Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування штрафних (фінансових) санкцій

Редакція БТ
Лист від 13.05.2009 р. № 9842/7/23-4017/227

ШТРАФИ ЗГІДНО ІЗ ЗАКОНОМ № 2181:

ДПАУ роз’яснила порядок розрахунку

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 13.05.2009 р. № 9842/7/23-4017/227

«Щодо застосування штрафних (фінансових) санкцій»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Лист

, що коментується, адресовано передусім податківцям на місцях, які проводять перевірки та нараховують штрафні санкції за виявлені порушення. Однак нашим читачам теж не зашкодить знати нюанси цього питання, щоб, якщо вже сплачувати штрафи за допущені порушення, то в установленому законодавством розмірі.

На жаль,

лист, що коментується, не охоплює всі штрафні санкції, передбачені ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181), однак «найпопулярніші» штрафи, що застосовуються підрозділами податкового контролю, розглянуто.

1. За

неподання (несвоєчасне подання) податкової декларації застосовується штраф у розмірі 170 грн. за кожну неподану (подану із запізненням) податкову декларацію (п.п. 17.1.1 Закону № 2181).

2. Якщо за результатами перевірки

нараховано податкове зобов’язання за податковий період, за який не подано декларацію, то за кожен такий період застосовується штраф у розмірі 10 % суми податкового зобов’язання за кожен повний чи неповний місяць прострочення. Розмір такого штрафу має бути не менше 170 грн., і не більше 50 % від суми нарахованого податкового зобов’язання (п.п. 17.1.2 Закону № 2181). Штраф визначають окремо щодо кожної несвоєчасно поданої декларації.

3. Якщо за результатами перевірки встановлено заниження

задекларованого податкового зобов’язання, то застосовується штраф у розмірі 10 % від суми недоплати (заниженого податкового зобов’язання) за кожен податковий період починаючи з податкового періоду, в якому виникла недоплата, і закінчуючи періодом, в якому отримано податкове повідомлення. Розмір такого штрафу не може бути менше 170 грн. і більше 50 % від суми недоплати сукупно за весь строк недоплати (п.п. 17.1.3 Закону № 2181), тобто розраховується один штраф за весь період перевірки.

Зверніть увагу, що недоплатою вважаються всі занижені суми зобов’язань без зменшення їх на суми завищення в інших податкових періодах. Отже, лише в тому випадку, коли допущені помилки відкориговано в порядку, передбаченому

п. 17.2 Закону № 2181 (з належним відображенням таких помилок у податкових деклараціях), штрафні санкції не застосовуються.

4. Якщо платника податків (посадову особу платника податків)

засуджено за ухилення від сплати податків (є звинувачувальний вирок суду, що набрав законної сили, незалежно від суми донарахованих податків) або якщо платник декларує переоцінені чи недооцінені об’єкти оподаткування, що призводить до заниження податкового зобов’язання у великих розмірах (у 2009 році — 907500 грн.), він сплачує штрафну санкцію в розмірі 50 % від суми недоплати, але не менше 1700 грн. сукупно за весь строк недоплати (п.п. 17.1.6 Закону № 2181).

Така штрафна санкція

не може застосовуватися, якщо декларацію не подано або якщо в поданій декларації порушення, пов’язане з неправильним декларуванням об’єкта оподаткування (якщо таке декларування передбачено у формі декларації), призвело до заниження податкового зобов’язання меншого, ніж установлений (великий) розмір.

Отже, суми донарахованих податкових зобов’язань, не пов’язані з неправильним декларуванням об’єкта оподаткування (застосування неправильних ставок, завищення податкового кредиту з ПДВ тощо), для розрахунку суми великого розміру та штрафу за п.п. 17.1.6 Закону № 2181 не враховуються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі