Теми статей
Обрати теми

Методичні рекомендації щодо порядку проведення перевірок з питань дотримання суб’єктами господарювання касової дисципліни, повноти оприбуткування виручки від реалізації товарів (послуг)

Редакція БТ
Наказ від 23.04.2009 р. № 210

КАСОВІ ОПЕРАЦІЇ «ОЧИМА» ДПАУ —

Методрекомендації щодо перевірок касової дисципліни

 

Затверджено наказом Державної податкової адміністрації України від 23.04.2009 р. № 210

«Методичні рекомендації щодо порядку проведення перевірок з питань дотримання суб’єктами господарювання касової дисципліни, повноти оприбуткування виручки від реалізації товарів (послуг)»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

У

Методичних рекомендаціях, що коментуються, ДПАУ описала порядок перевірки працівниками податкового відомства порядку дотримання касової дисципліни, повноти оприбуткування виручки від реалізації товарів (послуг), порядку проведення розрахунків.

Відразу впадає в очі, що при розробленні

Методичних рекомендацій, що коментуються, ДПАУ взяла за основу Положення № 637*, яке сьогодні регулює порядок ведення касових операцій у національній валюті. Однак у деяких випадках фахівці ДПАУ, м’яко кажучи, «перестаралася». Розглянемо найцікавіші моменти.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Форми касових документів

. Як відомо, з 9 червня 2008 року звичні ще з 1996 року форми касових документів, на які посилається також Положення № 637, скасовано наказом Держкомстату від 09.06.2008 р. № 186**. Замість скасованих форм Держкомстат нічого не запропонував. У такій ситуації НБУ в листі від 09.07.2008 р. № 11-111/2779-9370*** зауважив, що підприємства повинні дотримуватись вимог Положення № 637 і для первинного обліку касових операцій можуть використовувати скасовані типові форми документів. Ми також у коментарі до скасованого наказу Держкомстату від 09.06.2008 р. № 186 рекомендували використовувати старі форми і за необхідності їх доопрацювати.

** Див. ком. «Касові документи — Мінстат скасував усі типові форми щодо обліку касових операцій» // «БТ», 2008, № 27, с. 4.

*** Див. ком. «Касові документи: Нацбанк поки що рекомендує користуватися старими типовими формами» // «БТ», 2008, № 29, с. 7.

Здається, ДПАУ вважає єдиними правильними касовими документами саме скасовані форми. Про це свідчить посилання в

п. 4.1 Методичних рекомендацій при описі правильності оформлення касових операцій саме на скасовані форми № КО-1, № КО-2, № КО-3, № КО-3А, № КО-4, № КО-5****. При цьому ДПАУ знайома зі згаданим вище листом Нацбанку, однак вона трактує його по-своєму: «до нормативно-правового врегулювання вказаного питання підприємства мають застосовувати норми Положення № 637 <...>, а для первинного обліку касових операцій — форми документів, передбачені цими нормативно-правовими актами» (п. 4.1 Методичних рекомендацій). Як бачимо, ДПАУ наполягає на обов’язковому застосуванні саме скасованих форм.

**** Увага! Коли номер уже було підготовлено до друку, стало відомо про постанову НБУ від 29.04.2009 № 252, якою, зокрема, затверджено нові форми таких касових документів: № КО-1, № КО- 2, № КО-3, № КО-3а, № КО-4 та № КО-5. Постанова

набирає чинності 1 червня 2009 року. Про це докладніше у наступному номері.

Видача готівки з каси РРО на господарські потреби

. При розрахунках за допомогою РРО допускається видача коштів на господарські потреби зі скриньки РРО. Таку операцію оформляють за допомогою операції «службова видача» з оформленням видаткового касового ордера (п. 4.3 Методичних рекомендацій).

Коли підрозділ не веде касову книгу?

У разі якщо відокремлений підрозділ виручку від продажу товарів фіксує через РРО та здійснює лише операції зі здавання виручки через інкасаторів до банку і при цьому не провадить операцій з видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби, інші операції, що оформляються видатковими касовими ордерами, то такі відокремлені підрозділи касові ордери не складають (зокрема, у разі інкасації), згідно з п. 4.2 Положень № 637 касову книгу не ведуть. Таким чином, ДПАУ підтримує позицію Нацбанку з цього питання (листи від 06.02.2008 р. № 11-113/423-1352 // «БТ», 2008, № 8, с. 7 і від 05.12.2007 р. № 11-113/4587-12584).

Порядок здавання понадлімітної готівки

. Для того щоб готівкові кошти, що перевищували встановлений ліміт каси в день їх надходження до каси, не вважалися понадлімітними, необхідно на наступний робочий день банку здати їх до банку або видати на господарські потреби. При цьому не обов’язково, щоб до банку було здано саме суму, яка в день отримання виручки перевищувала встановлений ліміт каси. Частину суми перевищення можна здати до банку, а частину — видати на господарські потреби (п. 4.4 Методичних рекомендацій).

Оформлення касових операцій підприємцями.

На думку ДПАУ (п. 4.8 Методичних рекомендацій), фізичні особи — підприємці мають виписувати прибуткові та видаткові касові ордери , а от касову книгу вони вести не зобов’язані. Приватні підприємці видачу своїм працівникам грошей у підзвіт, на думку ДПАУ, повинні оформляти видатковими касовими ордерами, оскільки дія Положення № 637 поширюється й на них. Причому візувати видатковий ордер має сам підприємець.

Ми з таким підходом погодитися не можемо. Нацбанк у

листі від 30.10.2006 р. № 25-113/2453-11507 відзначав, що оформлення як прибуткових, так і видаткових, касових ордерів обов’язкове лише для юридичних осіб. Великою мірою, перевіряючі у підприємця мусять перевіряти не наявність складених прибуткових чи видаткових касових ордерів, а оприбуткування готівки в касі. Для підприємця оприбуткуванням готівки є:

— якщо підприємець відповідно до законодавства при готівкових розрахунках зобов’язаний застосовувати РРО (РК), то оприбуткуванням буде проведення обліку готівки в КОРО на підставі фіскальних звітних чеків РРО, даних РК;

— для тих, хто не зобов’язаний застосовувати РРО (РК) (єдиноподатники, фікспатентники), оприбуткуванням буде проведення обліку готівки на повну суму її надходжень

у Книзі обліку доходів і витрат (форма № 10). Це для підприємств для оприбуткуванння готівки, необхідно складати прибутковий касовий ордер. Для підприємця документом, що підтверджує отриману оплату, може бути товарний чек, складений у довільній формі.

10000-тисячне обмеження. Крім того, у п. 4.7 Методичних рекомендацій ДПАУ підтвердила, що 10-тисячне обмеження не поширюється на розрахунки підприємств (підприємців) зі звичайними фізичними особами (п. 4.8 Методичних рекомендацій).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі