Теми статей
Обрати теми

Якщо попередня оплата та її повернення відбулися в одному звітному періоді

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Якщо попередня оплата та її повернення відбулися в одному звітному періоді

 

Протягом одного звітного періоду платник ПДВ — постачальник отримав попередню оплату від покупця та повернув її покупцю на підставі відмови від виконання угоди. Чи слід відповідну суму ПДВ уключати до рядка 1 та рядка 8.3 податкової декларації постачальника за такий звітний період?

 

Відповідно до

п.п. 7.2.3 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон) податкова накладна складається у момент виникнення податкових зобов’язань постачальника.

На підставі

п.п. 5.3.2 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (далі — Порядок № 166), до рядка 1 декларації включаються оподатковані за ставкою 20 % обсяги поставки, здійснені на митній території України, та інші, визначені Законом, оподатковані за вказаною ставкою обсяги поставки.

Відповідно до

п. 4.5 Закону, якщо після поставки товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, уключаючи наступний за поставкою перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Відповідно до

п. 20 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165, у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань відповідно до п. 4.5 Закону постачальник товарів (послуг) виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

Тобто у разі зміни суми податкових зобов’язань постачальника у зв’язку з поверненням ним покупцю отриманих раніше коштів для попередньої оплати за товари (послуги) чи поверненням йому наданих раніше покупцю товарів розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за встановленою формою виписується постачальником на дату зазначеного повернення незалежно від того, припадає така дата на той самий звітний період, в якому було складено податкову накладну чи вона припадає на інший наступний звітний період.

Відповідно до

п. 5.6 Порядку № 166 у рядку 8.3 відображається збільшення або зменшення податкових зобов’язань, що здійснюється відповідно до пункту 4.5 Закону (при заповненні рядка 8 податкової декларації обов’язковим є подання додатка 1 до податкової декларації, який заповнюється в розрізі контрагентів та податкових накладних).

Таким чином, у разі

якщо платник ПДВ — постачальник отримав попередню оплату від покупця та повернув її покупцю на підставі відмови від виконання угоди протягом одного звітного періоду, йому слід відповідну суму ПДВ уключати до рядка 1 та рядка 8.3 декларації за такий звітний період (з обов’язковим поданням додатка 1 до цієї податкової декларації).

 

Юрій ЛАПШИН,
 директор Департаменту податку на додану вартість ДПАУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі