Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснень

Редакція БТ
Лист від 03.07.2009 р. № 13995/7/16-1117

ЯК ДПАУ ПРОПОНУЄ БОРОТИСЯ

з розбіжностями при обробці розшифровок податкових зобов’язань і податкового кредиту з ПДВ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 03.07.2009 р. № 13995/7/16-1117

«Про надання роз’яснень»

 

Не секрет, що після надання декларації з ПДВ податківці починають обробляти розшифровки податкових зобов’язань і податкового кредиту з ПДВ у розрізі контрагента, у результаті фіксують розбіжності. Щоб уникнути таких розбіжностей,

ДПАУ листом, що коментується, і надала рекомендації.

Зупинимося на найцікавіших випадках.

1. Заповнення першої декларації з ПДВ.

Абзацом другим п.п. 7.8.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) визначено, що якщо особа реєструється платником податку з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, першим податковим періодом є період, що починається з дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця. Такі платники до декларації з ПДВ за звітний період — місяць уключають результати обліку податкових зобов’язань і податкового кредиту за два різні календарні місяці. У зв’язку з цим ДПАУ пропонує першу декларацію з ПДВ заповнювати таким чином:

— податкові накладні, складені в період

від дня реєстрації платником ПДВ до останнього дня місяця, в якому відбулася така реєстрація, відображати в ряд. 8.4 декларації з ПДВ і додатку 1 до неї;

— податкові накладні, складені

в період від дня першого числа місяця, наступного за місяцем реєстрації, та до останнього дня такого календарного місяця у ряд. 1 декларації з ПДВ і додатку 5 до неї.

Тільки не зовсім зрозуміло, що в цьому випадку слід писати в

кол. 8 (підстава для коригування податкових зобов’язань) додатка 1. Швидше за все, там стоятиме прокреслення.

Отримані податкові накладні за весь звітний період розшифровувати в

додатку 5 до декларації з ПДВ і відповідних рядках розділу другого декларації з ПДВ.

2. Умовний продаж у декларації з ПДВ.

Абзацом сімнадцятим п. 9.8 Закону про ПДВ установлено, що платник податку, в обліку якого на день анулювання реєстрації числяться товарні залишки або основні фонди, за якими було нараховано податковий кредит в минулих або поточному податкових періодах, зобов’язаний визнати умовний продаж таких товарів за звичайними цінами і відповідно збільшити податкові зобов’язання за результатами податкового періоду, протягом якого відбувається таке анулювання*.

* Про особливості умовного продажу при анулюванні ПДВ-реєстрації можна дізнатися зі статті «Реальні наслідки умовного продажу при анулюванні ПДВ-реєстрації» // «БТ», 2009, № 28, с. 30.

ДПАУ рекомендує податкове зобов’язання з такого умовного продажу відобразити в

ряд. 1 декларації з ПДВ і розшифрувати в розділі I рядка «Інші» додатка 5 до декларації з ПДВ. Щодо умовного продажу основних фондів такі податкові зобов’язання необхідно довідково зазначити в рядку «постачання основних фондів» додатка 5.

3. Перевищення звичайної ціни над договірною.

Якщо звичайна ціна на товари (послуги) перевищує договірну ціну на такі товари (послуги) більш ніж на 20 %, то база обкладання операцій з постачання таких товарів (послуг) визначається за звичайними цінами. У цьому разі продавець виписує дві податкові накладні. Першу з них має бути виписано на суму фактичної (договірної) ціни, другу — на різницю між звичайною і договірною ціною. Від себе додамо, що номер другої податкової накладної привласнюється в загальному порядку через дріб з позначкою «ЗЦ». Оригінал і копія другої податкової накладної залишаються у продавця.

Так, ДПАУ в

листі, що коментується, рекомендує податкові зобов’язання за такими другими податковими накладними (податковими накладними з позначкою «ЗЦ») відображати в розділі I рядка «Інші» додатка 5 до декларації з ПДВ.

4. Коригування постачань покупцю — неплатнику ПДВ.

Згідно з п.п. 4.5.3 Закону про ПДВ зменшення податкових зобов’язань постачальника — платника ПДВ при зміні компенсації вартості товарів (послуг), наданих особам, які не були платниками ПДВ на момент такого постачання, дозволяється якщо:

— товар, що надійшов раніше, повертається у власність постачальника з наданням отримувачу

повної грошової компенсації;

— перегляд ціни, пов’язаний з гарантійною заміною товару.

ДПАУ нагадує, що суми податкових зобов’язань з ПДВ при продажі товарів (послуг) згідно з податковими накладними, виписаними неплатникові ПДВ,

уключаються до ряд. 1 декларації з ПДВ і розшифровуються в рядку «Інші» додатка 5.

А от виписані розрахунки коригувань кількісних і вартісних показників до податкової накладної включаються до

ряд. 8.3 декларацій з ПДВ і розшифровуються в додатку 1 до неї. При цьому в кол. 2 і кол. 3 (там, де ви зазначаєте найменування покупця і його індивідуальний податковий номер) додатка 1 проставляються позначки «Х», у кол. 8 (підстави для коригування) — вказується «коригування постачання неплатнику ПДВ».

5. Надання декларації з ПДВ неплатником ПДВ.

Особою, відповідальною за нарахування, утримання і сплату (перерахування) ПДВ до бюджету, при наданні послуг нерезидентом (який не має постійного представництва) є особа, яка отримує такі послуги, якщо місце надання таких послуг знаходиться на митній території України. (п.п. «г» п. 10.1 Закону про ПДВ).

Оскільки нарахування такого податку відбувається шляхом надання декларації з ПДВ, ДПАУ рекомендує резиденту — неплатнику ПДВ подати декларацію з ПДВ (

з прокресленими полями індивідуального податкового номера і номера свідоцтва платника ПДВ).

Як бачимо, на думку ДПАУ, обов’язок надати декларацію з ПДВ, а отже, і сплатити (перерахувати) ПДВ до бюджету в цій ситуації виникає незалежно від того, зареєстрована особа, яка отримує послуги, як платник ПДВ чи ні*. Погодитися з такою точкою зору ми не можемо.

* Звернемо увагу, що аналогічної думки ДПАУ дотримувалася і раніше в листах від 14.06.2008 р. № 11164/7/16-1517-26, від 03.06.2008 р. № 5273/6/16-1515-26.

Справа у тому, що

платник ПДВ — особа, яка згідно із законом про ПДВ зобов’язана здійснювати утримання і внесення до бюджету податку, сплачуваного покупцем, або особа, яка імпортує товари на митну територію України (п. 1.3 Закону про ПДВ). При цьому декларацію з ПДВ надають лише платники ПДВ (п. 1.2 Порядку заповнення і надання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166). Та й момент виникнення податкових зобов’язань при отриманні послуг від нерезидента визначено лише для платника ПДВ (п.п. 7.3.6 Закону про ПДВ).

Більше того, у тих випадках, коли законодавці дійсно хотіли зобов’язати неплатників ПДВ сплачувати до бюджету ПДВ, вони чітко прописали це в нормативно-правових актах. Зокрема, йдеться про обов’язок платника єдиного податку за ставкою 10 % сплачувати ПДВ

при імпорті товарів (п. 8 постанови КМУ від 16.03.2000 р. № 507**).

** Про доповнення цієї постанови п. 8 див. ком. «Імпортер-єдиноподатник не зобов’язаний реєструватися платником ПДВ, але сплатити ПДВ при імпорті товару зобов’язаний» // «БТ», 2008, № 14, с. 6.

Отже, про жодне надання декларації з ПДВ, про жодну сплату ПДВ неплатником цього податку при наданні послуг нерезидентом (який не має постійного представництва) на митній території України не може бути й мови.

У висновку листа, що коментується, ДПАУ зазначила, що в разі виявлення розбіжностей при обробці розшифровок податкових зобов’язань і податкового кредиту з ПДВ під час проведення документальної (невиїзної) перевірки податківці на місцях звертатимуться у письмовій формі до платників ПДВ з метою отримання пояснень та їх документального підтвердження. Відмова у наданні документів або пояснень загрожує платнику податків позаплановою виїзною перевіркою*** (п. 3 ст. 111 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509-XII). Додамо, що при цьому повинно пройти більше ніж 10 робочих днів із дня його отримання письмового запиту.

*** Про те, як правильно відповісти на письмовий запит, ми писали в рубриці «Пошта тижня» «Як правильно відповісти на запит про наявність розбіжностей при звірці показників додатка 5 до декларації з ПДВ з даними контрагентів» // «БТ», 2008, № 33, с. 10.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі