Теми статей
Обрати теми

За невірне програмування РРО передбачено штраф

Редакція БТ
Відповідь на запитання

За невірне програмування РРО передбачено штраф

 

Підприємство займається реалізацію макаронів, використовуючи при цьому РРО. При перевірці РРО податкові органи наклали на підприємство штраф за те, що номенклатура товару по РРО містила лише назву макаронів («колосок», «ріжки» і т. д.), а вони стверджують, що необхідно зазначати і вид товару(макарони «колосок», макарони «ріжки»). Чи правомірно податківці наклали штраф?

(м. Харків)

Як відомо, при здійсненні операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг підприємства повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО). Їх використання регулюється

Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 01.06.2000 р. № 1776-III (далі — Закон про РРО).

Так, однією з вимог при застосуванні РРО згідно з

п. 11 ст. 3 Закону про РРО є проведення розрахункових операцій через РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.

Як випливає з питання, РРО попередньо запрограмований, бо ціна та назва макаронів («колосок», «ріжки») наявні на розрахунковому документі. Але назва (марка) макаронів не може в повній мірі вважатися найменуванням товару, бо згідно з

п. 1 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614, найменування товаруце слово, поєднання слів або слова та цифровий код, які відображають споживчі ознаки товару та однозначно ідентифікують товар в документообігу суб’єктів підприємницької діяльності. Тому, на наш погляд, податківці мають рацію: у розрахунковому документі повинен бути зазначений вид товару «макарони». Отже, підприємство невірно запрограмувало РРО, тому накладення на ньго штрафу у розмірі 85 грн. (п. 6 ст. 17 Закону про РРО) є цілком законним.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі