Теми статей
Обрати теми

Про виконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів

Редакція БТ
Лист від 27.01.2009 р. № 1/6-30/06

ЗВІТ ДО ФОНДУ ІНВАЛІДІВ:

нюанси заповнення роз’яснює Фонд

 

Лист Фонду соціального захисту інвалідів України від 27.01.2009 р. № 1/6-30/06

«Про виконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального захисту інвалідів (далі — Фонд) нагадав основні моменти подання Звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів за формою № 10-ПІ (далі — Звіт). Зокрема, він зауважив, що Звіт повинні були подати не пізніше 1 березня всі підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства громадських організацій інвалідів, та фізичні особи, які використовують найману працю та в яких середньооблікова кількість штатних працівників (далі — СКШП) за рік становить 8 та більше осіб.

Особливу увагу в

листі , що коментується, приділено порядку заповнення Звіту. Для наочності Фонд навів приклад розрахунку СКШП за рік — показник рядка 01 і суми адміністративно-фінансових санкцій за невиконання — показник рядка 06 Звіту (див. «Приклад розрахунку показників Звіту до Фонду інвалідів»).

 

Приклад розрахунку показників Звіту до Фонду інвалідів

Витяг із листа, що коментується

«У роботодавця в звітному році працювали

дев’ять найманих працівників. Із них один пропрацював неповний місяць (16 днів), два інших — два місяці (117 днів), три працівники — по три місяці (276 днів), один — 10 місяців (306 днів) і п’ять працівників — рік (1825 днів). Тобто (16 + 117 + 276 + 306 + 1825) : 365 = 6,9  7 осіб. Річна середня чисельність найманих працівників становить 7 осіб.

<...>

Приклад розрахунку суми адміністративно-господарських санкцій за нестворення робочого місця для інваліда:

У роботодавця X у звітному році річна середня кількість найманих працівників становить

18 осіб.

Визначаємо кількість інвалідів, які повинні бути працевлаштовані відповідно до 4 % нормативу створення робочих місць та працевлаштування інвалідів — 18 х 4 % = 0,72, тобто

  1 (округлюємо відповідно до пункту 3.4 наказу № 42).

Отже, кількість інвалідів — штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог

статті 19 Закону, повинна становити одна особа.

Фонд оплати праці штатних працівників роботодавця становить

255 тис. грн.

Визначаємо середньорічну заробітну плату одного штатного працівника[

: вона] дорівнює 14 тис. грн. (255000 : 18 = 14166,67).

Роботодавець X не виконав нормативу, таким чином сума адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів буде становити

14166,67 грн.».

 

Зверніть увагу на запропонований Фондом розрахунок СКШП. Він суперечить

Інструкції № 286. Справа в тому, що згідно з п. 3.2 Інструкції № 286 СКШП обчислюється на підставі щоденних даних про облікову кількість штатних працівників. Після цього визначається СКШП за кожен місяць. Щоб визначити СКШП за рік, суму СКШП за всі місяці роботи підприємства ділять на 12*.

* Наочний приклад розрахунку СКШП за рік наведено у ст. «Звіт до Фонду інвалідів: запитання та відповіді» // «БТ», 2009, № 6, с.49.

У

листі, що коментується, також порушено питання округлення показників Звіту. Фонд відзначає, що згідно з п. 3.4 Інструкції щодо заповнення форми звітності № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», затвердженої наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42, показник СКШП за рік, яким згідно з чинним законодавством установлено інвалідність (ряд. 02) і кількість інвалідів — штатних працівників, яких має бути працевлаштовано відповідно до нормативу робочих місць (ряд. 03), зазначаються в цілих одиницях. Якщо при розрахунку виникає дробове число, його слід округлити за «загальновстановленим» правилом математики, тобто якщо після коми цифра 5 і більше, то показник округляється у бік збільшення.

Варте уваги, що про округлення показника ряд. 01 Звіту Фонд нічого не сказав. Лише звернув увагу, що розрахунок СКШП регламентовано

Інструкцією зі статистики кількості працівників, затвердженою наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286 (далі — Інструкція № 286). Із цим ми згодні. Тільки в цій же Інструкції зазначено, що при розрахунку СКШП (рядок 01 Звіту) слід застосовувати правило парної цифри, а в тексті п. 3.4 Інструкції 42 йдеться про округлення за «загальновстановленим» правилом математики не лише рядки 02 і 03, а і про рядок 01. Наявна суперечність двох норм щодо розрахунку СКШП: Інструкції № 286 та Інструкції № 42.

Як бути в цьому випадку? Адже показник рядка 02 — це похідна рядка 01. Логічніше при обчисленні показників рядків 01, 02 і 03 застосовувати одне правило округлення**. Але в цьому випадку роботодавцю доведеться окремо розраховувати СКШП за рік для

Звіту з праці за рік та округляти його за правилом парної цифри і для Звіту до Фонду інвалідів, округлюючи цей показник за «загальновстановленим» правилом математики.

** Раніше Фонд це підтверджував (лист від 26.03.2007 р. № 1/6-172).

І ще один важливий момент. Фонд зауважив, що

для дотримання роботодавцем нормативу працевлаштування інвалідів за підсумками відповідного року найманому працівнику — інваліду достатньо відпрацювати протягом звітного календарного року 6 місяців, що має бути підтверджено табелем обліку використання робочого часу.

Напередодні липня на це слід звернути особливу увагу тим роботодавцям, які за підсумками поточного 2009 року хочуть виконати «інвалідний» норматив. Адже після цього місяця половина року сплине, і прийнятий на роботу інвалід уже не допоможе у виконанні такого нормативу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі