Теми статей
Обрати теми

Декрет: нюанси надання та оплати відпустки по вагітності та пологах

Редакція БТ
Стаття

ДЕКРЕТ:

нюанси надання та оплати відпустки по вагітності та пологах

 

Ураховуючи складнощі, що існують останніми роками в розрахунку лікарняних, багато які роботодавці просто не показують в обліку дні хвороби працівника, а оплачують ці дні як фактично відпрацьовані. Певний сенс у цьому є, особливо якщо хвороба працівника триває не більше п’яти днів. З листком непрацездатності по вагітності та пологах усе по-іншому: не надати працівниці відпустку по вагітності та пологах і не оплатити її просто неможливо. У цій публікації ми розберемо загальні правила надання так званої «декретної» відпустки та зупинимося на існуючих нюансах.

Наталія ЖУРАВЛЬОВА, консультант газети «Бухгалтерський тиждень»

 

Документи статті

Закон про відпустки

— Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Порядок № 1266

— Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Інструкція № 455

— Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Інструкція № 532

— Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена спільним наказом МОЗ, Мінпраці, Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соцстрахування від нещасних випадків від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

Положення № 25

— постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про затвердження Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації» від 23.06.2008 р. № 25.

Інструкція № 16

— Інструкція про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджена постановою правління Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності від 26.06.2001 р. № 16.

Методрекомендації

— Методичні рекомендації по заповненню звіту про нараховані внески, перерахування та витрати, пов’язані з загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, за формою Ф 4-ФСС з ТВП та додатка до нього за формою Ф14 «Звіт про путівки на санаторно-курортне лікування та путівки до дитячих оздоровчих закладів», затверджені постановою правління Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності від 18.05.2006 р. № 48.

Інструкція № 286

— Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286.

 

Тривалість відпустки по вагітності та пологах

Відпустка по вагітності та пологах є одним з видів соціальних відпусток, тривалість якої встановлено

ст. 17 Закону про відпустки, а також ст. 38 Закону № 2240. У загальному випадку оплачувана відпустка надається вагітній жінці після 30 тижнів вагітності на термін 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 днів після пологів).

 

Таблиця 1.

Тривалість відпустки по вагітності та пологах

Умови настання страхового випадку

Тривалість оплачуваних днів непрацездатності

1

2

1. «Загальний» випадок

126 календарних днів (70 календарних днів до пологів та 56 календарних днів після пологів)

2. Народження двох та більше дітей, ускладнення під час пологів чи в післяпологовий період

140 календарних днів (70 календарних днів до пологів та 70 календарних днів після пологів). Листок непрацездатності на додаткові 14 календарних днів видається закладом, де спостерігалася вагітна жінка, на підставі відповідних записів закладу охорони здоров’я, де відбувалися пологи*

3. Вагітність та пологи жінки, віднесеної до I — IV категорії осіб, які постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС

180 календарних днів (90 днів до пологів та 90 днів після пологів)

4. Усиновлення дитини протягом двох місяців з дня її народження**

З дня всиновлення до закінчення 56 календарних днів (70 календарних днів у разі одночасного всиновлення двох та більше дітей, 90 календарних днів — для жінок, віднесених до I — IV категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи)

5. Передчасні пологи (до 30 тижнів), якщо жінка виписується з живою дитиною

140 календарних днів. Листок непрацездатності видається закладом охорони здоров’я, де відбулися пологи

6. Передчасні пологи (до 30 тижнів), якщо дитина померла

70 календарних днів. Листок непрацездатності видається закладом охорони здоров’я, де відбулися пологи

7. Якщо вагітна не спостерігалася у лікаря з приводу вагітності

Листок непрацездатності видається установою охорони здоров’я, де відбулися пологи, від дня пологів та на весь період післяпологової відпустки (56, 70 або 90 календарних днів для випадків 1, 2 і 3 відповідно)

* Додатково 14 календарних днів не надаються жінкам, віднесеним до I — IV групи постраждалих від аварії на ЧАЕС (п. 6.2 Інструкції № 455).

** Для отримання допомоги в цьому випадку відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону № 2240 дитину має бути всиновлено протягом двох місяців з дати народження, зазначеної у свідоцтві про народження. Зауважимо, що в Законі про відпустки йдеться про надання відпустки по вагітності та пологах лише в тому випадку, якщо дитину було всиновлено безпосередньо з пологового будинку. На наш погляд, ця вимога є застарілою. До того ж, ні в Законі № 2240, ні в Інструкції № 455 такого застереження немає.

 

Зверніть увагу: відпустку по вагітності та пологах надають повної тривалості незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів.

Період перебування жінки у відпустці по вагітності та пологах зараховується їй до страхового стажу для цілей застосування законодавства із соціального страхування у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (

ч. 1 ст. 7 Закону № 2240) і до стажу, що дає право на щорічну основну відпустку (п. 3 частини першої ст. 9 Закону про відпустки).

 

Підстава для надання відпустки

Підставою для надання відпустки по вагітності та пологах є

оформлений відповідним чином листок непрацездатності (далі — ЛН).

Згідно з

п. 9 Інструкції № 532 в лікувальному закладі про настання відпустки по вагітності та пологах до ЛН вписують такі записи:

— у графі

«Діагноз первинний» відображають термін вагітності на дату звернення;

— у графі

«Діагноз заключний» указують орієнтовний термін пологів;

— у графі

«Причина непрацездатності:» вписують «вагітність та пологи»;

— у графі

«Режим:» зазначають «амбулаторний та стаціонарний»;

— у графі

«Звільнення від роботи» — одним рядком записують сумарну тривалість відпустки з позначкою дати відкриття ЛН;

— у графі

«Стати до роботи» — дату закінчення відпустки.

ЛН затверджується підписом лікуючого лікаря, завідувача жіночої консультації, для іногородніх жінок — додатково керівником закладу охорони здоров’я. ЛН засвідчується печаткою закладу охорони здоров’я. Додаткові дні післяпологової відпустки при патологічних пологах та багатоплідній вагітності оформляються окремим (додатковим) бланком ЛН.

Жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, ЛН у зв’язку з вагітністю та пологами видають на загальних підставах (

п. 6.12 Інструкції № 455).

Рішення про надання відпустки по вагітності та пологах і виплату допомоги за рахунок коштів Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) приймається

комісією (уповноваженим) із соціального страхування та оформляється протоколом, форму якого наведено в додатку до Положення № 25*. Нагадаємо, що комісія створюється на підприємстві, якщо кількість застрахованих осіб перевищує 15. Якщо на підприємстві працює 15 та менше осіб, то всі ці питання вирішує уповноважений на те працівник**.

* Про це докладно див. у статті «Комісія із соціального страхування: порядок створення та функціонування» // «БТ», 2008, № 32, с. 13.

** У листі від 04.07.2006 р. № 07-35-1439 ФТВП роз’яснює, що вимога про призначення уповноваженого (створення комісії) із соціального страхування поширюється і на приватного підприємця, який має найманих працівників. Докладніше про створення і діяльність комісії див. статтю «Комісія із соціального страхування: порядок створення та функціонування» // «БТ», 2008, № 32, с. 13.

Комісія (уповноважений) зобов’язана прийняти рішення про надання допомоги (мотивовану відмову в наданні)

протягом 10 днів з дня отримання документів від застрахованої особи (ч. 1 ст. 52 Закону № 2240). Виплачується допомога в найближчий після дня призначення допомоги термін, установлений для виплати заробітної плати.

 

Правила оплати відпустки по вагітності та пологах

Відпустка по вагітності та пологах є оплачуваною. За період перебування в такій відпустці жінці виплачується допомога по вагітності та пологах

за рахунок коштів ФТВП. Причому нараховує та виплачує допомогу працюючій жінці роботодавець, а потім зараховує цю суму в рахунок розрахунків з ФТВП.

Допомога по вагітності та пологах (Д) розраховується за формулою:

П = ЗСЕР

х КРД,

де

ЗСЕР — розмір середньоденної (в окремих випадках — середньогодинної заробітної плати), розрахованої виходячи з виплат за останні 6 повних місяців (з 1-го до 1-го числа) або меншу кількість відпрацьованих повних місяців;

КРД

— кількість робочих днів (а в окремих випадках, якщо розраховується середньогодинна заробітна плата, — годин), що припадає на відпустку по вагітності та пологах. Розмір допомоги обчислюється сумарно та надається в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Середньоденна (середньогодинна) зарплата (

ЗСЕР) розраховується відповідно до Порядку № 1266 однаково і для «звичайних» лікарняних, і для допомоги по вагітності та пологах. Порядок розрахунку показника ЗСЕРбуло докладно описано нами у статті «Лікарняні-2009»// «БТ», 2009, № 17, с. 35, тому в межах цієї публікації на цьому не зупинятимемося. Зверніть увагу: на відміну від «звичайних» лікарняних, допомога по вагітності та пологах завжди оплачується а розмірі 100 % середнього заробітку незалежно від страхового стажу працівниці.

Порядок визначення розрахункового періоду, кількості оплачуваних днів (годин), що припадають на відпустку по вагітності та пологах, такі самі, як і при оплаті «звичайних» лікарняних. Єдине, не забувайте, що

допомога по вагітності та пологах з першого дня оплачується за рахунок коштів ФТВП.

Далі в табличній формі наведемо загальні випадки та нюанси надання відпустки по вагітності та пологах і її оплати.

 

Таблиця 2.

Нюанси оплати відпустки по вагітності та пологах

Ситуація

Пояснення

1

2

1. Якщо працівниця, перебуваючи у відпустці по догляду за дитиною до 3 років, надає роботодавцю ЛН у зв’язку з вагітністю та пологами

Якщо відпустка по вагітності та пологах збігається з відпусткою для догляду за дитиною до 3 років, то допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги по догляду до 3 років (останній абзац ст. 38 Закону № 2240).

Виходить, що на період відпустки по вагітності та пологах відпустка по догляду за дитиною до 3-х років не переривається, тобто роботодавець не повинен повідомляти органи соцзахисту населення за місцем проживання працівниці про такий факт.

Нюанси розрахунку допомоги в такому разі розглянуто у прикладі 3 (див. с. 29)

2. Якщо ЛН надано працівницею, яку зареєстровано приватним підприємцем

Такий ЛН оплачується за місцем роботи на загальних підставах (лист ФТВП від 17.12.2008 р. № 04-29-2507).

Крім того, ми вважаємо, що жінка має право отримати допомогу і як підприємець безпосередньо з ФТВП (з урахуванням, звичайно, максимальної величини доходу в розрахунковому періоді, з якої справляються соцвнески). Підставою для цього має бути копія ЛН, засвідчена підписами керівника та головного бухгалтера, а також печаткою підприємства за основним місцем роботи. Водночас зауважимо, що ФТВП з цим не погоджується (листи від 17.12.2008 р. № 04-29-2507 // «БТ», 2009, № 11, с. 11; від 21.04.2009 р. № 04-06/Г-64з-91)

3. Працівниця, відпрацювавши лише два місяці, іде у відпустку по вагітності та пологах

Допомога виплачується їй виходячи з фактичного заробітку, а не з мінімальної зарплати.

Обмеження, згідно з яким допомога оплачується виходячи з мінімальної зарплати, а не з фактичного заробітку, якщо за останній рік у працівниці страховий стаж становить менше шести повних місяців, не діє з 22.05.2008 р.

4. У працівниці закрито ЛН у зв’язку з хворобою, а з наступного дня оформлено ЛН у зв’язку з вагітністю та пологами

Кожен ЛН оплачується окремо.

Для оплати ЛН по вагітності та пологах розраховується своя середня зарплата, а не береться та, виходячи з якої було оплачено ЛН у зв’язку з хворобою

5. Якщо в період відпустки по вагітності та пологах працівниці підприємство перебуває у простої не з вини працівниці

Допомога по вагітності та пологах у такому разі надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (абзац другий ч. 3 ст. 38 Закону № 2240).

Такий ЛН оплачується в загальному порядку за графіком роботи працівниці.

Причому, якщо в розрахунковому періоді підприємство також перебувало у простої і працівниці виплачувалася зарплата не нижче 2/3 ставки (окладу), то, на нашу думку, такі виплати і власне дні простою не повинні включатися до розрахунку, оскільки ці дні не відпрацьовано працівницею. Таку ж думку висловив і ФТВП у листі від 22.05.2007 р. № 04-06/Ш-106з-159. Однак Мінпраці зовсім недавно (лист від 19.03.2009 р. № 51/18/99-09) висловив іншу думку: виплати за період простою беруть участь у розрахунку середньої зарплати для оплати листків непрацездатності (із цього приводу див. «БТ», 2009, № 17, с. 6)

6. Якщо ЛН у зв’язку з вагітністю та пологами відкрито в період перебування працівниці в навчальній відпустці

У разі надання застрахованій особі відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами в період щорічної (основної чи додаткової) відпустки, відпустки без збереження зарплати, додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, творчої відпустки допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (абзац другий ч. 3 ст. 38 Закону № 2240). У такому разі з дня відкриття ЛН по вагітності та пологах припиняються інші відпустки (щорічна, відпустка без збереження зарплати, навчальна або творча відпустка).

Сума надміру виплачених відпускних підлягає перерахунку та утриманню з працівниці. Дні невикористаної щорічної (основної чи додаткової) відпустки може бути використано працівницею в інший час

7. Після виходу працівниці у відпустку по вагітності та пологах на підприємстві встановлено для всіх працівників режим неповного робочого часу

Згідно з роз’ясненнями, наданими ФТВП у листі від 12.01.2009 р. № 04-06/Б-222з-4 // «БТ», 2009, № 5, с. 8, сума допомоги не перераховується. Якщо працівниці буде видано ще один ЛН на додаткові 14 календарних днів, то його також буде оплачено виходячи з того режиму роботи, який було встановлено їй на момент настання страхового випадку, тобто на момент початку відпустки по вагітності та пологах. Отже, встановлення на підприємстві режиму неповного робочого часу після виходу працівниці у відпустку по вагітності та пологах не впливає на оплату допомоги (докладніше див. конс. «Неповний робочий час: нарахування виплат працівнику» в рубриці «Тема тижня» // «БТ», 2009, № 11, с. 38)

 

Відображення суми допомоги в обліку та звітності

У бухгалтерському обліку

сума допомоги по вагітності та пологах, що нараховується працівниці, відображається по кредиту субрахунку 663 «Розрахунки за іншими виплатами» в кореспонденції з дебетом субрахунку 652 «Розрахунки за соціальним страхуванням». Причому нарахування допомоги з кредиту субрахунку 663 провадиться в повному обсязі в місяці прийняття рішення комісією (уповноваженим) із соціального страхування без розбиття цієї суми по місяцях, на які припадає відпустка по вагітності та пологах.

У податковому обліку

сума допомоги по вагітності та пологах не включається до складу валових витрат, оскільки ці витрати здійснюються за рахунок коштів ФТВП, а не за рахунок коштів підприємства.

Сума допомоги не обкладається податком з доходів

на підставі п.п. 4.3.1 Закону про податок з доходів, а також із неї не утримуються «знизу» і не нараховуються «зверху» внески до фондів соцстрахування, у тому числі до Пенсійного фонду.

У звітності сума допомоги відображається таким чином:

1. У

ф. № 1ДФ сума допомоги наводиться з ознакою доходу «22» (соціальні виплати з відповідних бюджетів). При цьому в графах 4 і 4а проставляються нулі. Графа 3 (сума виплаченого доходу) заповнюється в тому кварталі, в якому фактично буде виплачено допомогу.

2. У

Розрахунку суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (додаток 23) сума допомоги по вагітності та пологах не відображається.

3. Оскільки допомога по вагітності та пологах не входить до фонду оплати праці згідно з

п. 3.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, і не обкладається внесками на соцстрахування, то відповідно її сума не відображається в розрахункових відомостях по внесках до Фонду безробіття і до Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві.

4. Що стосується

Звіту по внесках до ФТВП (форма Ф4-ФСС з ТВП), то ця сума відображається в рядку 3 в колонці 4 розділу IV Звіту на момент нарахування (кредит субрахунку 663) допомоги по вагітності та пологах. У графі 3 «Днів» цього рядка відображається кількість робочих днів, що підлягають оплаті*. Потрапивши до підсумку розділу IV Звіту (рядок 10), сума допомоги відображається в рядку 14 розділу III Звіту. Як уже зазначалося, ця допомога нараховується в повному обсязі однією сумою без розбиття по місяцях, тому і у Звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП сума допомоги вказується однією сумою в місяці її нарахування.

* Ні в Інструкції № 16, ні в Методрекомендаціях нічого не йдеться про те, як заповнювати графу 3 «Днів» у тих випадках, коли допомога по вагітності та пологах оплачується виходячи із середньогодинної зарплати. На наш погляд, у цьому випадку кількість оплачуваних годин, що припадають на відпустку по вагітності та пологах, слід перевести у дні згідно з графіком та режимом роботи цієї працівниці. До Звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП рекомендуємо скласти пояснювальну записку.

Згідно з

Методрекомендаціями при виплаті допомоги жінці, віднесеній до I — IV категорій чорнобильців, у колонках 5 і 6 «В тому числі пільги по допомогах постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи» зазначаються кількість днів, допомогу за які нараховано на пільгових умовах, та суми цих пільгових витрат. Таким чином, у колонках 5 і 6 розділу IV необхідно вказати різницю в кількості днів та сумі допомоги (виплаченої за додаткові дні) між декретною відпусткою, наданою на загальних підставах (70 до і 56 днів після пологів), та декретною відпусткою, наданою на пільгових умовах жінкам, які постраждали від аварії на ЧАЕС (90 днів до і 90 днів після пологів).

Тим страхувальникам, у яких сума нарахованих внесків до ФТВП значно менше суми належної до виплати працівниці допомоги, потрібно знати, що згідно з

п. 6.8 Інструкції № 16 вони не мають права на цій підставі відмовити працівниці у виплаті допомоги. При цьому, якщо витрати, здійснені страхувальником-роботодавцем, за звітний квартал перевищують нараховану суму страхових внесків та інших платежів, то різниця між сумою витрат і сумою страхових внесків зараховується в рахунок сплати наступного кварталу (відображають у рядку 1 розділу VI). Якщо ж витрати не може бути покрито страховими внесками і в наступному кварталі, то сума перевищення, з урахуванням очікуваного результату в наступному кварталі, відшкодовується страхувальнику-роботодавцю органом Фонду після отримання від нього звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП за минулий квартал.

Відшкодування страхувальнику-роботодавцю суми перевищення над сумою страхових внесків у випадках, коли належна сума страхових внесків не покриває витрат, може здійснюватися і до отримання звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП при обов’язковому поданні довідки-розрахунку за підписом керівника, головного бухгалтера із засвідченням печаткою підприємства. Довідка-розрахунок подається за формою Звіту Ф4-ФСС з ТВП. Відшкодування здійснюються органом ФТВП шляхом перерахування відповідних сум на поточний рахунок страхувальника (

п. 6.9 Інструкції № 16).

 

Приклади

Приклад 1

. ЛН видано вагітній жінці на 126 календарних днів (з 21 квітня 2009 року по 24 серпня 2009 року). Як підрахувати кількість днів, що підлягають оплаті при 5-денному графіку роботи? Ця працівниця працює за основним місцем роботи з 2002 року.

У цьому випадку допомога по вагітності та пологах виплачується за

84 робочі дні (8 — квітень + 18 — травень + 20 — червень + 23 — липень + 15 серпень), що припадають на період непрацездатності. Святкові дні (1, 2 і 9 травня, 7 червня (Трійця), 28 червня, 24 серпня) не оплачуються.

Розрахунковий період для визначення

ЗСЕР — жовтень 2008 року — березень 2009 року.

Приклад 2

. Працівницю прийнято на роботу 8 грудня 2008 року. ЛН у зв’язку з вагітністю та пологами в неї оформлено з 21 квітня по 24 серпня 2009 року, однак фактично вона відпрацювала весь квітень і написала заяву на надання їй відпустки по вагітності та пологах з 1 травня 2009 року. Який період у цьому випадку є розрахунковим? Скільки днів відпустки по вагітності та пологах підлягає оплаті?

Роз’яснення щодо цієї ситуації наведено в

листі Мінпраці від 23.05.2008 р. № 273/020/99-08. Так, розрахунковий період у цьому випадку становить останні 6 календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок, тобто в якому у працівниці з’явилося право на отримання допомоги по вагітності та пологах. Цей момент Мінпраці пов’язав з відкриттям ЛН у зв’язку з вагітністю та пологами. В описаній у запитанні ситуації розрахунковий період становить січень 2009 року — березень 2009 року.

Те, що працівниця не відразу скористалася своїм правом, а продовжила працювати ще деякий час, не повинен впливати на розрахунок середньої заробітної плати для виплати допомоги. А от кількість оплачуваних днів відпустки по вагітності та пологах визначається виходячи з числа робочих днів, що припадають на період

з 01.05.2009 р. по 24.08.2009 р. (18 травня + 20 червня + 23 липня + 15 серпня = 76 робочих днів ).

За квітень 2009 року працівниці буде нараховано зарплату як за повний відпрацьований місяць, але ця сума в розрахунку середнього заробітку участі не братиме.

Також звертаємо увагу, що незалежно від того, чи перевищує за останній рік страховий стаж працівниці шість повних місяців, допомога по вагітності та пологах виплачується їй виходячи з фактичного заробітку, а не з мінімальної зарплати.

Приклад 3

. Працівниця, перебуваючи вже два роки у відпустці по догляду за першою дитиною, подала до бухгалтерії ЛН (відкритий з 27 травня 2009 року) у зв’язку з вагітністю та пологами другої дитини. Як розраховується середня зарплата для виплати допомоги в цьому випадку?

У цьому випадку середня зарплата за один робочий день (годину) визначається шляхом ділення тарифної ставки (окладу)

на середньомісячну кількість робочих днів (годин), установлену на підприємстві (у структурному підрозділі чи за індивідуальним графіком роботи) (п. 10 і абзац сьомий п. 14 Порядку № 1266). Причому тарифна ставка (оклад) береться на момент настання страхового випадку (дата, зазначена в ЛН).

Мінпраці в

листі від 08.01.2008 р. № 9783/0/14-07/020 роз’яснив, що середньомісячна кількість робочих днів розраховується за балансом робочого часу підприємства (підрозділу) чи індивідуальним графіком працівника за останні шість календарних місяців перед настанням страхового випадку.

При 5-денному режимі роботи підприємства середньомісячна кількість робочих днів за розрахунковий період (

листопад 2008 року — квітень 2009 року) становить:

(20 + 23 + 20 + 20 + 21 + 21) : 6 = 20,83 (дн.)

.

Припустимо, що станом на 27.05.2009 р. тарифна ставка за посадою цієї працівниці становить 1800 грн. Тоді середньоденна зарплата, виходячи з якої буде оплачено відпустку по вагітності та пологах, дорівнює:

1800 : 20,83 = 86,41 (грн.)

.

 

Приклад 4.

Працівниці було оплачено відпустку по вагітності та пологах на підставі поданого нею ЛН на 126 календарних днів. Потім вона надала ще один листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами на 14 календарних днів (у зв’язку з ускладненнями в післяпологовому періоді). Як слід оплачувати цей другий листок непрацездатності?

У цьому випадку маємо один страховий випадок — відпустку по вагітності та пологах. Другий ЛН видається для того, щоб працівниця могла продовжити відпустку по вагітності та пологах на додаткові 14 календарних днів. Це свідчить про те, що

другий ЛН має бути оплачено виходячи з тієї ж середньої зарплати, що й перший ЛН, виданий на 126 календарних днів. Про це йдеться також у листі ФТВП від 12.01.2009 р. № 04-06/Б-222з-4 // «БТ», 2009, № 5, с. 8.

Приклад 5

. На прохання вагітної жінки з 1 березня 2009 року і до виходу у відпустку по вагітності та пологах їй було встановлено неповний робочий день (працювала 4 години на день, що становить 0,5 ставки). З 18 травня вона йде у відпустку по вагітності та пологах (ЛН виданло на 126 календарних днів). Як розрахувати суму допомоги? Дані про зарплату і відпрацьований час у розрахунковому періоді наведено в таблиці (на підприємстві встановлено 5-денний робочий тиждень).

 

Місяць

Відпрацьовано

Нараховано, грн.

Дохід, що включається до розрахунку

Підлягає оплаті за ЛН

днів

годин

днів

годин

Листопад 2008 року

20

160

2500

2500

87

696

Грудень 2008 року

23

183

2500

2500

Січень 2009 року

2

16

250 + 2700 (відпускні за 24 дні)

250

Лютий 2009 року

17

136

2125 + 470 (лікарняні за 3 дні)

2125

Березень 2009 року

21

84

1250

1250

Квітень 2009 року

21

84

1250

1250

Разом

104

663

13045

9875

87

696

Травень 2009 року

8

32

555

 

Відповідно до

ст. 56 КЗпП на прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, у тому числі, якщо такий інвалід перебуває під її опікою, або здійснює догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку, роботодавець зобов’язаний установити їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень. У нашому випадку період неповного робочого часу обмежено періодом 01.03.2009 р. — вихід у відпустку по вагітності та пологах (саме так зазначено в заяві працівниці).

Із запитання випливає, що неповний робочий день на прохання працівниці було встановлено їй до виходу у відпустку по вагітності та пологах. Однак це не означає, що й весь період тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами їй має оплачуватися з урахуванням неповного режиму робочого часу. Ми вважаємо, що допомога має виплачуватися вагітній жінці в повній сумі, що компенсує втрату заробітку за умови її повної зайнятості в цей період. У зв’язку з цим при розрахунку робочого часу, що підлягає оплаті в період відпустки працівниці по вагітності та пологах, виходимо з того, що при 5-денному режимі роботи підприємства робочий день становить 8 годин (як було у неї до встановлення неповного робочого часу — до 01.03.2009 р.).

У наведеній ситуації норма робочого часу в розрахунковому періоді та в періоді, за який виплачується допомога, різна внаслідок роботи вагітної жінки протягом двох з гаком місяців у режимі неповного робочого дня. У таких ситуаціях для порівнянності показників ФТВП у

листі від 05.02.2009 р. № 01-16-211 указує на необхідність проведення розрахунку виходячи із середньогодинної зарплати.

За даними нашого прикладу, середньогодинна зарплата працівниці в розрахунковому періоді (листопад 2008 року — квітень 2009 року) становитиме:

9875 : 663 =

14,89 (грн./год.).

Нагадаємо: згідно з

абзацами четвертим — шостим п. 14 Порядку № 1266 розрахована середньоденна (середньогодинна) зарплата для оплати лікарняних не може перевищувати максимальну величину, з якої справляються внески з розрахунку на один день (годину). Ця величина розраховується як відношення встановленої максимальної величини, з якої справляються соцвнески, в останньому місяці розрахункового періоду (у 2009 році — 10035 грн.) на норму робочого часу в останньому місяці розрахункового періоду. Для нашого прикладу вона дорівнює 119,46 грн. (10035 : 84)*. Таким чином, суму допомоги визначаємо виходячи з фактичної середньої зарплати:

14,89

х 696 = 10363,44 (грн.).

* Із цього приводу див. також лист Фонду від 20.03.2006 р. № 01-16-557 // «БТ», 2006, № 14, с. 5.

В обліку на суму допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами буде зроблено такі записи:

 

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

Податковий облік (ВВ)

дебет

кредит

1. Нараховано допомогу по вагітності та пологах

652

663

10363,44

2. Виплачено допомогу по вагітності та пологах

663

301, 311

10363,44

 

На закінчення зауважимо, що працівниці, які перебувають у відпустці по вагітності та пологах, відповідно до

Інструкції № 286 не враховуються ні при розрахунку середньооблікової кількості штатних працівників (СКШП), ні при розрахунку середньої кількості працівників в еквіваленті повної зайнятості (СКПЕПЗ). Водночас такі працівниці враховуються в показнику облікової кількості штатних працівників (КШП), який, нагадаємо, розраховується на певну дату і необхідний, зокрема, для заповнення звітів за формами № 1ПВ, № 1ДФ. Крім того, нагадаємо: про пільги, що існують у трудових відносинах, і привілеї для вагітних жінок ми писали у статті «Особливості праці окремих категорій працівників» // «БТ», 2007, № 41, с. 28.

Проводжайте своїх працівниць в їх найголовніші відпустки в житті з посмішкою, адже їм це так необхідно!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі