Теми статей
Обрати теми

Якщо внесок до статутного фонду зроблено до реєстрації змін у статуті

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Якщо внесок до статутного фонду зроблено до реєстрації змін у статуті

 

Підприємство — товариство з обмеженою відповідальністю прийняло рішення про збільшення статутного фонду. До внесення відповідних відомостей до Єдиного державного реєстру один із засновників поповнив статутний капітал на 100 тис. грн. Чи не будуть розцінені податківцями такі дії як надання безповоротної фінансової допомоги?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що прийняти рішення про збільшення статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) мають право загальні збори учасників більшістю голосів (якщо кваліфікована більшість не передбачена статутом). Таке рішення оформляється протоколом зборів. Після прийняття відповідного рішення і оформлення протоколу змін до статуту товариства їх необхідно внести в установчі документи і зареєструвати у держреєстратора.

Після прийняття загальними зборами учасників рішення про збільшення статутного капіталу виникає закономірне запитання: коли необхідно вносити гроші (майно тощо) до статутного капіталу — до державної реєстрації змін чи після.

Податківці наполягають на тому, що вносити гроші (майно тощо) до статутного капіталу потрібно після держреєстрації змін до статуту. Інакше вони вважають його або безповоротною фінансовою допомогою (у випадку здійснення внеску у грошовій формі), або безоплатно отриманими товарами (коли внесок зроблено майном)

. При цьому вони наполягають на включенні таких сум до складу валових доходів на підставі п.п. 4.1.6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» в редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток). Про це, зокрема, зазначено у консультації «Збільшення статутного фонду товариства з обмеженою відповідальністю» у журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 18).

Слід зазначити, що думку податківців підтримують і суди. Так, наприклад, в

ухвалі ВАдСУ від 06.06.2007 р., б/н, зазначено, що грошові кошти, унесені до дня державної реєстрації змін (у зв’язку зі збільшенням статутного фонду та зміною складу засновників), не можна розглядати як пряму фінансову інвестицію* в корпоративні права платника податків.

* Відповідно до п.п. 1.28.2 Закону про податок на прибуток пряма інвестиція — це господарська операція, яка передбачає внесення коштів або майна до статутного фонду юридичної особи в обмін на корпоративні права, емітовані юридичною особою, оскільки такі права не могли виникнути до державної реєстрації змін у статутному фонді.

Звичайно, з позицією податківців можна посперечатися, тому що рішення власників про збільшення статутного капіталу і протокол усе-таки є. Крім цього, існують і платіжні документи із зазначенням призначення платежу. Тому можемо говорити про внески, що зроблені до реєстрації змін у статуті ТОВ, як про інвестиції, отримані в обмін на корпоративні права, а не як про безповоротну фінансову допомогу (або безоплатно отримані товари). А з цього робимо висновок, що сума коштів або вартість майна, що надійшли, не повинна включаються до складу валового доходу згідно з

п.п. 4.2.5 Закону про податок на прибуток. З цим, до речі, погоджується і Держпідприємництва у листі від 30.03.2009 р. № 3396.

Слід зазначити також і те, що в судовій практиці є також і позитивні рішення (на користь платників податку), наприклад

ухвала ВАдСУ від 05.07.2006 р., від 06.12.2006 р., постанови ВГСУ від 13.04.2005 р. у справі № 23/106-04-3535 та від 21.09.2004 р. у справі № 9/325-03.

Отже, можемо констатувати, що ситуація звичайно суперечлива, тому краще здійснювати додаткові внески до статутного капіталу після держреєстрації змін. Якщо внесок все ж таки був зроблений до реєстрації змін, то шанси відстояти свою позицію є. Але, скоріше за все, це доведеться робити в суді.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі