Теми статей
Обрати теми

Надходження грошових коштів із банку не обов’язково проводити через установлений у касі РРО

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Надходження грошових коштів із банку не обов’язково проводити через установлений у касі РРО

 

Якщо в касі підприємства встановлено РРО, чи потрібно проводити через нього готівку, отриману з банку для виплати заробітної плати?

(м. Харків)

 

Операції з отримання грошових коштів з банку та видачі заробітної плати не є «розрахунковими операціями» у розумінні

Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06. 2000 р. № 1776-III (далі — Закон про РРО). Водночас зазначений Закон (п. 13 ст. 3) зобов’язує забезпечити відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО.

Під

«місцем проведення розрахунків» Закон про РРО має на увазі місце, де:

1) здійснюються розрахунки з покупцями за продані товари (надані послуги);

2) зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти.

Тому, якщо РРО встановлено в касі та всі готівкові кошти (отримані як за товари, так і з банку) зберігаються в одному місці, то при формальному підході все приміщення каси можна вважати місцем проведення розрахунків. Отже, щоб забезпечити відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків, необхідно всі операції з надходження грошових коштів, у тому числі з банку, і з їх видачі проводити через РРО.

Однак

місце проведення розрахунків з покупцями через РРО і власне каса (як місце здійснення інших готівкових розрахунків, що не регламентуються Законом про РРО, а також приймання, видачі, зберігання готівкових коштів, інших цінностей, касових документів (п. 1.2 Положення № 637*)), що знаходяться в одному приміщенні, може бути розділено (територіально чи організаційно). Якщо при цьому грошові кошти, що надходять за розрахунковими операціями, зберігаються окремо від грошових коштів, що надходять за касовими операціями, то операції з надходження готівки з банку та її видачі працівникам (на зарплату, на господарські потреби тощо) не потрібно відображати в РРО.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Щоб у перевіряючих не було спокуси об’єднати всі грошові кошти, що знаходяться в касі та у скриньці РРО, розташованого в приміщенні каси, бажано зафіксувати в регламентуючих документах підприємства (наказі чи положенні про касу) розмежування місця проведення розрахунків та каси підприємства, зазначивши різні місця зберігання грошових коштів**.

** Наприклад, гроші каси зберігаються в сейфі, а гроші, що проводяться через РРО, — у скриньці РРО. Якщо в касі немає сейфа, а в РРО немає скриньки, то для розмежування готівки в такому разі можна завести окремі ящики (коробки тощо) для їх зберігання, на які необхідно нанести написи, що ідентифікують їх (наприклад, «Готівка, що зберігається в касі» та «Готівка, отримана при здійсненні розрахункових операцій через РРО»).

При цьому операції з надходження та видачі коштів із каси згідно з

п. 3.1 Положення № 637 оформляють касовими ордерами, видатковими відомостями***. А касові операції, що здійснюються відповідно до Закону про РРО, згідно з п. 3.2 Положення № 637 оформляють відповідно до вимог цього Закону. Отже, через РРО проводять лише розрахункові операції. А, як ми зазначали на початку відповіді, отримання та видача зарплати не є «розрахунковими операціями» для Закону про РРО.

*** Нагадаємо:

з 16 червня 2009 року форми касових документів оновлено. Див. ком. «Касові документи: Нацбанк затвердив їх нові типові форми» // «БТ», 2009, № 23, с. 4.

Таким чином, підприємство при отриманні грошей з банку на зарплату не проводить їх через РРО, а оформляє надходження до каси за допомогою прибуткового касового ордера (ПКО) та відображає в касовій книзі (

п. 3.7 Положення № 637).

Звичайно, коли видача коштів на зарплату або під звіт здійснюється зі скриньки РРО (тобто з виручки), то в РРО таку видачу необхідно провести за допомогою операції «Службова видача», відобразивши її надходження до каси за ПКО, і лише тоді видати працівникам на зарплату або господарські потреби за видатковими касовими ордерами чи відомостями на виплату (

п. 4.3 Методичних рекомендацій****).

**** Методичні рекомендації щодо порядку проведення перевірок з питань дотримання суб’єктами господарювання касової дисципліни, повноти оприбуткування виручки від реалізації товарів (послуг), затверджені наказом ДПАУ від 23.04.2009 р. № 210.

 

Микола ШПАКОВИЧ,
Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі