Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг

Редакція БТ
Постанова від 13.05.2009 р. № 468

НЕЕТИКЕТОВАНІ ГМО-ПРОДУКТИ

Кабмін пропонує з 1 липня вилучати з обігу

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.05.2009 р. № 468

«Про затвердження Порядку етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Відповідно до

ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII (далі — Закон № 1023) інформація щодо продукції обов’язково має містити позначку про наявність у її складі (за наявності) генетично модифікованих організмів (ГМО).

Кабмін на виконання цієї норми розробив

Порядок етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг.

З

1 липня 2009 року виробники (постачальники) харчових продуктів зобов’язані етикетувати продукти, що містять ГМО чи виготовлені з їх використанням.

Етикетування ГМО-продуктів здійснюється шляхом проставляння відповідної позначки. Вимоги до змісту інформації, які наводиться на позначці, а також до її оформлення викладено в

пп. 3 і 4 Порядку, що коментується.

Етикетування харчових продуктів, що не містять ГМО або якщо їх вміст становить менше 0,1 %, може бути здійснено шляхом проставляння позначки «Без генетично модифікованих організмів».

Зверніть увагу

: згідно з п. 6 постанови харчові продукти, що містять ГМО чи виготовлені з їх використанням та введені в обіг в Україні, на яких не проставлено позначки відповідно до Порядку, що коментується, підлягають вилученню з обігу.

З

п. 1 постанови випливає, що її вимоги поширюються на всі харчові продукти, які «вводяться в обіг». З цього, на наш погляд, можна дійти такого висновку: ті продукти, процес виготовлення яких або їх ввезення на митну територію України завершено до набуття чинності цією постановою, обов’язковому ГМО-етикетуванню не підлягають. А отже, про можливість їх вилучення йтися не повинно. Хоча не виключаємо, що в контролюючих органів може бути інша думка із цього приводу.

Зауважимо також, що

вилучення продукції з обігу як адміністративно-господарська санкція може встановлюватися виключно законами (ст. 238 Господарського кодексу України). На сьогодні ні Закон № 1023-XII, ні Закон України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» від 31.05.2007 р. № 1103-V (далі — Закон № 1103)* такої санкції не встановлюють. Тому легітимність цієї норми викликає сумніви.

* Див. калейдоскоп документів «З’явився Закон про створення, випробування, транспортування та використання генетично модифікованих організмів» // «БТ», 2007, № 27, с. 12.

Вважаємо, що

відсутність етикетування ГМО має кваліфікуватися як відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, за що може встановлюватися штраф у розмірі 30 % вартості отриманої для реалізації партії товару, але не менше 85 грн. (Закон № 1023).

Нагадаємо також, що:

з 1 червня 2009 року держреєстрацію ГМО-продуктів здійснює МОЗ відповідно до Порядку державної реєстрації генетично модифікованих організмів джерел харчових продуктів, а також харчових продуктів, косметичних та лікарських засобів, що містять такі організми чи отримані з їх використанням, затвердженого постановою КМУ від 18.02.2009 р. № 114, (див. «Калейдоскоп документів» «Затверджено Порядок держреєстрації ГМО» // «БТ», 2009, № 11, с. 13). До заяви на держреєстрацію ГМО організмів у харчових продуктах додається висновок державної екологічної експертизи;

— з

1 січня 2009 року імпорт харчових продуктів, що містять ГМО чи отримані з їх використанням, для безпосереднього вживання за призначенням можливий лише за умови держреєстрації відповідних ГМО джерел та переліченої в цій частині продукції. Порядок видачі дозволу на ввезення на митну територію України незареєстрованих генетично модифікованих організмів для науково-дослідної мети або державних апробацій (випробувань) затверджено постановою КМУ від 20.08.2008 р. № 734;

за порушення законодавства у сфері поводження з ГМО відповідно до ст. 18 Закону № 1103 передбачено встановлення цивільної, адміністративної, дисциплінарної та кримінальної відповідальності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі