Теми статей
Обрати теми

Лікарняний по догляду за хворою дитиною оплачується з першого дня за рахунок коштів Фонду з тимчасової втрати працездатності

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Лікарняний по догляду за хворою дитиною оплачується з першого
 дня за рахунок коштів Фонду з тимчасової втрати працездатності

 

У газеті «Бухгалтерський тиждень», 2009, № 17 у статті «Лікарняні-2009» ми прочитали, що листок непрацездатності, виданий для догляду за хворою дитиною, оплачується з першого дня за рахунок коштів Фонду з тимчасової втрати працездатності. Чи правда це? Що робити, якщо раніше ми нараховували лікарняні в порядку, передбаченому для працівників (перші 5 днів відносили за свій рахунок та відображали на цю суму валові витрати)?

(м. Запоріжжя)

 

Згідно зі

ст. 2 Закону № 2213* допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання працівника або його травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується Фондом соцстрахування з тимчасової втрати працездатності починаючи з 6-го дня хвороби. А от перші 5 днів хвороби працівника оплачує роботодавець за свій рахунок відповідно до Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 439.

* Закон України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-III.

Якщо допомогу по тимчасовій непрацездатності виплачують у зв’язку з настанням інших страхових випадків (названих у

пп. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ч. 1 ст. 35 Закону № 2240**), у тому числі за потреби догляду за хворою дитиною (п. 2 ч. 1 ст. 35 Закону № 2240), допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується працівникам за рахунок коштів Фонду з 1-го дня. Це підтверджує і Фонд соцстрахування з тимчасової втрати працездатності в листі від 28.02.2001 р. № 01-16-276.

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Таким чином, лише один з випадків тимчасової непрацездатності (хвороба самого працівника) Фонд оплачує за свій рахунок тільки з 6-го дня хвороби. В інших випадках, у тому числі в разі догляду за хворою дитиною, Фонд фінансує допомогу по тимчасовій непрацездатності починаючи з 1-го дня.

Лікарняні, нараховані за перші 5 днів, роботодавець має право віднести до складу валових витрат на підставі

п.п. 5.6.2 Закону про податок на прибуток***, а нараховану на них суму внеску до Пенсійного фонду (33,2%) — на підставі п.п. 5.2.5 Закону про податок на прибуток. У декларації з податку на прибуток підприємства такі суми лікарняних за рахунок роботодавця відображаються в рядку 04.3.

*** Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Порядок розрахунку лікарняних відповідно до

Порядку № 1266**** однаковий для лікарняного як у разі хвороби самого працівника, так і в разі оплати лікарняного, виданого для догляду за хворою дитиною*****.

**** Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

***** Докладніше див. ст. «Лікарняні-2009» // «БТ», 2009, № 17, с. 35.

Зверніть увагу: на відміну від допомоги в разі хвороби працівника, допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною згідно з

п. 6 ст. 35 Закону № 2240 не надається, якщо працівник у період хвороби дитини перебував у відпустці (щорічній, у зв’язку з навчанням, творчій).

У листку непрацездатності, виданому для догляду за хворою дитиною, проставляється позначка в полі

«Причина непрацездатності» про причину тимчасової непрацездатності, у полі «догляд (вік)........... — 10».

Таким чином, помилкова оплата за рахунок коштів підприємства листка непрацездатності за перші 5 днів догляду за хворою дитиною призвела до виникнення двох помилок:

1) помилково не віднесено на розрахунки з Фондом з тимчасової втрати працездатності суму оплати листка непрацездатності за перші 5 днів догляду за хворою дитиною — при виправленні помилки це призведе до переплати по коштах Фонду і штрафні санкції до страхувальника не застосовуються;

2) помилково відображено валові витрати по

рядку 04.3 декларації на суму лікарняних за перші 5 днів, які роботодавець оплачував за свій рахунок, — це призвело до заниження зобов’язання з податку на прибуток.

Щоб

виправити помилку по внесках до Фонду з тимчасової втрати працездатності, необхідно:

— визначити суму таких лікарняних і скласти бухгалтерську довідку, описавши сутність помилки;

— відобразити помилку у

формі Ф4-ФСС з ТВП за період, в якому виправлено помилку. Для цього суму допомоги слід відобразити в рядку 2 розділу IVграфі 3 — кількість днів хвороби, а у графі 4 — суму допомоги, раніше виплаченої за рахунок підприємства) і перенести цю суму до рядка 14 розділу III (у місяці, в якому помилку виправлено);

— до

форми Ф4-ФСС з ТВП необхідно додати письмове пояснення, в якому згідно з п. 4 Порядку № 123* потрібно зазначити найменування страхувальника, реєстраційний код і код ЄДРПОУ, період виявлення помилки, зміст помилки з посиланням на законодавчий (нормативний) акт, відповідно до якого здійснюються виправлення, суму відкоригованих внесків, дату складання.

* Порядок виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.12.2003 р. № 123.

Виправити помилку з податку на прибуток

можна або в поточній декларації, відобразивши суму недоплати разом з донарахованим 5 % штрафом, або подавши уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок**.

** Див. статті «Податок на прибуток: виправляємо помилки в декларації» // «БТ», 2008, № 22, с. 16 і «Помилки з податку на прибуток: нюанси штрафування при самостійному виправленні» // «БТ», 2009, № 21, с. 28.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі