Теми статей
Обрати теми

Щодо деяких питань застосування спрощеної системи оподаткування

Редакція БТ
Лист від 24.03.2009 р. № 3055

ВІДСУТНІСТЬ СТАВКИ ЄДИНОГО ПОДАТКУ

на певний вид діяльності може бути причиною відмови у видачі Свідоцтва

 

Лист Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва від 24.03.2009 р. № 3055

«Щодо деяких питань застосування спрощеної системи оподаткування»

 

Лист

, що коментується присвячено питанням застосування спрощеної системи оподаткування:

1. Про відмову податківців у зазначенні в Свідоцтві про сплату єдиного податку видів діяльності на які місцевими радами не встановлено ставки єдиного податку.

Нагадаємо, що згідно з

Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 місцеві ради встановлюють ставки єдиного податку залежно від виду діяльності в діапазоні від 20 до 200 грн. на місяць.

На практиці для найбільш повного охоплення видів діяльності, зазвичай, установлюють окрему ставку для

«інших видів діяльності». І тоді якщо єдиноподатник займається видом діяльності, для якого окремо не виділено ставку податку, то потрібно застосовувати ставку призначену для «інших видів діяльності». При цьому при здійснення такої діяльності у Свідоцтві про сплату єдиного податку, зазначають конкретні види діяльності, якими планує займається єдиноподатник.

На думку Держпідприємництва, у випадку

коли місцевими радами не передбачено ставки для такого виду діяльності, у тому числі і для «інших видів діяльності», податкові органи мають право відмовити у видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, або в зазначенні в ньому такого виду діяльності мотивуючи це відсутністю ставки податку для оподаткування результатів певного виду діяльності, яким можна займатися на єдиному податку. Зазначимо, що Держпідприємництво і раніше дотримувався такої позиції (лист від 22.04.2008 р. № 3528).

Для вирішення цієї проблеми Держпідприємництво радить підприємцям звернутися до місцевої ради з проханням доповнити

Перелік видів діяльності і ставок єдиного податку. Крім того, у такому проханні рекомендуємо звернути увагу на те, що таким видом діяльності єдиноподатнику займатися не заборонено.

2. Про здійснення підприємницької діяльності при сплаті єдиного податку за максимальною ставкою.

Як відомо, згідно з

п. 3 Порядку видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затвердженого наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599, якщо платник єдиного податку здійснює кілька видів підприємницької діяльності, для яких установлено різні ставки єдиного податку, то ним придбавається одне Свідоцтво і сплачується єдиний податок за більшою ставкою за цими видами діяльності, установленою місцевою радою за місцем його державної реєстрації. При цьому займатися він має право лише тими видами діяльності які передбачені в Свідоцтві. У випадку, якщо єдиноподатник отримує доходи не пов’язані з його підприємницькою діяльністю, або отримує доходи не зазначені у Свідоцтві, такі доходи підлягають оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб за ставкою 15 % (без зменшення на суму витрат). Такої думки дотримуються і податківці (лист від 23.09.2004 р. № 411/4/15-1210*).

* Див. ком. «Доходи підприємця-«єдиноподатківця» від діяльності, не вказаної в його Свідоцтві обкладається податком з доходів на загальних основах — роз’яснює ДПАУ» // «БТ», 2004, № 41, с. 8.

Слід зазначити, що суди інколи (ухвала ВАСУ від 21.06.2007 р. у справі № А37/80**) дотримуються іншої точки зору і дозволяють єдиноплатникам, які сплачують єдиний податок за максимальною ставкою здійснювати діяльність незазначену у Свідоцтві без утримання податку з доходів фізичних осіб. Але такі судові рішення рідкість і розраховувати на них не радимо.

** Див. ком. «Підприємцям-єдиноподатникам: якщо вид діяльності не зазначено у Свідоцтві — позиція суду» // «БТ», 2008, № 1, с. 8.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі