Теми статей
Обрати теми

Про проведення органами державної податкової служби планових та позапланових виїзних перевірок

Редакція БТ
Лист від 25.06.2009 р. № 2833/

ТИМЧАСОВА ЗАБОРОНА НА ПРОВЕДЕННЯ ПЕРЕВІРОК

на податкові органи не поширюється — роз’яснює ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.06.2009 р.№ 2833/н/23-4014

«Про проведення органами державної податкової служби планових та позапланових виїзних перевірок»

 

ДПАУ

листом, що коментується, спробувала відповісти на запитання, чи поширюється на податкові органи мораторій на проведення планових і позапланових виїзних перевірок. Автори листа зазначили, що підстави та порядок проведення органами державної податкової служби планових і позапланових виїзних перевірок своєчасності, достовірності, повноти нарахування і сплати податків та зборів (обов’язкових платежів) визначено Законом України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509-XII (далі — Закон № 509 ). Тому мораторій, установлений першим абзацом п. 1 постанови КМУ від 21.05.2009 р. № 502*, на проведення планових перевірок суб’єктів господарювання не поширюється на планові перевірки дотримання податкового законодавства, правильності обчислення, повноти та своєчасності сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків та зборів (обов’язкових платежів).

* Див. ком. «Планові та позапланові перевірки: Кабмін запровадив до 31 грудня 2010 року обмеження щодо їх проведення» // «БТ», 2009, № 23, с. 8.

Щодо позапланових виїзних перевірок

(другий абзац п. 1 постанови № 502), то ситуація аналогічна. ДПАУ стверджує, що ч. 6 ст. 111 Закону № 509 уже встановлено обмеження з проведення органами державної податкової служби позапланових виїзних перевірок, зокрема визначено обставини, при яких можливе їх здійснення. Це, на думку ДПАУ, повною мірою відповідає вимогам другого абзацу п. 1 постанови № 502.

Погодьтеся, дещо дивний висновок. Наскільки ми розуміємо, Кабмін у

постанові № 502 вимагає до 31.12.2010 р. установити свої обмеження на проведення позапланових перевірок: вони виникають лише на двох підставах —звернення фізичних та юридичних осіб про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства і на прохання самого суб’єкта підприємництва на підставі його письмової заяви. Інакше кажучи, Кабмін прагнув тимчасово обмежити у контролюючих органів перелік підстав на проведення перевірок, якщо такий уже є. ДПАУ, зі свого боку, ніби не розуміє, про що йдеться, і вважає, що оскільки обмеження на проведення позапланових перевірок уже встановлено, то кабмінівський перелік обмежень не діє.

Тепер про розпорядження з усунення порушень, виявлених під час проведення перевірок. За задумом Кабміну, їх слід видавати суб’єкту господарювання, а приймати рішення про застосування фінансових та адміністративних санкцій тільки у випадку неусунення виявлених порушень (крім порушень, які неможливо усунути) протягом 30 діб із дня отримання таких розпоряджень. У цій частині постанови № 502 ДПАУ вбачає протиріччя з нормами Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III. Тому, як і раніше, виписувати повідомлення та накладати штрафи податківці будуть на підставі цього Закону. Знову-таки нічого іншого від ДПАУ ми і не очікували. Вона трактує норми постанови № 502 так, як зручно для неї. Чого лише коштує фраза «чинні

законодавчі акти України та розроблені на їх основі нормативно-правові акти Державної податкової адміністрації України не передбачають складання за результатами перевірок розпоряджень або інших документів про усунення виявлених порушень». Чому б ДПАУ не взяти та й не внести зміни до власних підзаконних актів? Адже це в її компетенції.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі