Теми статей
Обрати теми

Про організацію роботи

Редакція БТ
Лист від 12.05.2009 р. № 9713/7/16-1417

CІЛЬГОСП-ПДВ:

про стягнення до бюджету залишків коштів на спецрахунках

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.05.2009 р. № 9713/7/16-1417

«Про організацію роботи»

 

Листом

, що коментується, ДПАУ зобов’язала місцеві податкові органи встановити розмір залишків коштів на спецрахунках сільгосптоваровиробників станом на 1 березня 2009 року і забезпечити стягнення їх до держбюджету.

Нагадаємо, що різниця між сумою ПДВ, отриманою сільгосптоваровиробниками від покупців, та сумою ПДВ, сплаченою ними постачальникам, перераховується сільгосптоваровиробниками з поточного рахунка на окремий рахунок. Саме з цього рахунка і стягуватимуться залишки коштів до бюджету. Про те, що залишок коштів на окремому рахунку наприкінці року спрямуванню до бюджету не підлягає та використовується підприємством у наступному році за цільовим призначенням, а

починаючи з 1 березня року, наступного за роком, у якому Верховна Рада України ратифікує протокол про приєднання України до СОТ, перераховується до держбюджету, зазначено в абзаці другому п. 5 Порядку № 271* та абзаці восьмому п. 12 Порядку № 805**. При цьому, як зазначає ДПАУ, перерахуванню до бюджету підлягають також кошти, які до 01.03.2009 р. не було перераховано на окремий рахунок (незалежно від причин). Нецільове використання сум акумульованих коштів ПДВ, що залишаються в розпорядженні сільгосппідприємств, неперерахування на окремі рахунки зазначених коштів і факти неперерахування до держбюджету невикористаних станом на 01.03.2009 р. коштів спецрахунків загрожують сільгосппідприємствам штрафними санкціями.

* Порядок акумуляції та використання коштів, що нараховуються сільськогосподарськими товаровиробниками — платниками податку на додану вартість щодо операцій з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини, затверджений постановою КМУ від 26.02.99 р. № 271.

** Порядок нарахування, виплат і використання коштів, спрямованих для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі, затверджений постановою КМУ від 12.05.99 р. № 805.

А от залишки коштів на небюджетних рахунках переробних підприємств станом на 1 березня 2009 року не підлягають вилученню до бюджету.

Щодо вилучення коштів до бюджету зі спецрахунків сільгосптоваровиробників зауважимо таке.

По-перше

, спецрахунок міг використовуватися тваринницьким сільгосппідприємством з подвійним призначенням: для власної акумуляції коштів сільгосп-ПДВ та отримання дотацій від переробників за поставлені їм молоко та м’ясо в живій вазі. Тому якщо станом на 01.03.2009 р. залишилися тільки дотаційні суми, то вони, на нашу думку, не підлягають вилученню до бюджету. Та і в п. 8 Порядку № 805 зазначено, що суми дотації за поставлені переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі сільгосптоваровиробники використовують виключно для розвитку тваринництва — насамперед для забезпечення тваринництва кормами, відтворення поголів’я, придбання племінних ресурсів та здійснення ветеринарних заходів. Конкретні напрями використання зазначених коштів установлюються Мінагрополітики.

По-друге

, Порядок № 805, на відміну від Порядку № 271 , не містить норм про те, що:

не перераховані на окремий рахунок кошти сільгосп-ПДВ вважаються використаними не за цільовим призначенням та підлягають стягненню до держбюджету в безспірному порядку (абзац другий п. 4 Порядку № 271);

— спрямуванню до держбюджету підлягають також кошти, які в період до 1 березня року, наступного за роком вступу України до СОТ, не було перераховано на окремий рахунок (

незалежно від причини) (абзац третій п. 5 Порядку № 271).

Причому зауважимо: якщо

абзац другий п. 4 Порядку № 271 установлює строки перерахування коштів на спецрахунок (у строки, передбачені для перерахування суми ПДВ до бюджету), то в аналогічній нормі абзацу п’ятого п. 12 Порядку № 805 про строки акумуляції коштів на спецрахунок не згадується.

Звідси випливає, що законодавчих підстав для стягнення до бюджету неперерахованих на окремий рахунок коштів сільгосп-ПДВ за операціями, що підпадають під спецрежим, згідно з

Порядком № 805 немає.

По-третє, жоден нормативний акт (ані Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР, ані порядки № 271 і № 805) при встановленому порядку стягнення в певних випадках сільгосп-ПДВ до бюджету не містять норм про застосування при цьому штрафних санкцій. До того ж законодавством не визначено граничного строку для перерахування до бюджету залишків коштів на спецрахунках станом на 01.03.2009 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі