Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник не має права здійснювати взаємозалік заборгованості за передані основні засоби

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Єдиноподатник не має права здійснювати взаємозалік заборгованості за передані основні засоби

 

Підприємство — платник єдиного податку за ставкою 10 % на 01.05.2009 р. має на балансі основний засіб — автомобіль, залишковою вартістю 60000 грн. та кредиторську заборгованість перед фізичною особою (засновником, директором підприємства) за надану позику на суму 63200 грн. Через відсутність грошових коштів підприємство не може повернути позику. Чи можна повернути фізичній особі в рахунок наданих коштів автомобіль?

(м. Харків)

Підприємство, що працює на єдиному податку, при оподаткуванні користується

Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ). Так, згідно із ст. 1 Указу юридичні особи, які перейшли на спрощену систему оподаткування за єдиним податком, не мають права застосовувати інший спосіб розрахунків за відвантажену продукцію, крім готівкового та безготівкового розрахунків коштами.

Заборону на негрошову форму розрахунків для єдиноподатників — юридичних осіб установлено

тільки для випадків розрахунку за поставлену ними продукцію, тобто за тими операціями, що формують виручку. Установлюючи таку заборону, законодавці мали на меті усунути приховування виручки підприємствами-єдиноподатниками, оскільки базою оподаткування для них є виручка від реалізації продукції, яка визначається за сумою коштів, фактично отриманих суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) у касу за здійснення операцій з продажу продукції* (ст. 1 Указу).

* Детальніше див. статтю «Нарахування єдиного податку юридичною особою» // «БТ», 2009, № 10, с. 21.

У нашому випадку єдиноподатник планує передати фізичній особі основний засіб, а після цьому списати дебіторську заборгованість, провівши залік цієї заборгованості з кредиторською заборгованістю за отриману від фізичної особи позику. Але такі дії призведуть до того, що кошти, які мали б надійти за проданий основний засіб, ні на рахунки в банку, ні в касу не надійдуть.

Такі дії порушують вимоги

ст. 1 Указу. Відповідальність за це — єдиноподатник має перейти на загальну систему оподаткування, обліку та звітності, починаючи з наступного звітного кварталу (ст. 5 Указу).

Отже, єдиноподатник не має права у цьому разі здійснити взаємозалік заборгованостей, а тому для розрахунків з кредитором йому потрібно знайти інший спосіб.

Можна запропонувати два способи вирішити цю проблему. Але перш ніж розглянути їх, нагадаємо, що у єдиноподатника при продажу основних фондів виручкою від реалізації вважається

різниця між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу** (ст. 1 Указу).

** Детальніше про оподаткування єдиним податком виручки від реалізації основних засобів див. статтю «Виручка єдиноподатника від продажу основних фондів» // «БТ», 2009, № 15, с. 37.

Спосіб

1 полягає в тому, що єдиноподатник здійснює операції з продажу основного засобу (за вартістю, що дорівнює сумі позики) за готівку і повернення позики з каси. При цьому єдиноподатник повинен буде заплатити лише 320 грн. єдиного податку ((63200 - 60000) х 10 %).

Цей спосіб має слабке місце — і досі невирішеним залишається питання щодо необхідності застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) при разовому продажу основних засобів. Остання думка ДПАУ з цього приводу ліберальна — податківці дозволяють не використовувати РРО (

лист ДПАУ від 10.04.2009 р. № 7612/7/23-7017/264 // «БТ», 2009, № 21, с. 7). Але ураховуючи законодавчу невизначеність для продажу основних фондів за готівку кошти без РРО бажано заручитися індивідуальними роз’яснення податківців.

Спосіб 2:

єдиноподатник здійснює продаж основного засобу за вартістю, що дорівнює залишковій вартості об’єкта (60000 грн.) і повертає частину позики (60000 грн.). Залишок суми позики, який не повернено, фізична особа повинна «пробачити» підприємству. У результаті таких дій єдиноподатнику безпечно також заплатити єдиний податок у сумі 320 грн. (3200 х 10 %), оскільки прощена сума позики, на думку податківців, прирівнюється до безповоротної фінансової допомоги, яку вони вимагають оподатковувати.

Звичайно, такі дії не звільнять від нарахування єдиного податку, але проблему із недостачею коштів вирішать.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі