Теми статей
Обрати теми

Щодо строку сплати держдивідендів за 2008 рік

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Щодо строку сплати держдивідендів за 2008 рік

 

Господарське товариство відобразило суму дивідендів, нарахованих відповідно до ст. 59 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» за результатами фінансово-господарської діяльності за 2008 рік, у рядку 21 декларації з податку на прибуток підприємства за 2008 рік. Чи є підстави для застосування до цього товариства — платника податку на прибуток підприємств санкцій, якщо зазначену суму було сплачено 26 травня 2009 року — тобто після закінчення граничного строку сплати податку за даними декларації з податку на прибуток підприємства за 2008 рік?

 

Частиною сьомою ст. 59 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік»

від 26.12.2008 р. № 835-VI (далі — Закон) установлено, що господарські товариства, 50 і більше відсотків акцій (часток, паїв) яких знаходиться у власності господарських товариств, частка держави в яких складає не менше 50 % (крім дочірніх компаній та підприємств НАК «Нафтогаз України», а також ЗАТ «Укргаз-Енерго»), сплачують до 1 червня 2009 року безпосередньо до Державного бюджету України дивіденди, нараховані за результатами фінансово-господарської діяльності за 2008 рік у розмірі базових нормативів відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів пропорційно розміру державної частки (акцій, паїв) у статутних фондах господарських товариств, акціонером яких є держава і володіє в них контрольним пакетом акцій. ЗАТ «Укргаз-Енерго» сплачує до 1 червня 2009 року дивіденди, нараховані за результатами фінансово-господарської діяльності за 2006, 2007 та 2008 роки, безпосередньо НАК «Нафтогаз України» у розмірі частки (акцій, паїв) Компанії у його статутному фонді.

Частиною восьмою ст. 59

цього ж Закону установлено, що господарські товариства, у статутному фонді яких є корпоративні права держави (крім НАК «Нафтогаз України»), сплачують до 1 червня 2009 року до Державного бюджету України дивіденди, нараховані за результатами фінансово-господарської діяльності за 2008 рік пропорційно розміру державної частки (акцій, паїв) у їх статутних фондах у розмірі базових нормативів відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів.

Частиною дев’ятою ст. 59

цього ж Закону установлено, що на суму несвоєчасно сплачених господарським товариством, у статутному фонді якого є корпоративні права держави, та господарським товариством, 50 і більше відсотків акцій (часток, паїв) якого знаходиться у статутному фонді господарського товариства, частка держави якого складає не менше 50 % (у тому числі ЗАТ «Укргаз-Енерго»), дивідендів на державну частку Фондом державного майна України нараховується пеня, яка сплачується до Державного бюджету України з розрахунку 200 % річних облікової ставки НБУ від суми недоплати, розрахованої за кожний день прострочення платежу, починаючи з наступного дня після настання строку платежу і по день сплати включно.

Таким чином, щодо суми дивідендів, нарахованих зазначеними господарськими товариствами за результатами фінансово-господарської діяльності за 2008 рік,

Законом установлено спеціальний граничний строк сплати — до 1 червня 2009 року.

Відповідно до

форми декларації з податку на прибуток підприємства та Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затверджених наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143, суми дивідендів, нарахованих зазначеними господарськими товариствами за результатами фінансово-господарської діяльності за 2008 рік, підлягають відображенню у рядку 21 декларації з податку на прибуток підприємства — «Дивіденди та прирівняні до них платежі, що сплачуються до бюджету державними некорпоратизованими, казенними або комунальними підприємствами».

Слід зазначити, що

рядок 21 декларації включено до переліку додаткових показників, що не беруть участі у формуванні податкового зобов’язання звітного періоду (р. 14 декларації) та суми податку до сплати (р. 17 декларації) відповідно.

Ураховуючи вищевикладене, у разі

якщо зазначену суму дивідендів було відображено товариством у рядку 21 декларації з податку на прибуток підприємства за 2008 рік та сплачено 26 травня 2009 року, то підстави для застосування до цього товариства — платника податку на прибуток підприємств санкцій відсутні.

 

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
 заступник директора Департаменту податку на прибуток
та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПАУ

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,
заступник директора Департаменту
— начальник відділу адміністрування податку
на прибуток та податкових платежів ДПАУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі