповнення декларації* та в Методиці розрахунку показників додатка 2**.

* Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

** Методика розрахунку показників додатка 2 до декларації з ПДВ «Довідка про залишок суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному періоді, що підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду», додаток до листа ДПАУ від 06.08.2008 р. № 15844/7/16-1117.

Якщо платник ПДВ самостійно виявляє заниження бюджетного відшкодування

і це не зафіксовано органом податкової служби, то в цьому випадку можна подати Уточнюючий розрахунок*** і Довідку про залишки від’ємного значення**** за той період, в якому в нього виникло право на бюджетне відшкодування (коли фактично було здійснено оплату), задекларувавши в них виправлені показники.

*** Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок — додаток 5 до Порядку заповнення та подання податкової декларації з ПДВ, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

**** Довідка про залишок суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному періоді, що підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду, — додаток 2 до декларації з ПДВ, затвердженої наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

До зазначеного додамо: крім згаданих у листі ДПАУ, що коментується, Уточнюючого розрахунку та Довідки про залишок від’ємного значення, необхідно подати Розрахунок суми бюджетного відшкодування (додаток 3 до декларації), а в разі заповнення рядка 25.1 декларації з ПДВ — Заяву про повернення суми бюджетного відшкодування (додаток 4 до декларації). Цього вимагає п.п. 4.4.1 Порядку заповнення декларації. У додатках до Уточнюючого розрахунку слід зазначати лише різницю, що уточнюється. Хоча на місцях дехто з податкових інспекторів вимагає відображати в Довідці про залишок від’ємного значення всю суму з рядка 24, а не різницю, що уточнюється.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі