Теми статей
Обрати теми

Про виконання пункту 2 Порядку прийняття банками до виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати

Редакція БТ
Лист від 25.06.2009 р. № 25-111/1555-12217, 11384/03-20

Сплата 1/3 пенсійних внесків

при виплаті зарплати — Нацбанк і Пенсійний фонд надали роз’яснення

 

Лист Національного банку України та Пенсійного фонду України від 25.06.2009 р. № 25-111/1555-12217, № 11384/03-20

«Про виконання пункту 2 Порядку прийняття банками до виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати»

 

Нацбанк разом з Пенсійним фондом України (ПФУ) надали роз’яснення з приводу практичного застосування

п. 2 Порядку прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати, затвердженого постановою ПФУ від 07.04.2009 р. № 12-1 (далі — Порядок)*.

* Див. ком. «Виплата зарплати: як банки контролюватимуть перерахування пенсійних внесків» // «БТ», 2009, № 20, с. 4.

Нагадаємо, згідно з

п. 2 Порядку в період дії ставки страхових внесків у розмірі 33,2 % отримати (перерахувати) кошти на виплату зарплати страхувальники можуть за умови одночасного подання до банку розрахункових документів на перерахування страхових внесків до ПФУ в розмірі не менше 1/3 коштів для виплати зарплати, зазначеної у платіжному дорученні чи грошовому чеку. Зауважимо, що 1/3 порівнюють лише із сумою внеску до ПФУ у частині нарахувань (33,2 %), платежі на перерахування утриманих внесків (2%) при цьому не враховують (див. конс. «При контролі за виконанням вимоги «внески ≥ 1/3 зарплати» банки враховують тільки нарахування на зарплату» // «БТ», 2009, № 21, с. 42).

Наведемо відповіді на найцікавіші запитання.

 

Запитання

Відповідь

1

2

Як бути в ситуації, коли внесок до ПФУ сплачують в одному банку, а зарплату отримують (перераховують) в іншому?

Законодавством не встановлено жодних обмежень до кількості рахунків, які можуть відкривати клієнти в банках. Тому роботодавець може сплатити страхові внески як з поточного рахунка в банку, в якому він отримує кошти на зарплату, так і з поточного рахунка, відкритого в іншому банку.

При цьому п. 3.9 Інструкції** передбачено можливість видачі коштів на виплату зарплати в разі документального підтвердження раніше сплачених платником страхових внесків. Такими документальними підтвердженнями є примірники платіжних доручень про їх перерахування (у сумі не менше 1/3 коштів для виплати зарплати, зазначеної в чеку або в платіжному дорученні на перерахування зарплати), в яких у реквізиті «Призначення платежу» платник зазначив період, за який зарплату нараховано, а банк платника заповнив реквізит «Дата виконання ».

Такі примірники платіжних доручень роботодавцю слід подати до банку, в якому він отримує (перераховує) гроші на зарплату, одночасно з чеком на виплату зарплати (платіжним дорученням на перерахування зарплати)

Чи повинні банки перевіряти правильність нарахування платежів, нарахованих у зв’язку з виплатою зарплати?

Ні, банки не перевіряють правильність нарахування платежів на зарплату. При виплаті зарплати (перерахуванні її на рахунок працівника) банк лише контролює, щоб сума внеску до ПФУ (33,2 %) була не менше 1/3 суми коштів на зарплату, зазначеної в платіжному дорученні або чеку

Розглянемо приклад. Платник подав платіжні доручення на перерахування зарплати за червень 2009 року працівникам на їх рахунки на суму 12000 грн. і чек на отримання зарплати за цей же період у сумі 5600 грн. для працівників, яким зарплату виплачують у касі підприємства. Платіжне доручення на сплату внеску 33,2 % до ПФУ за червень 2009 року надано на суму 7090 грн.

У цьому випадку банк перевіряє, щоб 1/3 від грошей, що перераховуються і видаються з поточного рахунка на зарплату за червень 2009 року ((12000 + 5600) : 3 = 5866,67), не була менша за суму, зазначену в платіжному дорученні на сплату внеску до ПФУ (7090). Оскільки ця умова виконується (5866,67 < 7090), то банк видає (перераховує) кошти на зарплату.

Які особливості отримання грошей на зарплату в разі дострокової сплати страхових внесків?

У разі дострокової сплати страхових внесків страхувальник при отриманні (перерахуванні) коштів на зарплату має надати банку примірники платіжних доручень про сплату цих внесків раніше (при сплаті їх з поточного рахунка в іншому банку банк приймає відповідно оформлені платіжки в іншому банку).

Якщо сума перерахування буде меншою, ніж 1/3 суми коштів на виплату заробітної плати за відповідний період, то банк приймає від страхувальника платіжні доручення або грошовий чек на зарплату тільки в разі узгодження цієї суми з відповідним управлінням ПФУ. У такому разі страхувальник має надати банку Довідку-розрахунок (додаток до Порядку). Відповідальність за правильне заповнення Довідки-розрахунку несуть страхувальники та відповідні територіальні управління ПФУ

Нагадаємо, що Довідку-розрахунок у такій ситуації можуть не подавати страхувальники, які:

1) застосовують спрощену систему оподаткування (єдиний та фіксований податок; п. 1 Порядку) — про свій статус вони щороку повідомляють банк (найімовірніше, банки вимагатимуть свідоцтво про сплату єдиного податку — для єдиноподатників і патент — для фіксованого податку) — див. конс. «Єдиноподатники та пенсійні внески у розмірі 1/3 від зарплати» // «БТ», 2009, № 22, с. 34;

2) є підприємствами всеукраїнських громадських організацій інвалідів, у яких кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих (п. 1 Порядку), — статус такого підприємства для банку підтверджує довідка, що видається на вимогу підприємства один раз на рік органом ПФУ на підставі установчих документів (абз. 4 п. 1 Порядку, лист ПФУ від 13.05.2009 р. № 8388/03-30);

3) є платниками фіксованого сільгоспподатку (лист ПФУ від 13.05.2009 р. № 8388/03-30) — для банку органи ПФУ на вимогу таких платників видають довідку про застосування ними спеціальної ставки у 2009 році.

 

** Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затверджена постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі