Теми статей
Обрати теми

Про врегулювання деяких питань адміністрування податку на додану вартість

Редакція БТ
Розпорядження від 17.07.2009 р. № 838-

ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ З ПДВ:

Кабмін продовжує боротися із запізнілими податковими накладними

 

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.07.2009 р. № 838-р

«Про врегулювання деяких питань адміністрування податку на додану вартість»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Розпорядження

Кабміну, що коментується, присвячене боротьбі з податковим кредитом за запізнілими податковими накладними. Нагадаємо, що першою ластівкою в цьому питанні було розпорядження КМУ від 01.07.2009 р. № 757-р*. Після цього підключилася ДПАУ (лист від 15.07.2009 р. № 14927/7/16-1517**). І тепер Кабмін знову вирішив узятися за цю проблему.

* Див. ком. «Декларувати податковий кредит потрібно в період виникнення податкового зобов’язання з ПДВ — так вважає Кабмін» // «БТ», 2009, № 29, с. 7.

** Див. ком. «Проблеми з податковим кредитом за ПДВ: ДПАУ наполягає, що декларувати ПК слід у періоді виникнення ПЗ» // у цьому номері на с. 6.

Основний висновок

розпорядження, що коментується, такий: «коригування або уточнення платником податку показників декларації, пов’язане з несвоєчасним включенням сум податкової накладної до складу податкового зобов’язання або податкового кредиту, за відповідний звітний податковий період <...> є виправданим у разі, коли воно здійснюється протягом двох місяців з дати настання граничного строку подання відповідної декларації».

По-перше

, цікаво, звідки взявся двомісячний термін? Адже за Законом України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III вже є податковий строк давності й він складає 1095 днів.

По-друге

, не зрозуміло, до чого тут податкові зобов’язання? Невже тепер платник ПДВ втратить право виправити помилку і за невідображеними податковими зобов’язаннями? Можливо, це положення розпорядження, що коментується, кореспондує з нормами абзацу третього п. 2 розпорядження КМУ від 01.07.2009 р. № 757-р, тобто в разі невідображення податкових зобов’язань на суму понад 300 тис. грн. податківці анулюватимуть ПДВ-реєстрацію платників не відразу, а дадуть 2 місяці на самовиправлення.

Наступний висновок Кабміну не менш дивний.

Розпорядженням, що коментується, Кабмін фактично ввів ще один ступінь ризику — найвищий ступінь. До цього ступеня належатимуть платники ПДВ, у яких зафіксовано «факт подання податкової декларації <...> за звітний податковий період, складеної з урахуванням податкових накладних, виписаних в іншому, ніж звітний, податковий період, та своєчасності нарахування і сплати податку».

Насамкінець Кабмін зазначив, що при виявленні фактів коригувань та уточнень, пов’язаних з невчасним відображенням податкових накладних, показників декларації обсягом

10 % або більше від загальної суми податкових зобов’язань та/або податкового кредиту, проводитимуться перевірки із залученням податкової міліції на всіх етапах постачання товарів (робіт, послуг).

Швидше за все йдеться про позапланові виїзні перевірки. Якщо це так, то зазначимо, що

ч. 6 ст. 111 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509-XII (далі — Закон № 509) установлено обмеження з проведення органами державної податкової служби позапланових виїзних перевірок, зокрема визначено обставини, за яких можливе їх здійснення. Так-от, підстави, зазначеної Кабміном у розпорядженні, що коментується, там немає***. Більше того, працівникам податкової міліції забороняється брати участь у проведенні планових і позапланових виїзних перевірок платниками податків, що проводяться державною податковою службою, якщо такі перевірки не пов’язані з веденням оперативно-розшукових справ або розслідуванням кримінальних справ, порушених стосовно таких платників податків (посадових осіб платників податків), що знаходяться в їх провадженні (ч. 14 ст. 111 Закону № 509).

*** Ми вже навіть не торкаємось норм постанови КМУ від 21.05.2009 р. № 502, для яких підстави для проведення позапланових перевірок до 31.12. 2010 р. обмежено двома (за зверненням фізичних та юридичних осіб про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства та на прохання самого суб’єкта підприємництва на підставі його письмової заяви.). Ставлення ДПАУ до цього документа ілюструє лист від 25.06.2009 р. № 2833/н/23-4014 (див. коментар на с. 8 цього номера).

 

 

Кабінет Міністрів України

 

Про врегулювання деяких питань адміністрування податку на додану вартість

 

Розпорядження від 17 липня 2009 року № 838-р

 

З метою реалізації положень

Закону України «Про податок на додану вартість» Державній податковій адміністрації під час адміністрування податку на додану вартість:

віднести до найвищого ступеня ризику факт подання платником податку

податкової декларації з податку на додану вартість (далі — декларація) за звітний податковий період, складеної з урахуванням податкових накладних, виписаних в іншому, ніж звітний, податковий період, та своєчасності нарахування і сплати податку;

під час проведення камеральних перевірок показників податкової звітності з податку на додану вартість враховувати, що коригування або уточнення платником податку показників декларації, пов’язане з несвоєчасним включенням сум

податкової накладної до складу податкового зобов’язання або податкового кредиту, за відповідний звітний податковий період (далі — коригування або уточнення декларації) є виправданим у разі, коли воно здійснюється протягом двох місяців з дати настання граничного строку подання відповідної декларації;

у разі коригування або уточнення платником податку показників

декларації в обсязі 10 або більше відсотків загальної суми податкових зобов’язань та/ або податкового кредиту, задекларованих у відповідному податковому періоді, провести за участю підрозділів податкової міліції протягом місяця з дня його здійснення перевірку достовірності сум податку на додану вартість, нарахованого і сплаченого на всіх етапах поставки товарів (робіт, послуг), та інформувати протягом трьох днів з дня здійснення такого коригування або уточнення органи внутрішніх справ для вжиття ними заходів реагування в межах компетенції;

у місячний строк привести у відповідність з цією постановою власні нормативно-правові акти.

 

Прем’єр-міністр України Ю. ТИМОШЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі