Теми статей
Обрати теми

Перенесення граничного терміну сплати земельного податку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Перенесення граничного терміну сплати земельного податку

 

Підприємство у квітні 2009 року придбало земельну ділянку і почало її використовувати. 18 травня підприємство подало податкову декларацію за нововідведені земельні ділянки, а плату за землю за травень 2009 року сплатило не 29 травня (п’ятниця), а 1 червня (понеділок). Чи вірно було зроблено?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що відповідно до

ст. 14 Закону України «Про плату за землю» від 03.07.92 р. № 2535-XII (далі — Закон про плату за землю) підприємство, яке набуло право на нову земельну ділянку повинно подати до податкового органу податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця наступного за звітним місяцем з дня виникнення права на нововідведену земельну ділянку.

Сплачувати податкові зобов’язання по земельному податку, а також по орендній платі за землі державної та комунальної власності, визначене у новій звітній податковій декларації, у тому числі і за нововідведені земельні ділянки

згідно зі ст. 17 Закону про плату за землю, повинні власники та землекористувачі земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Тому, виникає запитання, коли сплачувати земельний податок, якщо 30 число припадає на вихідний або святковий день?

Закон

про плату за землю та Земельний кодекс ніяких указівок ні посилань щодо переносу дати сплати земельного податку не містить. Тому звернемося до Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III ( далі — Закон № 2181). Згідно з п.п. 5.3.3 цього Закону дозволяється переносити дату платежу по податках і зборах, якщо останній день сплати податку припадає на вихідний або святковий день на наступний за вихідним або святковим робочий операційний (банківський) день.

Але через специфіку земельного податку* (декларація подається за поточний рік, а податок сплачується щомісячно протягом 30 днів наступних за його закінченням) висновок про можливість переносу строку сплати податкових зобов’язань із

п.п. 5.3.3. Закону № 2181 прямо не випливає.

* Детальніше див. статтю «Земельний податок: подаємо Розрахунок на 2009 рік» // «БТ», 2009, № 3, с. 15.

Та все ж податківці вирішили це питання на користь платників податку і в

листі від 02.09.2008 р. № 8436/6/15-0716, № 17667/7/15-0717 зазначили, що коли останній день терміну сплати земельного податку припадає на вихідний або святковий день (30 травня — субота), то він переноситься на наступний за ним робочий операційний (банківський) день (1 червня — понеділок).

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі